Οι Οικολόγοι Πράσινοι με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το αιφνίδιο τέλος του Σπύρου Σγούρου.

Ο Σπύρος, ένας από τους πρωτεργάτες της οικολογίας στην Ελλάδα, παρέμενε ενεργός στο οικολογικό κίνημα για τρεις δεκαετίες. Στους Οικολόγους Πράσινους εντάχθηκε το 2007. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος που έκανε πράξη τις ιδέες και τις αναζητήσεις τους. Από φοιτητής στην Γεωπονική, έθεσε τα θέματα της οικολογίας αλλά κυρίως της στροφής προς της οικολογική γεωργία. Οργάνωσε την πρώτη εταιρία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, τη ΔΗΩ και βρισκόταν πάντα δίπλα στους γεωργούς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την οικολογική γεωργία. Δοσμένος στην υπόθεση της οικολογικής αλλαγής της κοινωνίας άφησε πίσω του ένα πολύ πλούσιο έργο και υψηλές απαιτήσεις για τη συνέχισή του.

Θα τον θυμόμαστε και θα μας εμπνέει πάντα.

Στέλνουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 5:30μμ. στον Ι. Ναό Αγ. Παρασκευής.

Η οικογένειά του επιθυμεί αντί στεφάνου να ενισχυθεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

 

Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βιολογικών Προϊόντων (HELLAS BIO NET)ως συντονιστής «Διεπαγγελματικής Ένωσης Φυσικών/Νομικών Προσώπων», υλοποιεί, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. & την Ελλάδα, πρόγραμμα προβολής και προώθησης των Ευρωπαϊκών Βιολογικών Φρέσκων Οπωροκηπευτικών, Ελληνικής παραγωγής, στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

 Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 3 ετών και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2015. Μέσα στα πλαίσιά του θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

Continue reading »

 

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε στο Εcofestival το σεμινάριο για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία στην Ευρώπη (Community Supported Agriculture), η ΔΗΩ συνεχίζει τη προσπάθεια για τη διάδοση των ιδεών της με μια σειρά σεμιναρίων στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στα πλαίσια των δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig «CSA for Europe» και σκοπός είναι να ενημερωθεί το ελληνικό κοινό για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και κάνει πλέον τα πρώτα βήματά της και στην Ελλάδα.
Τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν είναι τα εξής:
• Σάββατο, 19 Μαΐου, στην Κομοτηνή, στο ΚΕ.Γ.Ε. «Δήμητρα» στις 9.00πμ.
• Κυριακή , 20 Μαΐου, στα Γιαννιτσά, στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου του Κέντρου Ιππικής Τέχνης Πέλλας, στις 13.00
• Δευτέρα, 21 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, Κτίριο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ (κόκκινο κτίριο Επιτροπής Ερευνών), 3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ, στις 18.00μμ.
Ομιλητές στα σεμινάρια θα είναι πέντε πολύ έμπειροι αντιπρόσωποι από συστήματα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας:
• ο Pierre Besse από το δίκτυο AMAP (Association pour le Maintien de l’Agriculture Paysanne) στη Γαλλία, η Kathleen Cross από CSA της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία και η Lilli Henzl από τη CSA “GE.LA.” στην Αυστρία, θα μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τη δράση των CSA’s στις οποίες συμμετέχουν
• ο Veiiko Heintz από τη Community Farm Karlshof, στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας και ο David Burton από τη River Bourne Community Farm από τη Μ. Βρετανία θα μιλήσουν για το πώς μπορεί κάποιος να στήσει μια ομάδα ΚΥΓ στην περιοχή του
Η συμμετοχή σε κάθε σεμινάριο είναι δωρεάν. Continue reading »

 

Δυναμικά ξεκίνησε το Σάββατο 12 Μαϊου η 1η Εαρινή Γιορτή της Φύσης που οργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αν.Κα. και το Σύλλογο Γεωπόνων και θα είναι διήμερης διάρκειας.

Με επίκεντρο των εκδηλώσεων το αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, οι διοργανωτές έχουν ως στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο για θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος προσπαθώντας να τον μυήσουν σε έναν άλλο τρόπο ζωής.

Στην Εκθεσιακή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων – χειροτεχνίας και οικολογικών δραστηριοτήτων λαμβάνουν μέρος 40 περίπου εκθέτες που έχουν έρθει στην πόλη μας από κάθε γωνιά της Ελλάδας στηρίζοντας έναν νέο θεσμό, που έχει όμως σαν «οδηγό» του την Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που οργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη επίσης από την ΟικόΣφαιρα και από κοινού και με άλλους φορείς.

Παραγωγοί και επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα εκθέτουν τα προϊόντα τους, μας ενημερώνουν για τη χρήση και τα πλεονεκτήματα των βιολογικών έναντι των συμβατικών και γενικότερα μας προβληματίζουν και μας τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε όλοι μας μια νέα οικολογική συνείδηση και ιδίως οι νέοι άνθρωποι. Continue reading »

 

Σειρά σεμιναρίων με θέμα την εκπαίδευση στον αγροδιατροφικό τομέα και την ίδρυση αγροτικής επιχείρησης πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης διοργανώνει ο φορέας πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ.

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες καθώς και σε εν ενεργεία αγρότες που θέλουν να προβούν στην έναρξη αγροτικής επαγγελματικής τους δραστηριότητας ή/ και επιχείρησης μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΔΗΩ με όλες τις πληροφορίες
Βρείτε εδώ τη φόρμα συμμετοχής στα σεμινάρια

 

Υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων από τον αγροτικό χώρο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι η πολιτική δύναμη που πραγματικά είναι δίπλα στον αγρότη και στις ιδέες και στην πράξη. Άνθρωποι της υπαίθρου και της γης, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και επιστήμονες κλπ. κατακλύζουν το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πρασίνων και δείχνουν την δυναμική του πρωτογενούς τομέα για το μέλλον της χώρας.

Το περιβάλλον αποτελεί για την γεωργία το μεγαλύτερο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να υπάρξει γεωργία σε ένα ταλαιπωρημένο οικοσύστημα και αντίστροφα.  Οι Οικολόγοι Πράσινοι το ξέρουν, παλεύουν γι αυτό και ζητούν να τους ψηφίσετε.

Αναλυτικότερα: Continue reading »

 

Τις προτάσεις τους για τον αγροτικό τομέα και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλία οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Μιλώντας στη Λάρισα και την Καρδίτσα ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος Επικρατείας και συν-επικεφαλής της εκστρατείας μαζί με την Ιωάννα Κοντούλη, τόνισε ότι η βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια από τις πιο επείγουσες προτεραιότητες για τη διέξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Θα πρέπει όμως να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο μοντέλο της εντατικής συμβατικής γεωργίας, με τις ανεξέλεγκτες και πανάκριβες εισροές χημικών και ενέργειας, την υποβάθμιση υδατικών πόρων και εδαφών, τις μονοκαλλιέργειες, την εξάρτηση των αγροτών από τους εμπόρους και τις εταιρίες, τον ουσιαστικό περιορισμό της γεωργίας σε 4-5 μεγάλες πεδιάδες.
Πέρα από τους τοπικούς υποψήφιους των Οικολόγων Πράσινων, στην περιοδεία συμμετείχαν και δύο από τους πρωτεργάτες της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας: ο Χαρίσης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της «ΔΗΩ», και ο Θεοχάρης Αγγελίδης, νομικός, υποψήφιοι και οι δύο στην Πέλλα.     Continue reading »

 

Παρουσίαση : Σπύρος Σγούρος,

Γεν. Διευθυντής Οργανισμού ΔΗΩ

Ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας, βρίσκεται σε μια μακρόχρονη κρίση, που αδυνατεί να ξεπεράσει. Πέρα από την προσέγγιση του θέματος από τους κρατικούς και ημικρατικούς φορείς, που ουσιαστικά αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ιδιαίτερη σημασία έχει και η ουσιαστικά απαθής στάση των ίδιων των αγροτών. Οι καινοτόμες και ελπιδοφόρες προσπάθειες είναι δυστυχώς λίγες, αλλά δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την γενική εικόνα. Σε μεγαλύτερο μάλιστα αξιέξοδο βρίσκεται ο τομέας της κτηνοτροφίας και ειδικότερα οι γαλακτοπαραγωγοί. Continue reading »

 
από το συνέδριο για την τοπικότητα στην γεωργία και τις μικρές εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων (μικρότερη απόσταση παραγωγού καταναλωτή)
Dacian Cioloș
Member of the European Commission
Responsible for Agriculture and Rural Development
Local farming and short supply chains: enhancing the local dimension of the common agricultural policy
Conference Local agriculture and short food supply chains
Brussels, 20 April 2012
Ladies and Gentlemen,
Thank you all for coming.
I decided to organise this event on short supply chains because it is obvious that their potential is considerable. However, the subject suffers from both contradictions and prejudices.
The fact is that the demand is there, but it is not structured well enough, it has not been sufficiently well identified, and it is not accessible enough. There is a lack of research, which is something that will probably come up repeatedly in the discussions. Nonetheless, all the available studies concur that there is high consumer demand for local products. This was highlighted once again by surveys conducted in the UK and Germany as recently as last year. Continue reading »
 

 

από χέρι σε χέρι και
και από γενιά σε γενιά
για να μη χάσουμε αύριο
αυτά που έχουμε σήμερα.
 
Πελίτι

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλούμε να συμμετάσχετε στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που θα λάβουν χώρα στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου από τις 21 έως τις 23 Απριλίου 2012. Ελάτε να μοιραστούμε τις εμπειρίες σας και τις πρακτικές που έχετε αναπτύξει στον κήπο, τη γειτονιά, την πόλη ή τη χώρα σας σε σχέση με τις ντόπιες ποικιλίες και γενικά με την καλλιέργεια τροφής. Ελάτε να συμμετάσχετε στη μεγάλη ανταλλαγή  κατά την οποίαν μπορούμε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον τους σπόρους των προγόνων μας. Τώρα που η οικονομική κρίση είναι στην πόρτα μας, τώρα που χάνουμε βασικές ελευθερίες κερδισμένες με δύσκολους αγώνες, είναι η ώρα για συσπείρωση. Σε περιόδους σοβαρών οικονομικών κρίσεων είναι ακόμα πιο σημαντική η ελεύθερη πρόσβαση σε σπόρους. Ελάτε στον πανευρωπαϊκό  διάλογο σχετικά με τις μορφές του αγώνα  για αυτό το δικαίωμα.
 
Οργάνωση:  Πελίτι  (www.peliti.gr) με την υποστήριξη
-της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας για τους Σπόρους η οποία οργάνωσε τη Διεθνή Ανταλλαγή Σπόρων στις Βρυξέλες τον Απρίλιο 2011www.seed-sovereignty.org,
-του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr   καθώς και
-του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου http://www.kpeparanestiou.gr 
 
περισσότερα στην ιστοσελίδα του πελίτι http://www.peliti.gr/pages/diethneis_hmeres_sporon_ellada.htm
 
© 2012 Πράσινη Γεωργία Suffusion theme by Sayontan Sinha