Dec 132012
 

Δημοσιεύματα διεθνών μέσων[i] αναφέρουν ότι στη Γερμανία η χονδρική τιμή ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικές πηγές μειώθηκε το 2012 κατά 11% λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό κι ως merit order effect, συμβαίνει με την αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ, μειώνεται αντίστοιχα των συμβατικών και οι ακριβότερες από αυτές τίθενται εκτός αγοράς.

Πρόκειται για μία σημαντική θετική επίδραση των ΑΠΕ, που συνδυάζεται όμως με το αρνητικό γεγονός ότι η ακριβότερη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή είναι από φυσικό αέριο, οπότε ευνοείται ο άνθρακας, παρότι είναι πολύ πιο «βρώμικος» από πλευράς εκπομπής ρύπων και CO2. Αυτό το παράδοξο από περιβαλλοντική και κλιματική σκοπιά δεν μπορεί παρά να οφείλεται στο γεγονός ότι το εξωτερικό κόστος δεν έχει ενσωματωθεί επαρκώς στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Continue reading »

Jan 212012
 

Από το 1992 που έγινε η παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Ρίο της Βραζιλίας ήχησαν και επίσημα τα πρώτα καμπανάκια για όλα τα ορυκτά καύσιμα, και φυσικά το λιγνίτη.

Το κάρβουνο, το πετρέλαιο κλπ ως βασικοί ένοχοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπαίνουν από τότε δικαίως στο μάτι του κυκλώνα και αρχίζουν να χάνουν πόντους, αφού τα περιβαλλοντικά μειονεκτήματα κοστίζουν πλέον ακριβά και υπερβαίνουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα. Πράσινοι φόροι, εξωτερικό κόστος, καταβολή δικαιωμάτων CO2 ανεβάζουν όλο και περισσότερο το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόστος των ορυκτών καυσίμων και αναγκάζουν πολλές χώρες να αλλάξουν την ενεργειακή τους πολιτική.

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα έπρεπε το 1992 να αποτελεί και την αφετηρία αυτού που αποκαλούμε στην περιοχή μας «μεταλιγνιτική εποχή», αφού η αντίστροφη μέτρηση για το λιγνίτη ξεκινά το έτος αυτό. Δυστυχώς η πλειοψηφία των τοπικών φορέων και η Αυτοδιοίκηση θεώρησε ότι η μεταλιγνιτική εποχή αρχίζει μετά την εξάντληση (ή τη δραστική μείωση) των λιγνιτικών αποθεμάτων. Για αυτό και δεν έκανε καμιά ουσιαστική προετοιμασία την εικοσαετία 1990 -2010, πιστεύοντας ότι υπάρχει χρόνος για την επόμενη μέρα. Πέρα από φραστικές αναφορές στη μεταλιγνιτκή περίοδο και αποσπασματικά σενάρια (ή μάλλον καταγραφές επιθυμιών, πχ «Ενεργόπολις»), τα οποία σενάρια χρονολογούνται την τελευταία μόλις πενταετία, η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση δεν συνέταξαν ένα μακρόπνοο επεξεργασμένο και κοστολογημένο master plan εικοσαετίας, σχεδιασμένο από μελετητικούς οίκους διεθνούς αναγνώρισης, με ενδιάμεσους στόχους, με μελέτες εφαρμογής, με καθορισμό χρήσεων γης και διακριτούς ρόλους Κράτους  – Αυτοδιοίκησης – Ιδιωτών. Continue reading »

 Posted by at Saturday, January 21, 2012
Nov 282011
 

Αναγκαία μια νέα παγκόσμια στρατηγική για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Οι προτεραιότητες των Πράσινων ενόψει της Συνδιάσκεψης

Από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στο Durban της Ν. Αφρικής η ετήσια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Μετά την απογοητευτική έκβαση της Κοπεγχάγης το 2009, στο Κανκούν το 2010 έγιναν μικρά βήματα για την αναθέρμανση των διεθνών διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Φέτος στο Ντέρμπαν η διεθνής κοινότητα πρέπει επιτέλους να δεσμευτεί σε μια ξεκάθαρη πορεία που θα εξασφαλίζει μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα το συντομότερο δυνατό. Απαραίτητη είναι η επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο και μετά το 2012, με τη συμμετοχή περισσότερων χωρών και χωρίς «παράθυρα» που υπονομεύουν την περιβαλλοντική ακεραιότητα των στόχων.

Η ΕΕ οφείλει να επιδείξει έναν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή και να πάψει να κρύβεται πίσω από τη δικαιολογία πως όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν ταυτόχρονα το πρώτο βήμα. Ελάχιστο δείγμα γραφής στην κατεύθυνση αυτή είναι η μονομερής αναβάθμιση του στόχου της ΕΕ για μειώσεις εκπομπών το 2020 από 20% σε 30%.

Ακολουθεί μια συνοπτική καταγραφή των οπτικών και των προτεραιοτήτων των Πράσινων για τα κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν ενόψει της Συνδιάσκεψης. Continue reading »

 Posted by at Monday, November 28, 2011
Oct 142011
 

Αποτελεσματικά, βιώσιμα και δίκαια εργαλεία οικονομικής ενίσχυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή τη σχετική διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ και καλούν όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Κρίνοντας θετική την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ -έστω και καθυστερημένα και αφού το έλλειμμα του Λογαριασμού ΑΠΕ του ΔΕΣΜΗΕ έχει διογκωθεί επικίνδυνα- να συγκαλέσει σύσκεψη των φορέων ΑΠΕ και να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση, θεωρούμε προβληματική την προθεσμία των τριών (!) ημερών. Παρότι η συζήτηση έχει κυρίως να κάνει με το τεχνικό θέμα των αναγκαίων αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές, πιστεύουμε πως είναι κομβική για το κεντρικό ζήτημα της πολιτικής στήριξης της ανάπτυξης των ΑΠΕ στα πλαίσια της προσπάθειας περιορισμού της κλιματικής αλλαγής. Ακριβώς για αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ήδη αναδείξει το θέμα με ερώτησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Ιούλιο (1).

Με την αφορμή αυτή, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν πως:

Continue reading »

Sep 222011
 

Το σχέδιο «ΗΛΙΟΣ», όπως εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση έχει ασφαλώς τα θετικά χαρακτηριστικά της επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί και σημαντικές ανησυχίες αν οι στόχοι αυτοί θα εξυπηρετηθούν με ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Οι μέχρι σήμερα δημόσιες αναφορές στο «ΗΛΙΟΣ» από τον υπουργό ΠΕΚΑ και τον πρωθυπουργό δείχνουν ότι βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο ιδέας και αποκαλύπτουν μια ανησυχητική ελαφρότητα στην προσέγγιση πολύ σημαντικών ζητημάτων που αναπόφευκτα ένα τέτοιας κλίμακας σχέδιο θα δημιουργήσει. Βέβαια όλα αυτά σε ένα κράτος που λειτουργεί σωστά, θα έπρεπε να συζητηθούν νηφάλια μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και όλων των φορέων και πολιτικών κομμάτων που έχουν να συνεισφέρουν στο διάλογο, ειδικά επειδή πρόκειται για σχέδια κολοσσιαίων διαστάσεων που θα δεσμεύσουν τη χώρα για παρά πολλά χρόνια. Αντί αυτού ο κ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε να συζητήσει αυτά τα πλάνα μόνο με τους Γερμανούς πριν ακόμα διαμορφώσει τα βασικά έστω χαρακτηριστικά τους και αυτό είναι ενδεικτικό του γενικότερου τρόπου άσκησης πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα:

Continue reading »

May 272011
 

Τα νησιά μας να ακολουθήσουν το δρόμο του Γκιούσινγκ/ Güssing

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στο Ν Αιγαίου φτάνει σήμερα τα 700.000.000 ευρώ ετησίως (χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος για την εισαγωγή πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων για τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες, όπως οι μετακινήσεις και η θέρμανση των κτιρίων. Ένα σημαντικό δεδομένο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι και το υψηλό κόστος παραγωγής κάθε κιλοβατώρας από τους υπάρχοντες σταθμούς της ΔΕΗ στα νησιά.  Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την καύση μαζούτ και ντίζελ σε ηλεκτροσταθμούς κοστίζει στα πιο πολλά νησιά από 2-4 φορές περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο του κόστους παραγωγής στην υπόλοιπη χώρα.

Continue reading »

 Posted by at Friday, May 27, 2011
Apr 022011
 

Ψήφισμα του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Οι τραγικές επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας και το τσουνάμι που ακολούθησε, καταρρίπτουν τις διαβεβαιώσεις της πυρηνικής βιομηχανίας πως η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να τεθεί υπό πλήρη και ασφαλή έλεγχο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουμε τη φωνή μας με τα πράσινα κινήματα όλου του κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης. Ως Ευρωπαίοι πολίτες, καλούμε την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα επείγοντα μέτρα και να ξεκινήσουν άμεσα το σχεδιασμό για μια στρατηγική απεξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια, για να περάσουμε επιτέλους στη μετα-πυρηνική εποχή. Continue reading »

Dec 022010
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Από 29 Νοεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στο Κανκούν του Μεξικό η 16η ετήσια Συνδιάσκεψη των μερών της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Η περσινή Συνδιάσκεψη στην Κοπεγχάγη, με τη μεγαλύτερη συνάθροιση αρχηγών κρατών στην ιστορία, κατέληξε στο γνωστό φιάσκο.

Η υποχώρηση της κλιματικής αλλαγής από το επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου και η συλλογική απογοήτευση από το ναυάγιο της Κοπεγχάγης, καθιστούν μη ρεαλιστική την υιοθέτηση μιας ουσιαστικής Παγκόσμιας Συμφωνίας στο Κανκούν. Δυστυχώς, από τη φετεινή διάσκεψη περιμένουμε μόνο την αναζωογόνηση των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων και την  οικοδόμηση προϋποθέσεων για οριστική Συμφωνία το 2011, στη Συνδιάσκεψη στο Durban της Ν. Αφρικής. Continue reading »

 Posted by at Thursday, December 2, 2010
Feb 012010
 

Χαιρετισμός του Γιάννη Παρασκευόπουλου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, στην Ημερίδα του ΤΕΕ “Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι: πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές”, 26 Ιανουαρίου 2010

—————————————————————————

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ιδιαίτερους λόγους να ενδιαφερόμαστε για το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα:

  • Για το ίδιο μεταφορικό έργο, ο σιδηρόδρομος απαιτεί μέχρι 7 φορές λιγότερη ενέργεια από το αυτοκίνητο και έχει 16 φορές λιγότερα ατυχήματα, 10 φορές λιγότερη ρύπανση και 2 φορές λιγότερο θόρυβο.
  • Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, οι μεταφορές είναι ο αδύναμος κρίκος κάθε προσπάθειας για μείωση των εκπομπών. Την τελευταία 20ετία στη χώρα μας οι εκπομπές από μεταφορές όχι μόνο δε μειώνονται, αλλά έχουν αυξηθεί πάνω από 50%, ρυθμός υπερδιπλάσιος από την αύξηση των συνολικών εθνικών εκπομπών.

Continue reading »

Feb 012010
 

Α) Γενικά

Τέθηκε πριν από λίγες μέρες σε δημόσια διαβούλευση ο Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Kτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ) μαζί με το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τα θέματα των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Πρόκειται για δύο νομοθετήματα που συμπληρώνουν τον νόμο Ν. 3661 / 2008, ο οποίος αποτελεί εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2002 / 91 της ΕΕ σχετικά με την μείωση την ενεργειακής κατανάλωσης και παραγωγής CO2 στον κτιριακό τομέα.

Αυτά που παρατίθενται στην συνέχεια αποτελούν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων επί :

Α) του Ν. 3661 / 2008 και των δύο συμπληρωμάτων αυτού, ήτοι

Β) του Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας Kτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ, σχέδιο ΚΥΑ), Ενεργειακή Αποδοτικότητα Κτιρίων – Κανονιστικές διατάξεις για εφαρμογή του Ν. 3661 / 2008

Γ) του Π. Διατάγματος Ενεργειακών Επιθεωρητών – Κανονιστικές διατάξεις για εφαρμογή του Ν. 3661 / 2008
Continue reading »