ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» – Εξηγήσεις ζητά από την Κομισιόν ο Μ. Τρεμόπουλος
Η παράταση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αποτέλεσε την αφορμή για να ζητήσει εξηγήσεις από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η παράταση συνοδεύεται με αρκετές αμφιλεγόμενες αλλαγές, όπως η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και προδιαγραφές εκτός Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος, 30.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα σε τράπεζες, από τις οποίες μόνον οι μισές έχουν λάβει προέγκριση. Αυτό θεωρείται από αρκετούς ένδειξη χαμηλής ζήτησης, αλλά και εμποδίων στην πρόσβαση. Πολλοί από τους συμπολίτες μας που μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση, έχουν εκφράσει παράπονα για αποθαρρυντική συμπεριφορά από τις τράπεζες, όπως και για αποθαρρυντικές γραφειοκρατικές απαιτήσεις. Αντίστοιχα, μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών που ασχολούνται με την εκτέλεση τέτοιων έργων ούτε καν μπήκε στη διαδικασία συμμετοχής, λόγω των αναμενόμενων μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή της προβλεπόμενης ενίσχυσης, αλλά και άλλων προβλημάτων.
«Παρά τα θετικά στοιχεία στο “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”, φαίνεται ότι τελικά ο συνολικός σχεδιασμός ήταν προβληματικός και η εφαρμογή ακόμη χειρότερη»,δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Ιδιαίτερη ευθύνη φέρουν βέβαια και οι τράπεζες. Όπως έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα μετά και τις παρεμβάσεις, καταλήγει να απευθύνεται σε όσους έχουν χρόνο και χρήμα και είναι εξοικειωμένοι με διαδικασίες συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και συνάμα αποθαρρύνονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και οι μικρομεσαίοι, στους οποίους θα έπρεπε κατά βάση να απευθύνεται. Ωστόσο, στη σημερινή κρίσιμη οικονομική κατάσταση, φαίνεται ότι οι αλλαγές που εισάγονται κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Κατά τη γνώμη μου απαιτείται απλούστευση και τροποποίηση των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα, ώστε να διευκολύνονται περισσότερο οι ενδιαφερόμενοι με χαμηλά εισοδήματα. Για όλα αυτά, που είναι ενδεικτικά μιας συνολικότερης αποτυχίας, ζητάμε να πάρει θέση και η Κομισιόν, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο με ευρωπαϊκούς πόρους».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Θέμα: Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στην Ελλάδα
Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στην Ελλάδα , στις 16 Μαΐου 2011 ανακοίνωσε την παράτασή του για δεύτερη φορά και με αρκετές αμφιλεγόμενες αλλαγές, όπως η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ή προδιαγραφές εκτός Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων. Οι 30.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες, από τις οποίες μόνον οι μισές έχουν λάβει προέγκριση, θεωρούνται ένδειξη χαμηλής ζήτησης, αλλά και εμποδίων πρόσβασης. Υπάρχουν καταγγελίες για αποθαρρυντική συμπεριφορά προς ενδιαφερόμενους από τις τράπεζες που δεν θέλουν να αυξήσουν την παροχή δανείων, έστω και με ευνοϊκούς όρους, όπως και για αποθαρρυντικές γραφειοκρατικές απαιτήσεις. Επίσης, υπάρχουν ενδοιασμοί από πολλούςεπιχειρηματίες τέτοιων έργων, που δεν συμμετέχουν γιατί βρίσκουν εμπόδια και φοβούνται ότι τα χρήματα της προβλεπόμενης ενίσχυσης δε θα καταβληθούν έγκαιρα. Πολλοί θεωρούν ότι το πρόγραμμα απέτυχε γιατί ήταν κακοσχεδιασμένο εξ’ αρχής, παρά τα θετικά στοιχεία που περιείχε.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Είναι ικανοποιημένη από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος;
2) Έχει γίνει δέκτης καταγγελιών που δικαιολογούν τη χαμηλή ζήτηση και τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης;
3) Συμφωνεί πως απαιτείται απλούστευση και τροποποίηση των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα, που να διευκολύνουν περισσότερο τους ενδιαφερόμενους με χαμηλά εισοδήματα;