Σύμφωνα με έκθεση του Human Rights Watch(1), μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2010 και 2 Μαρτίου 2011 συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση 12 000 περίπου μετανάστες που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία. Οι εγκαταστάσεις όπου κρατούνταν δεν πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά το γεγονός ότι η μεταχείρισή τους διέφερε από περιοχή σε περιοχή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔA) έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Ελλάδα συνιστούν εν γένει «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση». Την ίδια χρονική περίοδο, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα, Frontex, συνέδραμε την Ελλάδα με ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα, που είχαν διατεθεί από συμμετέχοντα κράτη, γεγονός το οποίο διευκόλυνε την παραμονή των μεταναστών αυτών σε κέντρα κράτησης στην Ελλάδα όπου επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες, καθώς και συνθήκες συνωστισμού. Επιπλέον, η ανωτέρω έκθεση υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες του Frontex στην Ελλάδα δεν πληρούν τα πρότυπα που καθορίζονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, από τον οποίο δεσμεύεται ο Frontex.

Ερωτάται η Επιτροπή αν είναι σε θέση:

1. Να προβεί στην τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τον Frontex, προκειμένου να αποσαφηνισθεί, και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί, η υποχρέωση για μη έκθεση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης.
2. Να προβεί στην τροποποίηση του προτεινόμενου άρθρου 26α του κανονισμού σχετικά με τον Frontex, προκειμένου ο Υπεύθυνος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων να δύναται να παραπέμπει τον Frontex στην Επιτροπή για την έναρξη έρευνας.
3. Να υποχρεώσει τον Frontex να συμπεριλάβει μεταξύ των καθηκόντων του: την εκπόνηση αξιολόγησης για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από τη συμμετοχή του σε μελλοντικές επιχειρήσεις, καθώς και σε «κοινές επιχειρήσεις» και αποστολές της RABIT, τη σύσταση μηχανισμού διερεύνησης και αναφοράς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, καθώς και την υποχρέωση να συντάσσει επισκόπηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ολοκλήρωση κάθε επιχείρησης.
4. Να προσδιορίσει κατά πόσον η συμμετοχή του Frontex στον Έβρο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της RABIT και εν συνεχεία στη χερσαία επιχείρηση «Ποσειδών» υπήρξε σύμμορφη με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(1) http://www.hrw.org/node/101671/section/2

Η από 16-11-2011 απάντηση της κυρίας Malmström εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha