Apr 152011
 

Εμείς, ανήσυχοι πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πράσινα κόμματα από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκφράζουμε την ειλικρινή μας συμπάθεια προς το λαό της Ιαπωνίας που πασχίζει να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό, το τσουνάμι και τη σειρά των πυρηνικών ατυχημάτων. Δηλώνουμε και πάλι εδώ την πρόθεσή μας να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε έναν τόπο χωρίς πυρηνικά εργοστάσια.

25 χρόνια μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, ο κόσμος φαινόταν ότι είχε ξεχάσει τους πυρηνικούς κινδύνους. Το πυρηνικό λόμπυ κατέβαλε προσπάθειες να προωθήσει μια «πυρηνική αναγέννηση», χρησιμοποιώντας σκανδαλωδώς και προσχηματικά τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής.

Το συμβάν της Ιαπωνίας δυστυχώς επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ούτε ένα πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο δεν είναι σχεδιασμένο να αντισταθεί στο συνδυασμό πολλαπλών ταυτόχρονων φυσικών καταστροφών ή/και ανθρωπογενών προβλημάτων. Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τον αυξανόμενο αριθμό φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ευπάθεια & αστοχία των πυρηνικών εφεδρικών συστημάτων ασφαλείας σε συνθήκες επιδείνωσης  της παγκόσμιας περιβαλλοντικής και κοινωνικής σταθερότητας, η ανθρωπότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης πρέπει να γνωρίζει ότι η πυρηνική τεχνολογία δεν έχει την δυνατότητα να αποτρέψει τους παραπάνω κινδύνους με κανένα τρόπο. Αντιθέτως, προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα κατέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η πυρηνική βιομηχανία δεν διδάχθηκε από τα παθήματα του Τσερνομπίλ και των άλλων πυρηνικών ατυχημάτων. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μία από τις πιο προοδευμένες, παγκοσμιοποιημένες και οργανωμένες κοινωνίες του κόσμου εξαπατήθηκε από τις πλαστές διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών της εργοστασίων. Ανήσυχοι σχετικά με τη συστηματική απουσία διαφάνειας από τη μεριά της πυρηνικής βιομηχανίας και των πολιτικών υποστηρικτών της, απαιτούμε πλήρη και έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με την πραγματικότητα της πυρηνικής ενέργειας, την ασφάλειά της καθώς και τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια σύμφωνα με τη Συνθήκη του Άαρχους.

Χαρακτηριζόμενες όχι μόνο από διαφθορά και έλλειμμα δημοκρατικών πρακτικών και διαφάνειας, αλλά και από υψηλά επίπεδα σεισμικής δραστηριότητας, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθίστανται οι πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου, όταν αναπτύσσουν υποδομές για πυρηνική ενέργεια.

Προκύπτει η ανάγκη για νέες συμπεριφορές και νέες πρακτικές όπου οι κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα, οι τοπικές αρχές, οι οργανισμοί του δημοσίου και οι ειδικοί θα συνεργάζονται για την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών ενέργειας. Η παρούσα συμμαχία αντιπροσωπεύει ένα παράδειγμα συνεργασίας, αφού συγκροτείται από ένα πλήθος συμμετεχόντων που προέρχονται από καθέναν από τους προαναφερθέντες τομείς: πράσινα κόμματα των Βαλκανίων σε συνεργασία  με ειδικούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να μην επιτρέψουμε στα πυρηνικά, απ’ όπου κι αν προέρχονται, να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον μας με τις επικίνδυνες τεχνολογίες τους.

Απαιτούμε τα ακόλουθα:

  • Μια άμεση, καθολική και μόνιμη απαγόρευση της κατασκευής αλλά και του σχεδιασμού νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Εκτροπή όλης της δημόσιας χρηματοδότησης του τομέα της ενέργειας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και προς μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας με άμεσο αποτέλεσμα.
  • Πολιτικές βιώσιμης ενέργειας για αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού ΑΠΕ της περιοχής καθώς και για τη δημιουργία υποδομών που θα προωθούν την συνεργασία μεταξύ των χωρών στον τομέα της ενέργειας και που θα βασίζονται σε αυτό ακριβώς το δυναμικό.
  • Κλείσιμο όλων των υφιστάμενων πυρηνικών εργοστασίων αμέσως μετά τη λήξη του σχεδιασμένου χρόνου ζωής τους και απαγόρευση της επέκτασης λειτουργίας τους μετά από αυτό το χρονικό όριο.
  • Επαρκής χρηματοδότηση και υποδομές για την ασφαλέστερη δυνατή διαχείριση πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων που προκύπτουν από την απενεργοποίηση των μονάδων.
  • Επανεστίαση του ενεργειακού τομέα και των περιφερειακών αγορών ενέργειας της περιοχής μακριά από ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια και κοντά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα.
  • Την ώρα που ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός χωρών και περιφερειών κινούνται προς την ενεργειακή τους ανεξαρτησία, θεωρούμε απαράδεκτο οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να παραμένουν παγιδευμένες κάτω από το ζυγό των ξεπερασμένων ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας.

Υπογράφοντες:

Βουλγαρία:

The Greens (Zelenite)

Za Zemiata

Earth Forever

Green Policy Institute

Foundation for Environment and Agriculture

Bulgarian Centre for Green Economy

Ελλάδα:

Οικολόγοι Πράσινοι

Τουρκία

Green Party (Yesiller Partisi)

ΠΓΔΜ:

DOM

Ρουμανία:

Sustainable Sighisoara

TERRA Mileniul III

Green Party (Partidul Verde)

Σερβία:

Serbian Green Youth (Zelena Omladina)

Διαβάστε τη διακήρυξη της “Βαλκανικής αντι-πυρηνικής Συμμαχίας”

  One Response to “ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Βαλκανικής Αντιπυρηνικής Συμμαχίας”

  1. […] Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουν στοιχεία για το ελληνικό πυρηνικό λόμπυ και τους πολιτικούς που το υποστηρίζουν. Δημόσια διαμαρτυρία έξω από την Ακαδημία Αθηνών, επιτροπή της οποίας είχε προτείνει στροφή της χώρας στην πυρηνική ενέργεια. Ερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο, κοινή διακήρυξη Ελλήνων, Τούρκων και Κύπριων Πράσινων κατά του τουρκικού σχεδίου για πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, http://ecogreens-gr.org/climate/?p=717. […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)