ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Μητρικός Θηλασμός
Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή
1 – 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου από το 1996.

Αποκλειστικά μητρικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής
Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Η UNICEF συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και την συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή ακόμα και παραπέρα.

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή.

Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα;
Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.

  • Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διατροφή και στην υγεία.
  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
  • Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.
Η UNICEF υποστηρίζει την Π.Ο.Υ. και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο,
συστήνοντας τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής
και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα,
επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές
για δύο χρόνια ή και περισσότερο.
Δείτε τον ενημερωτικό φάκελο για το 2010Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2010Το θέμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2010, που προωθείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA) και τη UNICEF είναι «Μητρικός Θηλασμός: Μόνο Δέκα Βήματα – Ο φιλικός προς τα μωρά τρόπος».

Οι στόχοι της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2010

1. Ανάδειξη της σημασίας των «Δέκα Βημάτων» προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού.
2. Ανάληψη δράσης από τα Συστήματα Υγείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις κοινότητες, προκειμένου ο θηλασμός να αποτελεί εύκολη επιλογή για τις γυναίκες.
3. Ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους της διατροφής με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και για το ρόλο του θηλασμού στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών μακροπρόθεσμα, καθώς και στην υγεία των μητέρων.
4. Διευκόλυνση των μητέρων ώστε να έχουν πλήρη υποστήριξη για το θηλασμό στα Συστήματα Υγείας και όχι μόνο.

Δείτε τον πλήρη ενημερωτικό φάκελο για το 2010

Προηγούμενοι ενημερωτικοί φάκελοι:

2009: Μητρικός Θηλασμός, Παρέμβαση Ζωτικής Σημασίας
2008
: Υποστήριξη στις Μητέρες
2007
: Έγκαιρη έναρξη του Μητρικού Θηλασμού
2006: Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος
2005: Μητρικός Θηλασμός & Οικογενειακή Διατροφή
2004: Αποκλειστικός Μητρικός Θηλασμός, Ο Χρυσός Κανόνας

Πηγές πληροφόρησης για το Μητρικό Θηλασμό
Μονάδα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα.
Για μητέρες, αλλά και φορείς υγείας, τηλ.: 210 – 64 62 782

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο «Οι φίλοι του Μητρικού Θηλασμού»
ώρες 17:00-19:00, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη στο τηλέφωνο: 210 600 6196
Email: autd1@ath.forthnet.gr – για πληροφορίες εκπαίδευσης.Μάθετε περισσότερα για το Μητρικό Θηλασμό στο Διαδίκτυο:

UNICEF www.unicef.org/nutrition/index_breastfeeding.html
και επίσης www.unicef.org/ffl/04/

Οδηγίες UNICEF/WHO για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη:
http://www.unicef.gr/reports/BFHI-section4-GR.doc

World Alliance for Breastfeeding Action www.waba.org.my
Η επίσημη ιστοσελίδα της WABA με πληροφόρηση για τις
εκστρατείες προώθησης του μητρικού θηλασμού.

International Baby Food Action Network www.ibfan.org
Σταθερός σύμμαχος στις προσπάθειες για τη σωστή διατροφή των βρεφών διεθνώς.

La Leche League International www.lalecheleague.org
Χρήσιμες πληροφορίες σε πολλές πρακτικές απόψεις του μητρικού θηλασμού.

International Lactation Consultant Association www.ilca.org
Παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών του μητρικού θηλασμού.

Academy of Breastfeeding Medicine www.bfmed.org
Παγκόσμιος συνασπισμός ιατρών αφιερωμένος στην προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Linkages Project www.linkagesproject.org
Παγκόσμιο πρόγραμμα για τη βελτίωση της διατροφής των βρεφών και των μικρών παιδιών.

Αν είστε γιατρός, μαία, νοσηλευτής, φοιτητής υπεύθυνος αγωγής υγείας, σπουδαστής ή μητέρα που θέλει να ενημερωθεί για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού απευθυνθείτε στο Τμήμα Πληροφόρησης της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF όπου υπάρχει η δυνατότητα να δανειστείτε έντυπο και οπτικό υλικό για το Μητρικό Θηλασμό.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ιδιωτών και οργανισμών που ενδιαφέρονται για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού σε όλο τον κόσμο. Βασίζεται στη Διακήρυξη Innocenti, στους Δέκα Κρίκους για την Ανατροφή του Μέλλοντος (Ten Links for Nurturing the Future) και στη Στρατηγική για τη Βρεφική και την Παιδική Διατροφή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και της UNICEF. Κυριότεροι συνεργάτες της είναι το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για την Παιδική Σίτιση (International Baby Food Action Network – IBFAN), ο Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού (La Leche Leaque International – LLLI), ο Διεθνής Σύνδεσμος Συμβούλων Θηλασμού (International Lactation Consultant Association – ILCA), η Διεθνής Οργάνωση «Καλή Αρχή» (Wellstart International), η Ιατρική Ακαδημία για το Θηλασμό (Academy Of Breastfeeding Medicine – ΑΒΜ) και η οργάνωση Διασυνδέσεις (LINKAGES). Η WABA παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη UNICEF και στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (Economic and Social Council of the United Nations – ECOSOC).

Δέκα Βήματα για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό

Τα Δέκα Βήματα παρουσιάστηκαν στον κόσμο το 1989 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την UNICEF στην από κοινού δήλωση για την «Προστασία, Προώθηση και Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού: Ο ειδικός Ρόλος των Μαιευτικών Υπηρεσιών». Το 1990 η Διακήρυξη Innocenti

ζήτησε την πλήρη εφαρμογή των Δέκα Βημάτων σε όλα τα μαιευτήρια έως το 1995. Μετά από μια εικοσαετία υπάρχουν νοσοκομεία “Φιλικά προς τα Βρέφη” σε πάνω από 152 χώρες.

Εφαρμόζοντας τα Δέκα Βήματα μαζί με σχετικά μέρη του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος επιτεύχθηκε η αντίσταση κατά της προώθησης του υποκατάστατου μητρικού γάλακτος από τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό.

Τα “Δέκα Βήματα για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό” ισχύουν για όλα τα ιδρύματα που προσφέρουν μαιευτικές υπηρεσίες και φροντίδα νεογνών και είναι:

1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το Μητρικό θηλασμό και κοινοποίησή της τακτικά σε όλο το προσωπικό υγείας

2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής

3. Ενημέρωση όλων των εγκύων για τα οφέλη και τους τρόπους διαχείρισης του θηλασμού

4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό το πρώτο ημίωρο μετά τη γέννηση

5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρήσουν τη γαλουχία ακόμη κι όταν πρέπει να αποχωρισθούν τα νεογέννητά τους

6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους

7. Εφαρμογή της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα

8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητάει (δηλ. χωρίς ωράριο)

9. Όχι τεχνητές θηλές ή πιπίλες στα μωρά που θηλάζουν

10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα παραπέμπονται οι μητέρες κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο ή την κλινική

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ

Τα κείμενα που ακολουθούν έχουν ως κύρια πηγή το υπό έκδοση βιβλίο

‘Επιστροφή στο μητρικό θηλασμό”,

εκδ. Πατάκη 2010, από τον παιδίατρο συγγραφέα Στέλιο Παπαβέντση.


Tα μικρά του ανθρώπου, η ανθρωπιστική βοήθεια και χρηματιστήριο

ΚΟΥΙΖ: Τι σχέση έχει η ανθρωπιστική βοήθεια με το χρηματιστήριο?

Απάντηση – Από τα πρώτα είδη «ανθρωπιστικής βοήθειας» που καταφτάνουν στις χώρες που υποφέρουν από φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες και από τα τελευταία είδη που κόβονται σε περιπτώσεις αποκλεισμών κτλ των χωρών αυτών είναι τα τεχνητά γάλατα των φαρμακοβιομηχανιών, αρκετές από τις οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, που προορίζονται για τα ανθρωπάκια, τα μικρά των «καημένων» αυτών ανθρώπων […]. Τα λοιπά ζωάκια αφήνονται στην [φυσιολογική] τύχη τους.

ΤΟ ΔΝΤ και το … μπιμπερό: οικονομίες με διαφορά … στήθους

Τα εθνικά συστήματα υγείας σε πολλές φτωχές χώρες έχουν ψαλιδιστεί από τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που έχουν επιβάλλει από τη δεκαετία του 1980, στο όνομα της προόδου, διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το μήνυμα ήταν σαφές «κάντε τους ανθρώπους σας να πληρώσουν για την υγεία και την εκπαίδευση και τότε θα σας βοηθήσουμε να ευημερήσετε. Αγνοήστε μας και σας περιμένει οικονομικός αφανισμός.» Έτσι περικόπηκαν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα άνοιξαν οι αγορές για πλήθος προϊόντα, τα οποία, όμως υπονόμευσαν τον μέχρι τότε τρόπο ζωής, ανέτρεψαν τις διατροφικές συνήθειες και υποβίβασαν την υγεία των ανθρώπων. Ένα από τα προϊόντα αυτά, με όλο και μεγαλύτερες πωλήσεις ΚΑΙ στις καταβαραθρωμένες αυτές χώρες, είναι και τα τεχνητά υποκατάστατα μητρικού γάλακτος σε σκόνη.

Το ανθρώπινο γάλα

Στα ενημερωτικά φυλλάδια και τις ιστοσελίδες τους οι γαλακτοβιομηχανίες ΕΓΑΒ [επεξεργασμένου γάλακτος αγελάδας για βρέφη] ξεκινούν με μια απλή πρόταση: «Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για το παιδί σας».  Αμέσως μετά ακολουθεί: «Αν όμως η μητέρα δε μπορεί ή δεν πρέπει να θηλάσει υπάρχει το…» και συνεχίζουν με λεπτομέρειες για τα προϊόντα τους.

Το μητρικό γάλα έχει προσαρμοστεί στις ανθρώπινες ανάγκες μέσα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. Η αγελάδα δεν είναι άνθρωπος. Το νεογέννητο μοσχάρι είναι σχετικά ώριμος οργανισμός. Διαθέτει σχετικά ώριμους νεφρούς, στομάχι και συκώτι, γι’ αυτό και το αγελαδινό γάλα έχει πολύ αλάτι και μεγάλο υπόλειμμα. Χρειάζεται να αναπτύξει γρήγορα τους μυς του, γι’ αυτό το αγελαδινό γάλα έχει πάρα πολλές πρωτεΐνες. Χρειάζεται να κοιμάται πολύ ώστε να μπορεί η μητέρα του να τρώει χορταράκι όλη μέρα χωρίς παρεμπόδιση. Γι’ αυτό το αγελαδινό γάλα έχει μεταξύ άλλων πολλή καζεΐνη ώστε να φέρνει πλήρωση, νωθρότητα και ύπνο… Τι συμβαίνει με τα μικρά των ανθρώπων; Πρόκειται για τα πιο «ανώριμα» νεογέννητα στη φύση. Η επίδραση του περιβάλλοντος σε αυτήν τη διαδικασία είναι μεγάλη και κρίσιμη. Ο εγκέφαλος στα πρώτα χρόνια της ζωής αναπτύσσεται ραγδαία, τριπλασιάζεται σε όγκο και μορφοποιείται υπό την επίδραση των πλούσιων ερεθισμάτων του περιβάλλοντος [νευρικές διασυνδέσεις κυττάρων, μυελινοποίηση, κτλ. Το ανθρώπινο γάλα είναι το πιο γλυκό από οποιοδήποτε άλλο γάλα θηλαστικού, περιέχοντας πολλή λακτόζη, το απαραίτητο καύσιμο για τον εγκέφαλο των βρεφών μας. Τεράστια ποσά ωφέλιμων λιπαρών και χοληστερίνης συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη. Το γάλα της μαμάς ανθρωπίνας πρέπει να είναι ευγενικό για τα ανώριμα όργανα του μωρού, το έντερο, το συκώτι, τους νεφρούς του. Δεν περιέχει πλεόνασμα ουσιών, και ότι περιέχει χρησιμοποιείται στο έπακρο χωρίς να προκύπτουν ‘σκουπίδια’ στον οργανισμό του μωρού. Το μητρικό γάλα πρέπει να μη φέρνει υπερβολικό ύπνο στο μωρό, ώστε να μπορέσει να δεθεί με τη μητέρα του και να εξερευνήσει γρήγορα τον κόσμο γύρω του. Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, φτιαγμένο για ένα είδος που κουβαλάει τα μικρά του, που απαιτεί για τα μωρά του στενή επαφή και συχνά, μικρά γεύματα.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ανακαλύψει ότι ο οργανισμός του μωρού που πίνει ΕΓΑΒ, οι πρωτεΐνες του, το λίπος του, ο εγκέφαλός του έχουν διαφορετικό βιοχημικό προφίλ σε σχέση με αυτό βρεφών που θηλάζουν. Αλλά και σε επίπεδο συμπεριφοράς επισημαίνονται διαφορές. Πολλές από αυτές τις παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό δεν έχουν μελετηθεί ακόμα…

Η βιομηχανία των ΕΓΑΒ

Τα 120 εκατομμύρια μωρά που γεννιούνται κάθε χρόνο σε χώρες όπου ο θηλασμός είναι η φυσιολογική κατάσταση, θα θηλάσουν, ως κάτι φυσικό και αυτονόητο [μέχρι να εισβάλουν και εκεί τα ΕΓΑΒ…]. Για τα υπόλοιπα δέκα εκατομμύρια παιδιά που γεννιούνται κυρίως σε χώρες του βιομηχανικού κόσμου, οι μητέρες τους πρέπει να πάρουν μια σημαντική απόφαση σχετικά με τη διατροφή των μικρών τους. Συνήθως, η πληροφόρηση προέρχεται από τις ίδιες τις εταιρίες – με αποτέλεσμα όλο και μικρότερα ποσοστά μωρών που θηλάζουν…

Οι πολυεθνικές εταιρίες ΕΓΑΒ σήμερα βγάζουν σχεδόν 4 δις δολάρια. Έρευνα του 2008 προέβλεπε ότι μέχρι το 2010 από τα 20 δις δολάρια ετησίως που θα είναι ο τζίρος για βρεφικές τροφές, τα 2/3 θα προέρχονται από βρεφικά γάλατα. Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως με πωλήσεις πάνω από 2 δις ετησίως [www.strategyr.com/Baby_Foods_and_Infant_Formula_Market_Report.asp]. Οι προσδοκίες του κλάδου είναι να ξεπεράσουν τα 80 δις το χρόνο. Τα περιθώρια αύξησης κερδών είναι μεγάλα, και προσπαθούν με συστηματική προπαγάνδα να απομακρύνουν τις γυναίκες από το θηλασμό. Στην προσπάθειά τους αυτή βρίσκουν ως σημαντικό σύμμαχο τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας.

Τα ΕΓΑΒ προωθούνται από γιατρούς, μαιευτήρια και το Σύστημα Υγείας

Ο Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος [ΟΗΕ, 1981] προστατεύει τη θηλάζουσα μητέρα από τακτικές μάρκετινγκ που εφαρμόζουν οι εταιρίες παραγωγής επεξεργασμένου γάλακτος για βρέφη. Ο Κώδικας εναντιώνεται στην σύμπραξη επαγγελματιών υγείας με τις εταιρίες ΕΓΑΒ, βλάπτοντας το μητρικό θηλασμό και, μακροχρόνια, την υγεία των παιδιών. Οι εταιρίες δίνουν στους «συμμάχους» γιατρούς:

  • Δωρεάν δείγματα γαλάτων και μπιμπερό για να τα προωθήσουν στις μητέρες.
  • Δωρεάν προμήθειες και παρακαταθήκες γαλάτων στα μαιευτήρια, για τη μαζική διατροφή των νεογέννητων
  • Δωρεάν μπλοκάκια, στυλό, συνταγολόγια, πόστερ, περιοδικά, διαφημιστικά έντυπα, φυλλάδια, όλα γεμάτα με λογότυπα των εταιριών ΕΓΑΒ
  • Διαφημιστικά τηλεοπτικά μηνύματα για γάλατα στις αίθουσες αναμονής ιατρείων και μαιευτηρίων.
  • Χρήματα για ιατρικά συνέδρια, ταξίδια και δωρεάν διαμονές σε ξενοδοχεία
  • Χρήματα για έρευνα που καθοδηγείται από τις ΕΓΑΒ

Όλες οι παραπάνω ενέργειες απαγορεύονται ρητώς από τον Κώδικα εμπορίας γαλάτων για βρέφη.

Οι περισσότεροι παιδίατροι βλάπτουν το θηλασμό από άγνοια, θεωρώντας ότι ο θηλασμός στον αναπτυγμένο κόσμο υπολείπεται των ‘στάνταρ’ και «ασφαλών» ΕΓΑΒ… Στην πραγματικότητα οι εταιρίες γαλάτων τούς αντιμετωπίζουν ως ομάδα γονέων υψηλής προτεραιότητας, παρέχοντάς τους δωρεάν κιβώτια γάλακτος σε σκόνη για τα παιδιά τους!

Η διατροφή των βρεφών με επεξεργασμένο αγελαδινό γάλα αποτελεί ένα μη ελεγχόμενο πείραμα μαζικής κλίμακας με απρόβλεπτες συνέπειες

Έπειτα από δεκαετίες πειραματισμού στο 5-10% των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο, η επιστημονική κοινότητα αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαλύπτει τις βλαπτικές επιδράσεις των ΕΓΑΒ: επιδημία βρεφικής παχυσαρκίας, αλλεργίες, επίδραση στην νοημοσύνη, σχέση με χρόνια νοσήματα σε παιδική και ενήλικη ζωή. Οι εταιρίες γαλάτων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για τους κινδύνους. Όμως, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, πώς μια πειραματική επεξεργασμένη χημική τροφή προορίζεται για όλα τα μωρά μας?

Οι εταιρίες γαλάτων δεν έχουν ηθικούς ενδοιασμούς να προωθήσουν τα μπουκάλια τους σε ανθρώπινους πληθυσμούς που πλήττονται από καταστροφές και επείγουσες καταστάσεις, όπου δεν είναι ασφαλής καν η πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Λοιμοί, σεισμοί, τσουνάμι, πλημμύρες, πόλεμοι, επιδημίες.. «Δωρεάν» ΕΓΑΒ κατακλύζουν τις περιοχές των καταστροφών μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, αποκτώντας ‘εξαρτημένους’ πελάτες σε χωριά που ζουν στη λάσπη. Το νερό που χρειάζεται για να φτιαχτεί το μπουκάλι είναι γεμάτο μικρόβια, με αποτέλεσμα επιδημίες και θανάτους. Διασπείρουν το μύθο ότι υποσιτισμένες γυναίκες ή μητέρες με σοβαρό άγχος δε μπορούν να θηλάσουν. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο αν ένα μωρό δε θηλάζει έχει δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει σε σχέση με εκείνο που θηλάζει. Αν βρεθεί σε επείγουσα κατάσταση, η πιθανότητα να πεθάνει με τα μπουκάλια είναι πολλαπλάσια. Ο θηλασμός σε αυτές τις περιπτώσεις σώζει πραγματικά ζωές, γίνεται ένα μείζον προληπτικό μέτρο δημόσιας υγείας, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις του προβλήματος στην υγεία των βρεφών.

Η διαφήμιση

Η διαφήμιση που υποσκάπτει το μητρικό θηλασμό και στοχεύει στο γενικό πληθυσμό, στις οικογένειες, τις εγκύους και τις μητέρες απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος. Ωστόσο, η γαλακτοβιομηχανία άλλοτε αψηφά απροκάλυπτα τον Κώδικα και άλλοτε τον παρακάμπτει επιδέξια. Στη χώρα μας οι εταιρίες συνεχίζουν να περνούν άμεσα το μήνυμα τους στους γονείς με πολλούς τρόπους:

  • Διαφημίζουν απρόσκοπτα τα προϊόντα τους σε περιοδικά για γονείς, βιβλία και τηλεόραση.
  • Βομβαρδίζουν τις μητέρες για την «επιστημονικότητα» των ΕΓΑΒ μέσα από τις ιστοσελίδες τους. Δημιουργούν hotlines, forums, babyclubs για γονείς, απευθύνουν ηλεκτρονικά μηνύματα «ενημέρωσης». Κατασκευάζουν αρχεία με λίστες γονέων στέλνοντας έπειτα με το ταχυδρομείο κουπόνια, προσφορές, δωρεάν δείγματα και πακέτα.
  • Κατέχουν σημαντική θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου  προωθούν τα προϊόντα τους με εκπτώσεις και προσφορές.

Αν και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και τον Κώδικα Εμπορίας, απαγορεύεται η εξιδανίκευση της διατροφής με μπουκάλι μέσα από εικόνες, ζωγραφιές η οτιδήποτε άλλο, στα κουτιά εμφανίζονται:

  • Πουλάκια που ταΐζουν τρυφερά στο στόμα τα μικρά τους.
  • Χαμογελαστοί ήλιοι και καρδούλες.
  • Χαδιάρικα αρκουδάκια, ναζιάρικα ποντικάκια, καμηλοπαρδάλεις.
  • Τεράστια μπιμπερό.
  • Βρεφικά παιχνιδάκια.

Και με ψιλά γράμματα, σε κάποια γωνία του κουτιού, η φράση πως το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική (!) τροφή για τα βρέφη…

Τα γάλατα διαφημίζουν ότι είναι «πιο κοντά από ποτέ στο μητρικό», «υποστηρίζεται από ειδικούς στη διατροφή», «είναι πιο εύκολο στη χώνεψη», «καταπολεμά τους βρεφικούς κολικούς», «βοηθά την ανάπτυξη του μωρού σας», «ενισχύει το αμυντικό σύστημα του βρέφους» και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να διαβάζουμε: «απέχει πολύ από το μητρικό», «δεν υποστηρίζεται από καμία σοβαρή παιδιατρική εταιρία του κόσμου σε σύγκριση με το μητρικό», «είναι πιο δύσκολο στη χώνεψη σε σχέση με το μητρικό», «προκαλεί περισσότερους κολικούς», «προκαλεί μια μορφή επίκτητης ανοσοανεπάρκειας».

Στο μεταξύ, κάθε χρόνο ανακαλούνται και αποσύρονται από την αγορά αρκετές παρτίδες ΕΓΑΒ, από όλες τις εταιρίες. Σε γάλατα που προορίζονταν για βρέφη έχουν βρεθεί κατά καιρούς:

o         Μεταλλικά κομμάτια νικελίου στην σκόνη του γάλακτος

o         Κομματάκια από γυαλί

o         Σκληρό πλαστικό

o         Μικρόβια μέσα στην σκόνη, όπως σαλμονέλα, εντεροβακτηρίδιο και κρονοβακτηρίδιο

o         Απουσία βιταμινών στην σκόνη λόγω αλληλεπίδρασης με την πλαστική συσκευασία

o         Παρουσία καδμίου

o         Παρουσία χαλκού

o         Παρουσία μολύβδου

o         Παρουσία αρσενικού

o         Παρουσία χρωμίου

o         Χρωστικές από τις τυπωμένες ετικέτες

o         Μεγάλες δόσεις ιωδίου

o         Υπερβολική δόση βιταμίνης D

o         Ανεπαρκής συγκέντρωση σιδήρου

o         Ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης C

o         Περιεκτικότητες σε ουσίες διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στην συσκευασία

o         Λάθος μέγεθος στο κουτάλι που περιέχεται στην συσκευασία, με αποτέλεσμα λάθος αναλογία της σκόνης με το νερό

o         Νιτρικά σε επίπεδα πάνω από την ασφαλή δόση

o         Υπερβολική ποσότητα μαγνησίου

o         Πολλαπλάσια ποσότητα μαγγανίου

o         Πρόκληση αλλαντίασης στα βρέφη

o         Αλουμίνιο

o         Λάθος οδηγίες προετοιμασίας στην συσκευασία

o         Παρουσία μελαμίνης

o         Παρουσία περχλωράτης

o         Υψηλά ποσά δισφαινόλης-Α και φθαλικών από την συσκευασία

Οι οδηγίες χρήσης των ΕΓΑΒ

Οι οδηγίες στην ετικέτα για τη διαδικασία προετοιμασίας του τεχνητού γάλατος συνήθως είναι λανθασμένες! Κανονικά, το νερό πρέπει να βράσει. Έπειτα να αφεθεί για λίγα λεπτά να φτάσει όχι χαμηλότερα από τους εβδομήντα βαθμούς Κελσίου. Τότε μπαίνει η σκόνη στο νερό. Ο λόγος είναι για να σκοτωθούν τα επικίνδυνα μικρόβια, τα οποία σε χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν αντιμετωπίζονται. Η σκόνη του γάλακτος δεν είναι άσηπτη κατά την παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος. Αντίθετα έχει βρεθεί ότι σε ένα ποσοστό 14% επί των συσκευασιών, ακόμα πριν ανοιχτούν, ανιχνεύεται μέσα στην σκόνη ένα δυνητικά επικίνδυνο μικρόβιο, το εντεροβακτηρίδιο sakazakii. Mωρά που έχουν πιεί γάλα σε σκόνη ανά τον κόσμο έχουν πάθει γαστρεντερίτιδα, σηψαιμία, μηνιγγιτίδα ή έχουν πεθάνει από αυτό το μικρόβιο. Τακτικά αναφέρονται επιδημίες σε μαιευτήρια και θαλάμους προώρων. Άλλοτε πάλι ανευρίσκονται άλλοι μικροοργανισμοί, όπως η σαλμονέλα, ενώ σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκαν σπόροι από κλωστηρίδια σε πάνω από 20% των δειγμάτων. Θα έπρεπε να υπάρχει προειδοποίηση στην ετικέτα του κουτιού ότι η σκόνη γάλακτος δεν είναι αποστειρωμένο από την παραγωγή προϊόν. Στην συσκευασία λοιπόν η συνηθέστερη παρεχόμενη οδηγία είναι για το νερό, αφού βράσει, να αφεθεί να κρυώσει για μισή ώρα, ή να αφεθεί έως ότου γίνει χλιαρό. Άλλα κουτιά παροτρύνουν τη μαμά να το αφήσει να κρυώσει στους σαράντα βαθμούς και τότε να βάλει την σκόνη. Με αυτούς τους τρόπους φυσικά δεν σκοτώνονται τα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια.

Γιατί το κάνουν αυτό; Απλούστατα, διότι, αν η σκόνη μπει στους εβδομήντα βαθμούς Κελσίου, υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιωθούν κάποια συστατικά της ή να αδρανοποιηθούν. Επομένως προτιμάται ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας!!! Εξ άλλου, εκτός από την πιθανότητα να υπάρχουν μικρόβια ήδη από το εργοστάσιο, η σκόνη ίσως να μολυνθεί και αν δεν αποθηκεύεται σωστά στο σπίτι ή παραμένει ανοιχτή για πολύ χρόνο ή δεν φτιάχνεται υπό σωστές συνθήκες υγιεινής. Τέλος, συχνά χρησιμοποιείται λάθος αναλογία νερού/σκόνης. Άλλοτε είναι λάθος το μέγεθος του κουταλιού για το μέτρημα της σκόνης. Άλλοτε γίνονται σφάλματα στην αναλογία. Κάποιες φορές οι γονείς αλλάζουν από μόνοι τους την αναλογία, βάζουν για παράδειγμα περισσότερο νερό το καλοκαίρι για να ‘ξεδιψάσει’ το μωρό, γιατί έβγαλε αλλεργικό εξάνθημα ή γιατί παχαίνει πολύ. Αντίστροφα, μπορεί να συμπυκνώσουν το γάλα με την ελπίδα το μωρό «να πάρει βάρος». Το βρέφος κινδυνεύει με τέτοιες πρακτικές από υποθρεψία, αφυδάτωση, δηλητηρίαση από νερό, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, σπασμούς και εισαγωγή στο νοσοκομείο

Η εξάρτηση των βρεφών από το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας και οι οικολογικές επιπτώσεις

Πέρα από τα θέματα υγείας, ενώ το μητρικό γάλα είναι μια «ανανεώσιμη πηγή ενέργειας», τα όλο και περισσότερα κουτιά τεχνητού γάλακτος που καταναλώνονται σημαίνουν περισσότερη αποψίλωση των δασών, διάβρωση των εδαφών, ρύπανση από διοξίνες και άλλες τοξίνες, κλιματικές αλλαγές και σπατάλη πόρων. Για κάθε κουτί γάλακτος σε σκόνη που παράγεται, καταναλώνεται ενέργεια στη διαδικασία της επεξεργασίας και της παραγωγής, διανύονται χιλιάδες χιλιόμετρα για τη διεθνή μεταφορά τους, καταναλώνεται ενέργεια και νερό στο σπίτι για το καθάρισμα των συσκευών και την προετοιμασία του μπουκαλιού και παράγονται σκουπίδια από μέταλλο, πλαστικό και χαρτί

Βασική σχετική βιβλιογραφία

1.       World Health Organization. The international code of marketing of breastmilk substitutes. Geneva, WHO, 1981.

2.                   http://www.ibfan.org/site2005/codewatch/lwtd01/lwtd01_labels1.htm Αναλυτική καταγραφή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στις ετικέτες

3.       Kaplan DL et al. Marketing breastfeeding–reversing corporate influence on infant feeding practices. J Urban Health. 2008;85(4):486-504.

4.       Riordan J. The biological specificity of breast milk. In: Breastfeeding and human lactation. Boston, USA, Jones and Bartlett, 2004.

5.       http://www.ewg.org/babysafe Οδηγίες για τους κινδύνους από το γάλα σε σκόνη και τα βρεφικά μπιμπερό.

6.       www.ibfan.org Τo Διεθνές Δίκτυο για Δράση στη Βρεφική Διατροφή παρέχει αναλυτική λίστα με τις ανακλήσεις βρεφικών γαλάτων ανά τον κόσμο από το 2000 έως σήμερα.

7. World Health Assembly. International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes. Geneva: World Health Organization; 1981.

8. Howard C et al. Office prenatal formula advertising and its effect on breastfeeding patterns. Obst Gynecol 2000;95(2):296-303.

9.       Wazana A. Physicians and the pharmaceutical industry: is a gift ever just a gift? JAMA. 2000;283(3):373-80.

10.   http://www.gao.gov/new.items/d06282.pdf, έκθεση-παραγγελία του Αμερικανικού Κογκρέσου, για τις τακτικές προώθησης των γαλακτοβιομηχανιών που αποθαρρύνουν το μητρικό θηλασμό.

11.   http://www.youtube.com/watch?v=m64569p9QpU&feature=related

12.   http://www.youtube.com/watch?v=nY5zR1TvZ3w&NR=1 Οι κίνδυνοι της βρεφικής διατροφής με ξένο γάλα και η προώθησης του μητρικού θηλασμού του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

13.   World Health Organization. Global Strategy for Infant and Young Child Feeding. Geneva: WHO; 2003.

14.   Donnelly A et al. WITHDRAWN: Commercial hospital discharge packs for breastfeeding women. Cochrane Database Syst Rev. 2007;(2):CD002075.

15.   Rosenberg KD et al. Marketing infant formula through hospitals: the impact of commercial hospital discharge packs on breastfeeding. Am J Public Health. 2008;98(2):290-5.

16.   Gabrielle Palmer. The Politics of Breastfeeding: When Breasts are Bad for Business, 3rd revised and updated edition. Pinter and Martin, Ltd., London, UK, 2009.

17.   Coutsoudis A et al. The breastmilk brand: promotion of child survival in the face of formula-milk marketing. Lancet. 2009;374(9687):423-5.

18.   Creek TL et al. Hospitalization and Mortality Among Primarily Non-breastfed Children During a Large Outbreak of Diarrhea and Malnutrition in Botswana, 2006. J Acquir Immune Defic Syndr. 2009 Oct 1. [Epub ahead of print].

19.   www.worldbreastfeedingweek.org Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού το 2009 αφιερωμένη στην προστασία της γαλουχίας σε περιόδους καταστροφών.

20.   http://www.youtube.com/watch?v=pmiOL9PW7P8&feature=PlayList&p=4BA96B46AFD64EF8 Βίντεο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού το 2009 με θέμα τη γαλουχία σε επείγουσες καταστάσεις.

21.   http://www.breastfeeding.com/helpme/helpme_videos/42_nestle_boycott.html Η ηθική της προώθησης των μπιμπερό σε χώρες του τρίτου κόσμου.

22.   Brown JD et al. Media and breastfeeding: Friend or foe? Int Breastfeed J 2008, 3:15.

23.   http://www.infactcanada.ca/FactSheets.htm Σειρά ενημερωτικών φυλλαδίων για το θηλασμό από τον Συνασπισμό για τη Δράση στη βρεφική διατροφή του Καναδά. Περιέχονται μεταξύ άλλων ενημερωτικά για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διατροφή με μπουκάλι.

24.   http://www.youtube.com/watch?v=VkfR9xlQFi4&feature=PlayList&p=AAE3E983137C5560 Ο θηλασμός δεν είναι αυτόματη διαδικασία αλλά τέχνη που μαθαίνεται. Οδηγίες από Πιστοποιημένη Σύμβουλο Γαλουχίας.

25.   Οικονομία του θηλασμού http://www.paho.org/english/ad/fch/BOB6.pdf

26.   http://www.reducepackaging.com/impact-bottlefeeding.html η «οικολογία» του μπιμπερό

27.   Campbell CE, Nestle and breast vs bottlefeeding:  mainstream and Marxist perspectives, International Journal of health Services vol 14(4) 1984 pp 547-66.

28.   UNICEF The State of the World’s children 1991 OUP Oxford 1991.

29.   WHO regional office for Europe, Consultation on tolerable daily intake from food of PCDDs and PCDFs, summary report, Bikhoven, Netherlands 4-7 December 1990.

30.   Calculations based on information in Jelliffe DB and Jelliffe P, Human Milk in the Modern World, OUP, Oxford 1978 and in UNICEF op cit.

31.   Women and Water in the developing world, Water Aid Factsheet 1989.

32.   Bottlefeeding:  a waste of money, a waste of natural resources, a waste of time: fighting for infant survival, IBFAN information kit 1989.

33.   Palmer G, The Politics of Breastfeeding, Pandora, London 2009

34.   Breastmillk: a world resource, Baby Milk Action, Cambridge 1989.

35.   International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes, WHO, Geneva 1981.

36.   «Πενήντα εμπόδια στο μητρικό θηλασμό» Στέλιος Παπαβέντσης, υπό έκδοση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –Ιανουάριος 2010 – Κυκλοφορία βιβλίου: «Πρωτόγαλα»

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η λογοτεχνία ασχολείται με το θέμα του μητρικού θηλασμού – όμως, σε ένα περιβάλλον με πλημμελή υποστήριξη από τις κοινωνικές και τις πολιτικές δομές.

Το ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ σκιαγραφεί ένα ζοφερό τοπίο, μια κοινωνία που απαξιώνει τη φύση και που ρυθμίζεται σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, όπου οι φαρμακευτικές εταιρίες συνασπίζονται σε μια συντονισμένη προσπάθεια να υποκαταστήσουν το μητρικό γάλα με τεχνητές σκόνες. Πρόκειται για μια μαρτυρία για τον τρόπο με τον οποίο το ιδιωτικό σύστημα υγείας υπονομεύει την φυσιολογική διαδικασία του θηλασμού για να προωθήσει τα προϊόντα ολιγάριθμων μεν, αλλά πανίσχυρων σε κύκλους παιδιάτρων και μαιευτηρίων, πολυεθνικών εταιριών.

Με λόγο ποιητικό και αφαιρετικό, με λυρικό και συγκινητικό τρόπο, με κοφτή, καίρια και πυκνή γραφή, το βιβλίο μιλά με την άμεση και ελλειπτική γλώσσα των συναισθημάτων της νέας μητέρας, τη στιγμή που εκείνη, κατάκοπη από τη γέννα και την αγωνία για την έκβαση της νέας ζωής που φέρνει στον κόσμο, έχει να αντιμετωπίσει ένα οργανωμένο σύστημα συμφερόντων, το οποίο προσπαθεί να την πείσει να θρέψει και να αναθρέψει το παιδί της με το δικό τους τρόπο.

Δίπλα στο λεπτοδουλεμένο κείμενο, τα αδρά σκοτεινά σχέδια με κιμωλία και μελάνι συμπληρώνουν με μοναδικό τρόπο αυτό το εξαιρετικά πρωτότυπο αφήγημα.»

Πρωτόγαλα

Κατερίνα Χρυσανθοπούλου

Σχέδια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Εκδόσεις Futura

Σελ. 136, 12.5 ευρώ

www.to-protogala.blogspot.com

Διάθεση: από τις εκδόσεις Futura: protogala.futura@gmail.com. Από 10 Ιανουαρίου 2010 ΜΟΝΟ στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας [Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανός]

Η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου (Αθήνα, 1966) είναι υποψήφια διδάκτορας Γνωσιακής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πανεπιστημιακά πτυχία Αγγλικής Φιλολογίας και Πληροφορικής και δίπλωμα σωματικής ψυχοθεραπεύτριας με ειδίκευση στη θεραπευτική γραφή. Εργάζεται ως ερευνήτρια, μεταφράστρια και συγγραφέας. Γράφει για την ανθρώπινη πλάνη, την αντίληψη και τη συνείδηση του εαυτού, και την κατασκευασμένη ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου.Μέλος των Οικολόγων Πράσινων από το 2009. Από το 2004 δημοσιεύει ποιήματα και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά (Δέκατα, Πλανόδιον, Μανδραγόρας) και έχει εκδώσει την συλλογή πεζοποιημάτων «Έτσι όπως ρούχο σε ντύνομαι» (ιδιωτική έκδοση, 2005) και τα μυθιστορήματα «Η γυναίκα που έγραφε για τον άντρα» (Κέδρος, 2006), «Πριμαβέρα – κοιτάζω τα μάτια που κοιτάζουν εμένα» (Τόπος, 2007), «Το κινέζικο δωμάτιο» (Τόπος, 2008).

Leave a Reply

(required)

(required)