Η κοινωνία προχωρά, όχι όμως και η Πολιτεία

3 dec

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη 3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία, η ΕΣΑμεΑ παρουσίασε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη, βάσει της οποίας παρατηρείται σταδιακή εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος εις βάρος των ΑμεΑ. Τα προβλήματα όμως παραμένουν, με προεξέχοντα την ανεπάρκεια των υποδομών του κράτους, την ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες, στα δημόσια αγαθά και στην απασχόληση και φυσικά το πρόσθετο κόστος που η αναπηρία συνεπάγεται για τα νοικοκυριά, αλλά και την ευθύνη της Πολιτείας στην κάλυψή του. Και ενώ η στάση της κοινωνίας απέναντι στα αιτήματα των ΑμεΑ είναι ιδιαιτέρως θετική (αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 90% των ερωτηθέντων υποστήριξε την πλήρη ισότητα των ανθρώπων και το πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ και των Οικολόγων Πράσινων[1] για την προσθήκη διάταξης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για την προστασία των ΑμεΑ, ενώ ταυτόχρονα έκρινε ως ελάχιστη την προσφορά του ελληνικού κράτους στα Άτομα με Αναπηρία), οι προτεραιότητες της Πολιτείας είναι διαφορετικές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε από την  Πολιτεία να δράσει άμεσα και συντονισμένα σε δύο άξονες: α) τη διατήρηση (ΕΚΑΣ και φορολογικές ελαφρύνσεις) και την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας (αναβάθμιση ασφαλιστικών και προνοιακών παροχών, χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα ΑμεΑ, των Δομών και των Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας), β) τη βελτίωση της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως στην απασχόληση (με πολιτικές και προγράμματα για την ενίσχυσή της), την υγεία (με τη γενναία στήριξη του συστήματος υγείας –καθώς και της ψυχικής υγείας- και τη συντονισμένη πολιτική για το φάρμακο), την εκπαίδευση[2], τον αθλητισμό[3], τον πολιτισμό, αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας των δημόσιων χώρων[4].

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην εκδήλωση της ΕΣΑμεΑ, ο Συντονιστής της ΘΟ ΑμεΑ και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, Φώτης Μπίμπασης: «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτυπώνουν επιστημονικά αυτό που εμείς ως ΑμεΑ βιώνουμε καθημερινά και πρέπει να αξιοποιηθούν από όλους, είτε πρόκειται για την Κυβέρνηση, είτε πρόκειται για φορείς και κόμματα και να εμπλουτίσουν τα προγράμματά τους ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Το «λογαριασμό» της οικονομικής κρίσης δεν νοείται να τον πληρώνουν πάντα οι πιο αδύναμοι, όπως τα Άτομα με Αναπηρία, αλλά πρέπει να επιβαρύνει αναλογικά περισσότερο όσους κατέχουν πλούτο. Αυτό προτάσσει το περί δικαίου αίσθημα».

 



[1] http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=4967:2013-10-09-11-28-35&catid=153:amea&Itemid=111

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *