Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) κο Κώστα Ασκούνη έστειλαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητώντας να ενημερωθούν για το εάν οι Δημοτικές αρχές τις χώρας έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση πρόσφατης απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για την πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στις παραλίες.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Με την υπ’ αρ. πρωτ. 1052758/ 1451/Β0010/10.04.2012 Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (ΦΕΚ 1411/30-4-2012/Τεύχος Β΄), που συμπληρώνει την υπ’ αριθ. 1038460/ 2439/ Β0010/15.04.2009 (ΦΕΚ 792/ 29-4-2009 Τεύχος Β΄) παλαιότερη Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών, προβλέπεται μεταξύ άλλων:
«(…) σε (1) τουλάχιστον ανά Δημοτική Ενότητα από τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας κ.λπ., καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις της προηγουμένης παραγράφου, οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται επίσης, να προβούν στη τοποθέτηση ενός (1) διαδρόμου, κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), ο οποίος θα φέρει τις πιο κάτω τεχνικές προδιαγραφές :
α) Να αποτελεί προσωρινή κατασκευή
β) Να κατασκευάζεται ισόπεδα με το πέριξ έδαφος της ακτής
γ) Να κατασκευάζεται από μη τοξικά υλικά , φιλικά προς το περιβάλλον , κατάλληλα για εξωτερική χρήση, ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες , υγρασία, υπεριώδη ακτινοβολία κ.λπ.
δ) Να διαθέτει ομαλή, αντιολισθηρή και συνεχή επιφάνεια
ε) Να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 μ. και τα όρια του να επισημαίνονται (επ΄ αυτού) με συνεχή κίτρινη λωρίδα πλάτους 10 εκ.
στ) Να κατασκευάζεται σε τέτοια θέση ώστε η μέγιστη κατά μήκος κλίση τους να μην είναι μεγαλύτερη από 8%
ζ) Να φέρει σε επιλεγμένα σημεία και ιδιαίτερα στην αρχή και το τέλος αυτού, με επιδαπέδια σήμανση, το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης και
η) Να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να συνδέεται με τους εκτός αιγιαλού χώρους εξυπηρέτησης των Α.με.Α. (στάθμευσης, τουαλέτες κ.λπ.).
Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται επιπλέον να εξασφαλίσουν την ύπαρξη ενός (1) τουλάχιστον χώρου υγιεινής (WC) και ενός (1) αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Α.με.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι χώροι αυτοί πρέπει να βρίσκονται στα όρια του κοινοχρήστου χώρου του αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. και να είναι προσβάσιμοι από τους διαδρόμους πρόσβασης και τους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης.
Επίσης οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να εξασφαλίσουν, εντός της εκτός αιγιαλού περιοχής στάθμευσης, ένα (1) τουλάχιστον χώρο στάθμευσης αποκλειστικά για Α.με.Α., ο οποίος να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, καθώς και ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις…».
Με δεδομένα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, οι συμπολίτες μας με αναπηρία αλλά και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης με το οποίο θα πρέπει η Δημόσια Διοίκηση να προσεγγίζει τα θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν οι Δήμοι-μέλη της Κ.Ε.Δ.Ε. έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση των προβλεπόμενων από τις ανωτέρω διατάξεις».
Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα