ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΜ
Κινδύνους για την υγεία καταγγέλλει με ερώτηση ο Μ. Τρεμόπουλος
Την ύπαρξη επικίνδυνης ουσίας στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται σε αποδείξεις ταμειακών μηχανών και μηχανών ΑΤΜ αναδεικνύει με γραπτή ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Πρόκειται για τη χημική ουσία Δισφαινόλη Α (BPA), που αποτελεί ορμονικό διαταρράκτη και η παρουσία της σε πλαστικά βρεφικά μπιμπερό είχε ξεσηκώσει διεθνή σάλο τα προηγούμενα χρόνια.
Η ίδια ουσία χρησιμοποιείται ευρύτατα στο θερμικό χαρτί αποδείξεων από ταμειακές μηχανές και ΑΤΜ. Έρευνες στις Η.Π.Α. πιστοποιούν την παρουσία ισχυρών συγκεντρώσεών της στο 40% των αποδείξεων ταμειακών μηχανών που δοκιμάστηκαν σε εργαστήριο. Εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο, που χειρίζονται τις ταμειακές μηχανές και έρχονται σε συχνή επαφή με το θερμικό χαρτί, είχαν 30% περισσότερη ΒΡΑ στο σώμα τους από το μέσο όρο των ενηλίκων των ΗΠΑ, και 34 % περισσότερη BPA από τους άλλους εργαζόμενους. Έρευνες για την εκτίμηση του κινδύνου και την αναζήτηση ασφαλών εναλλακτικών λύσεων, έχουν ήδη ξεκινήσει από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν απαντήσεις για το αν έχει εξετάσει τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των καταναλωτών από την παρουσία ΒΡΑ στα προϊόντα από θερμικό χαρτί και κατά πόσο σκοπεύει να προχωρήσει στην εκπόνηση σχετικού Σχεδίου Δράσης.
«Οι επικίνδυνες ουσίες που μπαίνουν στη ζωή μας χωρίς να γνωρίζουμε τον κίνδυνο και χωρίς να έχουμε δυνατότητα προστασίας, μας κάνουν όλους πειραματόζωα και αποτελούν μια από τις χειρότερες απειλές», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η έγκαιρη και ολοκληρωμένη εκτίμηση του κινδύνου, πριν ακόμη τεθεί κάθε υλικό σε εμπορική κυκλοφορία, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα. Ακόμη πιο απαράδεκτο είναι, όμως, να παραγνωρίζουν οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν απειλές που είναι ήδη γνωστές και απασχολούν σοβαρά τις αρχές άλλων χωρών. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στους εργαζομένους να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία και τη δουλειά τους».
(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)
Θέμα: Ύπαρξη επικίνδυνης ουσίας σε αποδείξεις ταμειακών μηχανών και ΑΤΜ
Η χημική ουσία – ενδοκρινικός διαταρράκτης Δισφαινόλη Α (BPA) χρησιμοποιείται ευρύτατα στο θερμικό χαρτί αποδείξεων από ταμειακές μηχανές και ΑΤΜ. Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την παρουσία της συγκεκριμένης ουσίας σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως συσκευασίες τροφίμων ή βρεφικά μπιμπερό, έχουν απασχολήσει σοβαρά το δημόσιο διάλογο και το σχεδιασμό πολιτικών τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε αρκετές χώρες. Έρευνα για λογαριασμό του EnvironmentalWorkingGroupστις ΗΠΑ διαπιστώνει ότι στο 40% των αποδείξεων ταμειακών μηχανών που δοκιμάσθηκαν σε εργαστήριο, βρέθηκε καθαρή BPA σε συγκεντρώσεις μεταξύ 0,8 έως σχεδόν 3% (1). Μάλιστα η συνολική ποσότητα ΒΡΑ που εντοπίστηκε ήταν 250 με 1000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες πηγές ΒΡΑ που έχουν συγκεντρώσει την προσοχή και για τις οποίες έχουν τεθεί ανώτατα όρια συγκέντρωσης, όπως συσκευασίες τροφίμων. Επιστημονικές δημοσιεύσεις επιβεβαιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης ΒΡΑ από το δέρμα, όταν έρχεται σε επαφή με προϊόντα που την περιέχουν (2), (3). Άλλη έρευνα, αναλύοντας τα δεδομένα από το National Center for Health Statistics των ΗΠΑ (4) διαπίστωσε ότι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο είχαν 30% περισσότερη ΒΡΑ στο σώμα τους από το μέσο όρο των ενηλίκων των ΗΠΑ, και 34 % περισσότερη BPA από τους άλλους εργαζόμενους (4).
Ήδη η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της διαθεσιμότητας εναλλακτικών λύσεων για την BPA σε θερμικό χαρτί (5).
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει εξετάσει τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των καταναλωτών από την παρουσία ΒΡΑ στα προϊόντα από θερμικό χαρτί;
2. Σκοπεύει να προχωρήσει στην εκπόνηση σχετικού Σχεδίου Δράσης;
(1) http://www.ewg.org/bpa-in-store-receipts/release
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20623271
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18338280
(4) http://www.cdc.gov/nchs/nhanes/nhanes2003-2004/nhanes03_04.htm