Στη Θεσσαλονίκη του 2010 και του 1 εκατομμυρίου κατοίκων, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή  καμία ολοκληρωμένη δομή υποστήριξης και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Ψήφισμά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1986 προβλέπει  την λειτουργία ενός ξενώνα κακοποιημένων γυναικών ανά 10.000 κατοίκους.

  • Ένα χρόνο μετά τις περσινές υποσχέσεις της νεόκοπης τότε  ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας  για δημιουργία κέντρων υποδοχής για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι εξαγγελίες παραμένουν εξαγγελίες, καθώς οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την έναρξη λειτουργίας τους αφορούν ορίζοντα 2-3 ετών.
  • Ο μοναδικός δημόσιος ξενώνας του ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), ο οποίος λειτούργησε για ένα χρονικό διάστημα, είναι κλειστός από πέρσι το Σεπτέμβριο επειδή οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν ανανεώθηκαν και ουδείς ξέρει πότε και αν θα ανανεωθούν.

Από την άλλη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάτω από την ασφυκτική πίεση των γυναικείων συλλογικοτήτων της πόλης αναγκάστηκε πριν από μερικά χρόνια να ανακοινώσει τη λειτουργία ξενώνα. Τροχοπέδη στη λειτουργία του  αποτελούν όμως οι ίδιες οι  προϋποθέσεις φιλοξενίας και τα άκαμπτα κριτήρια που ουσιαστικά καθιστούν την πρόσβαση στον ξενώνα ανέφικτη για τις περισσότερες γυναίκες θύματα.

Θεωρούμε απαράδεκτο, ρατσιστικό και μισαλλόδοξο για μία κοινωνική υπηρεσία που υποτίθεται ότι προσφέρεται από το Δήμο για ένα τόσο σημαντικό και διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα, να απαιτείται Ελληνική Ιθαγένεια από τη γυναίκα θύμα κακοποίησης. Στον κανονισμό λειτουργίας διαβάζουμε«Με τον κανονισμό αυτό ρυθμίζεται η ζωή και η λειτουργία του ΞΕΝΩΝΑ για κακοποιημένες γυναίκες που έχουν την ελληνική ιθαγένεια». Αποκλείονται έτσι πρόσφυγες και μετανάστριες από οποιαδήποτε υπηρεσία  στήριξης.

Περιστατικά που έχουν παραπεμφθεί τα προηγούμενα χρόνια στο κέντρο υποδοχής του Δήμου από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, δεν έγιναν δεκτά με διάφορες δικαιολογίες ενώ υπήρχε διαθεσιμότητα.Ωστόσο στο siteτου ο Δήμος διαφημίζει τη δομή υποστήριξης ως εξής: «Το πρόγραμμα αφορά την παροχή προσωρινής στέγασης σε ασφαλή χώρο και υποστηρικτικές υπηρεσίες για την κοινωνική επανένταξη των κακοποιημένων κοριτσιών και γυναικών. Η στέγαση θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη ανάλογης δομής στην Βόρεια Ελλάδα».

Επιπλέον είναι αδιανόητο να λειτουργεί κέντρο στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς από ειδική γραμμή ΣΟΣ 24ωρης βάσης. Η τηλεφωνική όμως γραμμή κοινωνικής πολιτικής του δήμου λειτουργεί μόνο τις εργάσιμες μέρες, 7.00π.μ.-14.00μ.μ. σαν να μην γνωρίζουν οι «ειδικοί» υπάλληλοι που στελεχώνουν την κοινωνική υπηρεσία ότι τα περισσότερα κρούσματα βίας συμβαίνουν βράδυ και αργίες. Δεν έχει εκδοθεί καθόλου έντυπο ενημερωτικό υλικό για τον ξενώνα (το οποίο θα έπρεπε να διανεμηθεί ευρέως καθώς  είναι καταδικασμένη σε αποτυχία κάθε  δομή αν  δεν γνωρίζουν την ύπαρξή της οι γυναίκες που την έχουν ανάγκη) και δεν έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη του ούτε οι φορείς που κατεξοχήν υποδέχονται πρώτοι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως η  αστυνομία και τα νοσοκομεία.

Πρόσφατα, όταν προσπαθήσαμε ως Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΟΠ να βρούμε χώρο φιλοξενίας για μία γυναίκα πρόσφυγα με δύο κορίτσια -και οι τρεις θύματα κακοποίησης από τον σύζυγο-πατέρα- το «κοινωνικό κράτος», δηλαδή τόσο ο εκτός λειτουργίας ξενώνας του ΕΚΚΑ όσο και η ξενόφοβη κοινωνική υπηρεσία του Δήμου,  μας παρέπεμψε  στον ξενώνα «Μητέρα Τερέζα». Ο τελευταίος αποτελεί πρωτοβουλία της Καθολικής Εκκλησίας που προσφέρει μόνο φιλοξενία και σίτιση, ενώ καταγγελίες μιλούν για απουσία κάθε ελέγχου από τις αρχές, άθλιες συνθήκες υγιεινής, υποσιτισμό  και κακομεταχείριση.

Σε μια εποχή που η κακοποίηση των γυναικών έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα παγκοσμίως, στη Θεσσαλονίκη τοπικές και κεντρικές διοικητικές αρχές κωφεύουν, επιδεικνύοντας απαράμιλλη αναλγησία προς τις γυναίκες που έχουν ανάγκη στήριξης. Είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι «οι Θεσσαλονικείς είναι ευγενείς…δεν κακοποιούν τις γυναίκες τους»!!όπωςανερυθρίαστα δήλωσε ο απερχόμενος Δήμαρχος πριν μερικά χρόνια απαντώντας στις αιτιάσεις των γυναικείων οργανώσεων για την έλλειψη  ξενώνα;

Η Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha