Διακήρυξη για το Κλίμα

 

Διακήρυξη των Οικολόγων  Πράσινων για το κλίμα  από τη Μεγαλόπολη

To κλίμα μας καίει. Δεσμεύσεις τώρα!

Τα  μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων που συνεδρίασαν στη Μεγαλόπολη, ένα από τα μεγάλα ενεργειακά κέντρα της Ελλάδας που σηκώνει σημαντικό βάρος των συνεπειών παραγωγής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα, στέλνουμε το μήνυμα μας στην ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα εν όψει της κρίσιμης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου:

Για τα αποτελέσματα της  Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης στην Κοπεγχάγη

Ποτέ  άλλοτε οι λαοί δεν  βρίσκονταν μπροστά  σε τόσο κρίσιμες στιγμές  και επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας για τους επόμενους αιώνες. Η κλιματική ζωή θα επηρεάσει καθοριστικά το περιβάλλον και τα φυσικά οικοσυστήματα, την οικονομία, την κοινωνική οργάνωση (ένταση και κοινωνικές συγκρούσεις, μεγάλα μεταναστευτικά κύματα – κλιματικοί πρόσφυγες, ανεργία, κατάρρευση κοινωνικών και άλλων υποδομών), την υγεία και τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι επιστήμονες, οι πράσινοι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η κοινωνία των πολιτών στέλνουν το μήνυμά τους ότι στην Κοπεγχάγη δεν πρέπει να προκύψει τίποτα λιγότερο από μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με στόχους, χρονοδιαγράμματα, μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής της και με οικονομικά μέσα για ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών. Στην Κοπεγχάγη δεν θα βρίσκονται μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, ώστε να πιεστούν οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πολιτική που θα πετύχει αύξησης της μέσης θερμοκρασίας αρκετά κάτω από το επικίνδυνο επίπεδο των 2°C. Αυτό συνεπάγεται μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 80-90% κάτω από τα επίπεδα του 1990 το έτος 2050, και ενδιαμέσως μειώσεις εκπομπών από τις βιομηχανικές χώρες 35-40% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 που θα προκύψουν μόνο από δράσεις σε κάθε χώρα.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πριν ακόμα ξεκινήσει η Παγκόσμια  Συνδιάσκεψη για το Κλίμα οι κυβερνήσεις  εγκαταλείπουν την προοπτική  να υπάρχει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία και μηχανισμοί ελέγχου  της εφαρμογής της και «συμβιβάζονται» με την ιδέα μιας πολιτικής συμφωνίας χωρίς κάποιες δεσμεύσεις. Όλες οι νεότερες επιστημονικές εκθέσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κλίμα αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από όσο είχε υπολογίσει η τελευταία έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή. Οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχουμε περιθώριο για άλλες αναβολές. Οι απόψεις των επιστημόνων είναι ξεκάθαρες, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να προστατευθεί το κλίμα, αυτό που λείπει είναι μόνο η πολιτική βούληση. Στην Κοπεγχάγη οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και την απαίτηση των πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων και όχι να συμβιβαστούν με τα ισχυρά λόμπυ που φρενάρουν τη λήψη αποφάσεων που θα προστατεύσουν το κλίμα.

Οι  θέσεις της ΕΕ για  «20, 20, 20 μέχρι το 2020»  είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά εντελώς ανεπαρκείς είναι πολύ κατώτερες  από όσα ζητούν οι ειδικοί επιστήμονες  και οι περιβαλλοντικές  οργανώσεις για να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας σε 2º C τις επόμενες δεκαετίες, με δεδομένο ότι σήμερα η μέση θερμοκρασία έχει ανέβει ήδη κατά 0,8º C. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς διολισθαίνει σταδιακά σε ρόλο απρόθυμου συμμέτοχου. Ζητείται επειγόντως πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί η κλιματική αλλαγή δε θα προσαρμοστεί στους δικούς μας ρυθμούς.

Οι  υποχρεώσεις της  κυβέρνησης για την  προστασία του  κλίματος

Η χώρα μας  ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων  της συνδιάσκεψης στην Κοπεγχάγη  πρέπει να αποκτήσει ένα «Εθνικό Σχέδιο Προστασίας του Κλίματος και Προσαρμογής στις Νέες Κλιματικές Συνθήκες». Αν και τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μίλησαν για διάλογο πριν την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα, ο χρόνος περνάει χωρίς να γίνονται έστω τα ελάχιστα που απαιτούνται εν όψει Κοπεγχάγης και χωρίς να έχει υπάρξει δέσμευση για τις θέσεις που θα εκπροσωπήσει η χώρα μας στην Συνδιάσκεψη.

Οι  Οικολόγοι Πράσινοι ζητάνε:

(α) να ξεκινήσει  άμεσα ένα φόρουμ διάλογου με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικών φορέων και των κομμάτων για να αποφασιστούν μέσα από διαβούλευση οι δεσμεύσεις της χώρας ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στην Κοπεγχάγη.

(β) η υπουργός  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και  Κλιματικής Αλλαγής στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στις 23 Νοεμβρίου αλλά και ο πρωθυπουργός στην Κοπεγχάγη να πιέσουν τόσο την ΕΕ όσο και συνολικά τα διαπραγματευόμενα συμβαλλόμενα μέλη στο UNFCCC ώστε να υιοθετήσουν μια πολιτική που θα συνεπάγεται μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 80-90% κάτω από τα επίπεδα του 1990 το έτος 2050, και ενδιαμέσως μειώσεις εκπομπών από τις βιομηχανικές χώρες 35-40% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 που θα προκύψουν μόνο από δράσεις σε κάθε χώρα.

(γ) η  επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στην Κοπεγχάγη να αποτελείται όχι μόνο από κυβερνητικούς και κρατικούς εκπροσώπους αλλά και από εκπροσώπους των περιβαλλοντικών και οργανώσεων.

Οι  προτάσεις των  Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι  Πράσινοι προτείνουμε μια ειρηνική επανάσταση για το κλίμα και την ενέργεια που θα στηριχθεί σε βαθιές αλλαγές της οικονομίας, της ενεργειακής πολιτικής αλλά που θα συμβάλλει στη δημιουργία 100-150.000 νέων πράσινων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και στην αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας όσο και των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Συνοπτικά οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε:

Για να πετύχουμε συμμετοχή των ΑΠΕ στο 20% του συνολικού ενεργειακού ισοζυγίου:

– σταδιακή αντικατάσταση των παλιών, ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020 όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό debate σε ερώτηση του εκπροσώπου των Οικολόγων Πράσινων. Θεωρούμε απαράδεκτο να αφήνεται σήμερα η πόρτα ανοικτή σε νέες λιγνιτικές μονάδες. Καμία νέα λιγνιτική μονάδα να μην κατασκευαστεί πλέον. Ήδη στην Ευρώπη οι επενδύσεις στην ενέργεια το 2008 και το 2009 αφορούν σε ποσοστό πάνω από 50% στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ποσοστό 3% τις επενδύσεις σε μονάδες άνθρακα. Η μετάβαση στην μετά το λιγνίτη και το πετρέλαιο εποχή απαιτεί ένα οργανωμένο σχέδιο ώστε να μην πληγούν θέσεις εργασίας και δικαιώματα των εργαζομένων σήμερα στη ΔΕΗ. Επίσης, απαιτείται ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τις περιοχές που έχουν μέχρι σήμερα σηκώσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και πετρέλαιο ώστε να περάσουν από την ενεργειακή μονοκαλλιέργεια σε μια πολύπλευρη και βιώσιμη προοπτική, με τη δημιουργία νέων βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας σε πράσινους τομείς απασχόλησης.

  • συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πώς θα επιτευχθεί τουλάχιστον ο έτσι κι αλλιώς ανεπαρκής στόχου που προκύπτει από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας για παραγωγή τουλάχιστον του 33% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουμε από ΑΠΕ μέχρι το 2020.

Για να πετύχουμε τη μείωση της σπατάλης ενέργειας  κατά 20%:

  • τη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης 2.000.000 κτιρίων μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει επενδύσεις 5 δις ευρώ μέχρι το 2015 σε προγράμματα μείωσης της σπατάλης ενέργειας σε δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά κτίρια, με ευρωπαϊκούς, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους
  • αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών και μέτρα μείωσης της χρήσης των ΙΧ, επέκταση και αναδιοργάνωση των δημόσιων συγκοινωνιών, του σιδηροδρόμου και στροφή σε οικολογικά μέσα μεταφοράς ώστε το 70% των μετακινήσεων στις πόλεις να γίνεται με δημόσια μέσα μεταφοράς, με ποδήλατα και τα πόδια και μόνο το 30% με ΙΧ».

Η ενεργειακή και κλιματική  επανάσταση θα συμβάλλει  όχι μόνο στην προστασία  του κλίματος αλλά και σε μια στροφή προς πράσινη κατεύθυνση πολλών κλάδων της οικονομίας από τις υπηρεσίες μέχρι την παραγωγή και τις κατασκευές. Για να υλοποιηθεί, όμως, απαιτείται ουσιαστική ευαισθητοποίηση των πολιτών, διάλογος, οικονομικά κίνητρα και αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Τίποτα δεν θα γίνει αν η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία δεν κατανοήσουν την ανάγκη βαθιών αλλαγών τόσο στις πολιτικές όσο και στις καθημερινές επιλογές.

Οι  Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε μια  επανάσταση για το κλίμα:

  1. Κτίρια χωρίς ενεργειακή σπατάλη: Οικονομικά κίνητρα για καλύτερη μόνωση και αντικατάσταση εξοπλισμού στα υφιστάμενα κτίρια. Από το 2015 όλα τα νεόδμητα κτίρια να παράγουν όση ενέργεια καταναλώνουν.
  2. Νέα ενεργειακή κουλτούρα: Να πάψουμε να χρησιμοποιούμε την ενέργεια αλόγιστα! Ενημέρωση των πολιτών, ορθολογική τιμολόγηση ενέργειας με κίνητρα για εξοικονόμηση.
  3. Ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας. Απλό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο και οικονομικά κίνητρα για μικρά και μεγάλα έργα ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο, τη βιομάζα, τη γεωθερμία, τα κύματα.
  4. Συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην εκμετάλλευση του ανανεώσιμου ενεργειακού πλούτου της χώρας μας. Κάθε δήμος ή κοινότητα, και ένα έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
  5. Εγχώρια έρευνα και ανάπτυξη βιομηχανίας τεχνολογιών ΑΠΕ όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, συστήματα δασικής και αγροτικής βιομάζας και γεωθερμίας.
  6. Προτεραιότητα σε προϊόντα που δεν έρχονται από μακριά και επιβαρύνουν λιγότερο το κλίμα με τη μεταφορά τους.
  7. Λογική και ισορροπημένη διατροφή, καθώς η εντατική παραγωγή κρέατος  επιβαρύνει και αυτή το κλίμα.
  8. Στροφή στο σιδηρόδρομο ώστε να γίνει κορμός των μεταφορών για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, με τις οδικές μεταφορές να αναλαμβάνουν συμπληρωματικό ρόλο.
  9. Εναλλακτικές λύσεις για το ΙΧ, ώστε να μην το νιώθουμε πια καθημερινή ανάγκη. Πόλεις φιλικές στο περπάτημα και το ποδήλατο, ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας.
  10. Φρένο στη βρώμικη ενέργεια: Καμιά νέα άδεια για λιγνίτη, λιθάνθρακα ή πυρηνικά. Έγκαιρη ενίσχυση και επέκταση στο ηλεκτρικό σύστημα, ώστε να μπορεί να δεχθεί με ασφάλεια μεγάλη διείσδυση  ΑΠΕ.
 Posted by at Monday, November 23, 2009

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)