ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
Απογοητευτική η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου
Δεν φαίνεται να συγκινεί τους αρμόδιους της Κομισιόν η επικινδυνότητα των αρωμάτων καπνού (ουσιών για τεχνητή κάπνιση τροφίμων), ούτε τα σχετικά πορίσματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), όπως προκύπτει από απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου.
Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων για πιθανή λήψη μέτρων για τα επικίνδυνα αυτά αρώματα που μπαίνουν σε τρόφιμα υποκαθιστώντας την φυσική κάπνιση, αλλά και ως πρόσθετα αρώματα άσχετα με την κάπνιση όπως στις σοκολάτες, η απάντηση της Επιτροπής είναι τουλάχιστον απογοητευτική.
Το πρώτο άρωμα (FF-B) που βρέθηκε να είναι γονιδιοτοξικό, αν και κυκλοφορούσε εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, υποτίθεται ότι αποσύρθηκε από την αγορά χωρίς η Επιτροπή να διερευνήσει ποτέ του λόγου το αληθές και χωρίς να δραστηριοποιήσει τα Κράτη Μέλη για έκτακτους ελέγχους που να πιστοποιούν ότι όντως έχει αποσυρθεί.
Για τα άλλα δύο (το TRADISMOKE TM A και το SCANSMOKE R909) η Επιτροπή εμφανίζεται να μην έχει καν διαβάσει τη γνωμάτευση της αρμόδιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας: μας καθησυχάζει ότι δεν είναι γονιδιοτοξικά, ενώ η EFSA επιμένει για τη μη ασφαλή χρήση τους και προτείνει την άμεση λήψη μέτρων με θέσπιση ανώτατων ορίων, μέτρων τα οποία ποτέ δεν ελήφθησαν.
Για το τέταρτο άρωμα καπνού (ΑΜ01), παρά την κατηγορηματική γνωμάτευση της EFSA για την γονιδιοτοξικότητά του, έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στο διακινητή να αποδείξει την αθωότητά του. Στο μεταξύ, όμως, δεν έχει ληφθεί κανένα προληπτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, για ένα άρωμα που βρίσκεται ήδη στην αγορά τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Έτσι, αντί για την απαραίτητη προσωρινή αναστολή κυκλοφορίας μέχρι την πιθανή αναθεώρηση της αρνητικής γνωμάτευσης, ούτε η διακίνησή του έχει θιγεί ούτε και ο πολίτης προστατεύεται, έστω με ενημερωτική σήμανση, από το γονιδιοτοξικό αυτό σκεύασμα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται σαν να παίζει κρυφτούλι, για να συγκαλύψει την πλήρη αδράνειά της στη λήψη μέτρων για τα αρώματα καπνού», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι ουσίες αυτές, που δεν επισημαίνονται πάντοτε ξεκάθαρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της Κομισιόν, εξακολουθούν και προστίθενται, παρά τις γνωματεύσεις της αρμόδιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας. Γιατί η EFSA να μπει στον κόπο και τα έξοδα για να καταλήξει στις γνωματεύσεις της, και αυτές να μη λαμβάνονται υπόψη; Μήπως γιατί είναι αμφιλεγόμενη και στελέχη της έχουν στενές σχέσεις με τη βιομηχανία τροφίμων; Αν είναι έτσι, τότε ας λύσουν το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και διαφάνεια. Και όταν η EFSA λειτουργεί σωστά, να προσαρμόζονται και οι πολιτικές. Αλλιώς, γιατί να ξοδευτούν τόσα χρήματα για συσκέψεις με τα Κράτη-Μέλη για τη σύνταξη ενός νομοθετικού έργου που τελικά δεν ενεργοποιείται για να προστατέψει τη δημόσια υγεία; Στο τέλος θα μας προτείνουν να κλείσουμε τα μάτια και να εμπιστευτούμε τυφλά τη βιομηχανία».
Για περισσότερες πληροφορίες: 6944 869772
Οι σχετικές γνωματεύσεις της EFSAβρίσκονται διαθέσιμες στα:
http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/20r.pdf
http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1394.pdf
http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1395.pdf
http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1396.pdf
(ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης του Μ. Τρεμόπουλου και της απάντησης της Κομισιόν)
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-007087/2011 προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού Michail Tremopoulos (Verts/ALE)
Θέμα: Αρώματα καπνού σε επεξεργασία τροφίμων
Για τα αρώματα καπνού που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασία τροφίμων, ο Κανονισμός ΕΕ 2065/2003 προβλέπει, σταδιακή αξιολόγηση για την τοξικότητά τους. Τα αρώματα αυτά προκύπτουν από συγκεκριμένα πρωτογενή συμπυκνώματα καπνού, προερχόμενα από συμπύκνωση πραγματικού καπνού καύσης ξύλων. Παράγωγά τους προστίθενται μετά σε τρόφιμα, για υποκατάσταση του φυσικού αρωματισμού με κάπνιση και όχι μόνο. Μπορούν να προστεθούν ως αρώματα σε διάφορα τρόφιμα, όταν όμως δεν υποκαθιστούν την κάπνιση αναγράφονται ως αρώματα.
Τα πρωτογενή αρώματα καπνού, καταγράφηκαν και ήδη αξιολογούνται από την EFSA. Από αυτά, το FF-B (2007), TRADISMOKE TM A (2010), SCANSMOKE R909 (2010)και AM 01 (2010)κρίθηκαν ότι είναι γονιδιοτοξικά ή εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Η Κομισιόν και οι εθνικές αρχές είναι ενήμερες, τα συγκεκριμένα όμως προϊόντα εξακολουθούν να προστίθενται σε τρόφιμα, και μάλιστα χωρίς σήμανση για τον καταναλωτή, με δικαιολογητικό ότι παρόμοια προβλήματα ενδέχεται να δημιουργεί και η φυσική κάπνιση. Η τελευταία έχει εξελιχθεί και συχνά δεν επιβαρύνει τα τρόφιμα με καρκινογόνους Πολυαρωματικούς Υδρογονάνθρακες, υπεύθυνοι επικαλούνται όμως ότι τα αρώματα καπνού δεν έχουν τέτοιες ουσίες και γι’αυτό πρέπει να προτιμώνται.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι μέτρα σκέφτεται να πάρει και πότε, για να προστατεύσει την δημόσια υγεία από τα υποκατάστατα κάπνισης ή ενδεχομένως και από την ίδια την κάπνιση;
2. Πώς και με ποια δικαιολογία επιτρέπει και χρησιμοποιούνται αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα σε τρόφιμα όπως οι σοκολάτες;
3. Σχεδιάζει τουλάχιστον να προβλέψει ως υποχρεωτική τη σήμανση για τα αρώματα καπνού σε τρόφιμα, καθώς και για την αξιολόγησή τους;
4. Θεωρεί λογικό να διαγράφει 10 χρόνια νομοθετικού και ερευνητικού έργου κρατώντας σε εκκρεμότητα τα μέτρα που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αξιολογήσεις ουσιών όπως τα αρώματα καπνού;
EL E-007087/2011 Απάντηση του κ. Dalli εξ ονόματος της Επιτροπής
1 και 4. Για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπήςκαθορίζονται μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Τα εν λόγω επίπεδα εφαρμόζονται επίσης στα τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται αρώματα καπνού. Επιπλέον, τα αρώματα καπνού πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση ασφάλειας και να συμμορφώνονται, όσον αφορά την παραγωγή τους, με τους όρους που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2065/2003, παρά το γεγονός ότι η χρήση τους θεωρείται γενικά λιγότερο ανησυχητική για την υγεία (λόγω των διαδικασιών κλασματοποίησης και καθαρισμού) απ’ ό,τι η παραδοσιακή διαδικασία κάπνισης.
Από τα πρωτογενή προϊόντα που αναφέρθηκαν στην ερώτηση, μόνο για το FF-B διαπιστώθηκε ότι είναι ελαφρώς γονιδιοτοξικό in vivo. Ως εκ τούτου, ο αιτών ανακάλεσε την αίτησή του, και το πρωτογενές προϊόν καθώς και τα παράγωγα προϊόντα αποσύρθηκαν από την αγορά το 2007.
Για το TRADISMOKE TM A και το SCANSMOKE R909, οι δοκιμές γονιδιοτοξικότητας in vivo ήταν αρνητικές και επαρκείς ώστε να εξαλειφθούν οι ανησυχίες σχετικά με τη γονιδιοτοξικότητα in vitro. Όσον αφορά το AM 01, οι ανησυχίες περί πιθανής γονιδιοτοξικότητας δεν εξαλείφθηκαν με βάση τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες τη στιγμή της αξιολόγησης από την EFSA. Εν τω μεταξύ, ο αιτών διενήργησε δοκιμή Comet in vivo, για την εξέταση της πιθανής γονιδιοτοξικότητας του AM 01. Στις 14 Ιουλίου 2011 η Επιτροπή ζήτησε από την EFSA επαναξιολόγηση του AM 01 με βάση τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν.
Ο κατάλογος της Ένωσης θα πρέπει να καταρτιστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ασφάλειας όλων των πρωτογενών προϊόντων για τα οποία έχουν υποβληθεί επαρκείς πληροφορίες. Μόλις η EFSA ολοκληρώσει την αξιολόγηση του AM 01, η Επιτροπή θα εξετάσει το πόρισμα των αξιολογήσεων της EFSA, μαζί με τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι διάφορες επιλογές διαχείρισης της επικινδυνότητας. Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, η Επιτροπή αναμένεται να θεσπίσει τον πρώτο κατάλογο εγκεκριμένων πρωτογενών προϊόντων της Ένωσης το πρώτο τρίμηνο του 2012.
2 και 3. Σε συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. σοκολάτα) τα αρώματα καπνού χρησιμοποιούνται ως συστατικό σύνθετων αρωματικών υλών. Στην περίπτωση αυτή, τα αρώματα καπνού χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες και δεν προσδίδουν καπνιστή γεύση. Οι κανόνες σχετικά με την επισήμανση των αρωματικών υλών ορίζονται στην οδηγία 2000/13/EΚ. Η χρήση αρωματικών υλών δεν πρέπει να παραπλανά τον καταναλωτή, και η παρουσία τους στα τρόφιμα θα πρέπει να επισημαίνεται κατάλληλα. Ο καταναλωτής δεν θα πρέπει να σχηματίζει λανθασμένη εντύπωση με τη σήμανση ενός αρώματος καπνού, αν το συγκεκριμένο άρωμα δεν προσδίδει καπνιστή γεύση και, ως εκ τούτου, η γεύση αυτή δεν γίνεται αντιληπτή στο προϊόν.
όπως στη σοκολάτα (Κανονισμός 1334/2008).
Ευρωπαϊκή Αρχή ασφάλειας Τροφίμων
http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/20r.pdf
http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1394.pdf
http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1395.pdf
http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1396.pdf
Το νέο ΕΣΥ σηματοδοτεί τις ανακατατάξεις που επιβάλλονται για την υλοποίηση μιας πολιτικής που έρχεται σε σύγκρουση με την βασική αντίληψη του Κράτους Πρόνοιας. Βασική συνεισφορά η ανάπτυξη και εισχώρηση του ιδιωτικού τομέα στις Μονάδες Υγείας, τόσο με την μορφή των ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία αλλά και με την δημιουργία νέου νομικού καθεστώτος για τις Ιδιωτικές μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Η κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από παλαιές εγγενείς αδυναμίες του Συστήματος οδήγησαν σε ένα σχεδιασμό που δεν βασίστηκε με θάρρος στις βασικές συνιστώσες ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά υπέκυψε στην εφαρμογή σχεδιασμών που ουσιαστικά το αποδομούν και πισωγυρίζουν την περίθαλψη των μη προνομιούχων συμπολιτών μας στην προ του 1984 κατάσταση, με ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων.
Θεωρούμε το ΕΣΥ ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του κοινωνικού κράτους και οι αδυναμίες του δεν δικαιολογούν την αποδόμηση του, γεγονός αναμφισβήτητο αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Επίσης συνεχίζεται η αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων με την υποχρεωτική υπερκοστολόγηση των φαρμάκων. Η οικονομική «αιμορραγία» στα Ταμεία και στους καταναλωτές αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και επιβαρύνεται επιπλέον από την ακολουθούμενη πολιτική αναδιάρθρωσης του χρέους με το κούρεμα 21% στις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ.
Η Θεματική Ομάδα Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας υποχρεώνει τους συνταξιούχους σε περαιτέρω συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας
Τρίτη, 09 Αύγ. 2011, 08:37 |
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε αλλαγή στο σχεδιασμό εξοικονόμησης πόρων από τους χρόνια ασθενείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες
Η Αποφάση του Υπουργείου Υγείας για την παρακράτηση μέρους της σύνταξής των ασθενών για τα έξοδα νοσηλείας τους, επιβεβαιώνει την κλιμακούμενη αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για υγεία και περίθαλψη, σε μια εποχή που το εισόδημα των πολιτών πλήττεται. Οι συνταξιούχοι έχουν ήδη πληρώσει και με το παραπάνω, μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών, για υπηρεσίες περίθαλψης όταν θα τις χρειαστούν και τώρα καλούνται να περικόπτουν περαιτέρω το εισόδημα τους, τη στιγμή μάλιστα που νοσούν και πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες τους. To ερώτημα που προκύπτει από την υποχρεωτική παρακράτηση μέρους της σύνταξης τους, είναι κατά πόσο νομιμοποιείται ηθικά η Απόφαση αυτή του ΥΥκΚΑ και κατά πόσον έχουν ληφθεί υπόψιν οι ατομικές ανάγκες των οικοτρόφων. Ας αναρωτηθούμε κατά πόσον τα Δημόσια Ιδρύματα παρέχουν υπηρεσίες ανάλογες με τα ποσά που λαμβάνουν από τα ταμεία και τους ασθενείς, όταν οι υπηρεσίες τους ολοένα υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησή τους. Οι ευάλωτες ομάδες των ασθενών, με πενιχρές συντάξεις αναπηρίας ή γήρατος, καλούνται και αυτοί να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση δαπανών, ενώ το μηνιαίο εισόδημά τους είναι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκές. Ας αναρωτηθούμε, αυτοί που επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, δεν συνεχίζουν να έχουν προσωπικές ανάγκες μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας; Επιπλέον, οι συνταξιούχοι αυτοί δεν υπόκεινται ήδη σε περικοπές χάριν της δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν θα υποστούν και άλλες – όπως ανακοινώθηκε – τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξή τους; Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε ότι ο χρόνιος ασθενής δεν παύει να έχει προσωπικές ανάγκες και προτείνουμε άμεση αλλαγή στο σχεδιασμό εξοικονόμησης πόρων από τους χρόνια ασθενείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πρασίνων |
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις αλλαγές στο νόμο περί ναρκωτικών ουσιών |
Θεματικές – Περιβάλλον |
Τετάρτη, 03 Αύγ. 2011, 15:34 |
Στις 27 Ιουλίου 2011, με μια απόφαση σταθμό, η Υπηρεσία Εκτίμησης Περιβαλλοντικού Κινδύνου στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε επίσημα ότι υιοθετεί τα 0.02ppb(μέρη ανά δισεκατομμύριο) ως αποδεκτή συγκέντρωση ελάχιστης επικινδυνότητας (PublicHealthGoal) για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό! Το όριο αυτό αντιπροσωπεύει τα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου τα οποία δεν προκαλούν στατιστικά σημαντική αύξηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που πίνουν καθημερινά επι 70 χρόνια 2 λίτρα νερού με την συγκεκριμένη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου μπορεί να αρρωστήσει μόνο ένας από καρκίνο σχετιζόμενο με αυτό. Τραγική ειρωνεία ότι την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής του Ασωπού και της Μεσσαπίας συνεχίζουν να καταναλώνουν νερό με μέση περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο τα 50-70 ppb!!
Hεπίσημη υιοθέτηση του ορίου αυτού για το εξασθενές χρώμιο στο νερό στην Καλιφόρνια είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων μελετών, που απέδειξαν -πέρα από κάθε αμφιβολία- την καρκινογόνο δράση και τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου μέσω κατάποσης. Η συγκέντρωση αυτή, που είναι εξαιρετικά χαμηλή (0.02 ppb) λόγω της ισχυρής τοξικότητας του εξασθενούς χρωμίου, θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την εισαγωγή νέου διακριτού, δεσμευτικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, λαμβάνοντας υπόψη και οικονομοτεχνικούς όρους για την επεξεργασία των επιβαρυμένων υδάτων, προσεγγίζοντας όμως κατά το μέγιστο δυνατό την τιμή των 0.02 ppb. Με τα παραπάνω δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η εισαγωγή ενός δεσμευτικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, στα επίπεδα του 1 ppb, ενώ εδώ και χρόνια στην Αμερική είναι εφικτή η ανίχνευση σημαντικά χαμηλότερων συγκεντρώσεων. Στην Ελλάδα είναι γνωστό και τεκμηριωμένο το πρόβλημα της σοβαρής βιομηχανικής ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών στις παρα-ασώπιες περιοχές της Αττικής και Βοιωτίας αλλά και στην περιοχή της Μεσσαπίας στην Εύβοια, με έμφαση στις ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 100 ppb. Παρά την τεκμηρίωση και την επίσημη καταγραφή και αποδοχή του προβλήματος από την κεντρική διοίκηση (Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πληθυσμού όπως οι έγκυες γυναίκες, τα βρέφη, οι χρόνια νοσούντες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων για το αυτονόητο δικαίωμα σε καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό! Είναι παραπάνω από ώριμο το αίτημα για τη θέσπιση ξεχωριστού, πανελλαδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου!Είναι αυτονόητη η ανάγκη για παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους, άμεσα! Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων |
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ |
Τρίτη, 02 Αύγ. 2011, 14:11 |
Κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς σήμανση, παρά τις επίσημες μελέτες. Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα, με ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων
Αποδεδειγμένα επικίνδυνα παρασκευάσματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται νόμιμα σε διαδικασίες επεξεργασίας τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καν σήμανση για τον καταναλωτή. Πρόκειται για τέσσερες τουλάχιστον μείγματα, από αυτά που είναι γνωστά ως πρωτογενή «αρώματα καπνού», καθώς προκύπτουν από συμπύκνωση καπνού καύσης ξύλων και υποκαθιστούν την παραδοσιακή επεξεργασία των καπνιστών τροφίμων ή χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε άλλα τρόφιμα, όπως οι σοκολάτες. Η υπόθεση αφορά τις ουσίες FF-B, TRADISMOKETMA, SCANSMOKER909 και AM01, που έχουν αξιολογηθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ότι είναι γονιδιοτοξικά ή εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Το θέμα έφεραν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, που επισημαίνει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των αξιολογημένων ως επικίνδυνων ουσιών ακυρώνει ουσιαστικά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2065/2003 που προβλέπει αξιολόγηση των αρωμάτων καπνού για την τοξικότητά τους. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τα υποκατάστατα κάπνισης ή ενδεχομένως και την ίδια την κάπνιση, ζητά εξηγήσεις για τη χρήση τέτοιων ουσιών σε τρόφιμα όπως οι σοκολάτες, και ρωτά αν τουλάχιστον υπάρχουν σχέδια για σήμανση που να ενημερώνει επαρκώς τους καταναλωτές. «Η προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας οφείλει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε πολιτική για τα τρόφιμα», τόνισεο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τα προβλήματα που δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις η παραδοσιακή επεξεργασία των καπνιστών τροφίμων, πρέπει να ξεπεραστούν με βελτιωμένες πρακτικές και αποτελεσματικότερους ελέγχους. Αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο να δίνεται ασυλία σε υποκατάστατες ουσίες, ακόμη κι όταν αποδεικνύονται επικίνδυνες. Η «εκκρεμότητα» λοιπόν με τα επιβαλλόμενα μέτρα πρέπει να λήξει άμεσα: Οι καταναλωτές δικαιούνται να έχουν πλήρη ενημέρωση και οι αρχές υποχρεούνται να κατοχυρώνουν πλήρη ασφάλεια αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα». Aκολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου Θέμα: Αρώματα καπνού σε επεξεργασία τροφίμων Για τα αρώματα καπνού που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασία τροφίμων, ο Κανονισμός ΕΕ 2065/2003 προβλέπει, σταδιακή αξιολόγηση για την τοξικότητά τους. Τα αρώματα αυτά προκύπτουν από συγκεκριμένα πρωτογενή συμπυκνώματα καπνού από συμπύκνωση πραγματικού καπνού καύσης ξύλων. Παράγωγά τους προστίθενται μετά σε τρόφιμα, για υποκατάσταση του φυσικού αρωματισμού με κάπνιση και όχι μόνο. Μπορούν να προστεθούν ως αρώματα σε διάφορα τρόφιμα, όταν όμως δεν υποκαθιστούν την κάπνιση αναγράφονται ως αρώματα (1). Τα πρωτογενή αρώματα καπνού, καταγράφτηκαν και ήδη αξιολογούνται από την EFSA(2). Από αυτά, το FF-B(2007) (3), TRADISMOKETMA(2010) (4), SCANSMOKER909 (2010) (5) και AM01 (2010) (6) κρίθηκαν ότι είναι γονιδιοτοξικά ή εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Η Κομισιόν και οι εθνικές αρχές είναι ενήμερες, τα συγκεκριμένα όμως προϊόντα εξακολουθούν να προστίθενται σε τρόφιμα, και μάλιστα χωρίς σήμανση για τον καταναλωτή, με δικαιολογητικό ότι παρόμοια προβλήματα ενδέχεται να δημιουργεί και η φυσική κάπνιση. Η τελευταία έχει εξελιχθεί και συχνά δεν επιβαρύνει τα τρόφιμα με καρκινογόνους Πολυαρωματικούς Υδρογονάνθρακες, υπεύθυνοι επικαλούνται όμως ότι τα αρώματα καπνού δεν έχουν τέτοιες ουσίες και γι’ αυτό πρέπει να προτιμώνται. Ερωτάται η Επιτροπή: 1. Τι μέτρα σκέφτεται να πάρει και πότε, για να προστατεύσει την δημόσια υγεία από τα υποκατάστατα κάπνισης ή ενδεχομένως και από την ίδια την κάπνιση; 2. Πώς και με ποια δικαιολογία επιτρέπει και χρησιμοποιούνται αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα σε τρόφιμα όπως οι σοκολάτες; 3. Σχεδιάζει τουλάχιστον να προβλέψει ως υποχρεωτική τη σήμανση για τα αρώματα καπνού σε τρόφιμα, καθώς και για την αξιολόγησή τους; 4. Θεωρεί λογικό να διαγράφει 10 χρόνια νομοθετικού και ερευνητικού έργου κρατώντας σε εκκρεμότητα τα μέτρα που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αξιολογήσεις ουσιών όπως τα αρώματα καπνού; (1) όπως στη σοκολάτα (Κανονισμός 1334/2008). (2) Ευρωπαϊκή Αρχή ασφάλειας Τροφίμων (3) http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/20r.pdf (4) http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/1394.pdf |
Όχι στην ψυχιατρική αυθαιρεσία! Η καταδίκη της Ελλάδας από το Ε.Δ.Α.Δ. για δυο περιπτώσεις αναγκαστικού εγκλεισμού επιβάλλει την άμεση παρέμβαση των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης
Τετάρτη, 27 Ιούλ. 2011, 18:31 |
Η διπλή καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον αυθαίρετο εγκλεισμό πολιτών σε ψυχιατρικά ιδρύματα και νοσοκομεία -υποθέσεις Βενιός κατά Ελλάδας και Καραμανόφ κατά Ελλάδας – φέρνει για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Η καταστρατήγηση, τόσο από ιατρούς όσο και από τις εισαγγελικές αρχές, των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει ο ν.2071/1992 σε ότι αφορά τις διαδικασίες αναγκαστικού εγκλεισμού, φαίνεται δυστυχώς να αποτελεί κυρίαρχη πρακτική στη χώρα μας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δύο παραπάνω καταδικαστικές αποφάσεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα σχετικών εκθέσεων και ερευνών της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων φορέων. Το θέμα των μαζικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πολιτών στο χώρο της ψυχικής υγείας έχουν φέρει οι Οικολόγοι Πράσινοι και στο ευρωκοινοβούλιο, με ερώτηση που κατέθεσε στις 21 Ιουνίου 2011 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι:
Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: http://www.echr.coe.int/echr/Homepage_EN Υπόθεση Βενιός κατά Ελλάδας (το κείμενο είναι διαθέσιμο μόνο στα γαλλικά): http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=1&portal=hbkm&action=html&highlight=Venios%20|%20Greece%20|%2033055/08&sessionid=74165229&skin=hudoc-en Υπόθεση Καραμανόφ κατά Ελλάδας (το κείμενο είναι διαθέσιμο μόνο στα γαλλικά): http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=1&portal=hbkm&action=html&highlight=46372/09%20|%2046372/09&sessionid=74165158&skin=hudoc-en Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα (2011): http://www.nchr.gr/document.php?category_id=164&document_id=1368 Δελτίο τύπου, Ο Συνήγορος του Πολίτη για την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας λόγω αυθαίρετου εγκλεισμού ψυχικά ασθενούς, http://new.synigoros.gr/resources/docs/234454.pdf Αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνήγορου του Πολίτη για την Ακούσια Νοσηλεία Ψυχικά Ασθενών (2007): http://www.synigoros.gr/reports/Eidiki_Ekthesi_Akousia_Nosileia_17_5_07.pdf Συνήγορος του Πολίτη, Πόρισμα: Ακούσια εξέταση και νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο (2004): http://www.synigoros.gr/reports/akousia_eksetasi.pdf Το ερώτημα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: http://tremopoulos.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=689:2011-07-12-10-03-41&catid=4:questions Βλ. Ψήφισμα του 7ου Τακτικού Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων για την Ψυχική Υγεία, Αθήνα, Ιούνιος 2010: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1268:-7-&catid=19:confdec&Itemid=36 Βλ. T.Hammarberg , “Judgements issued by the European Court cannot be ignored”: http://commissioner.cws.coe.int/tiki-view_blog_post.php?postId=154 |
ΔΑΦΝΙ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» – Να καλυφθούν τα κενά με επιλαχόντες του ΑΣΕΠ, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι
Τρίτη, 26 Ιούλ. 2011, 12:06 |
Αποσπασματικό και κοινωνικά άδικο θεωρεί η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πρασίνων τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις τραγικές ελλείψεις στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» όπου τα τεράστια κενά επιχειρείται να καλυφθούν μέσω των λεγομένων «Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας» του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπουν 5μηνες συμβάσεις των 625 Ευρώ μηνιαίως με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Αναρωτιόμαστε κι εμείς – όπως και αρκετοί εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο – πώς είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι «ωφελούμενοι-άνεργοι» να προλάβουν, σε μόλις πέντε μήνες, να μάθουν τη δουλειά και να προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτεί ο τομέας της ψυχικής υγείας. Αναρωτιόμαστε επίσης τι υποκρύπτει η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα προγράμματα κοινωνικής εργασίας ως υποκατάστατο υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει σε μόνιμη βάση ο δημόσιος τομέας. Δεχόμαστε τον επείγοντα χαρακτήρα της κάλυψης των ελλείψεων στην δημόσια υγεία (καθώς και τη χρονοβόρα φύση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ). Αντιπροτείνουμε όμως την άμεση πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου και θα καλύψει τις χρόνιες ανάγκες, με βάση τους επιλαχόντες των πρόσφατων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Με αυτόν τον τρόπο, και τα κενά θα καλυφθούν άμεσα και αυτό θα γίνει μέσω ενός αδιάβλητου θεσμού όπως ο ΑΣΕΠ, κλείνοντας έτσι τα «παραθυράκια» για ρουσφέτια… Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων |
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΒΙΩΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ; |
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗ |