8ο ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ

ATHENS LEGALIZE PROTESTIVAL 2012
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11& ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΗ
ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
(είσοδος από Λεωφόρο Ποσειδώνος, στάση τραμ 2η Αγίου Κοσμά)
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις
για πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί “ναρκωτικών” ουσιών
Το 8ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μάη, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού (είσοδος από Λεωφόρο Ποσειδώνος, στάση τραμ 2η Αγίου Κοσμά), σε μια συμβολική επανάκτηση του δημόσιου χώρου.
και τις δύο ημέρες από τις 19.00:
Έκθεση κανναβικών σκίτσων canamo/ sinpapeles, chaishop, food & fleamarket, ενημερωτικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, προβολές, θεατρικά δρώμενα, κρουστά, και 3 μουσικές σκηνές με τους:
live:
NIGHTSTALKER, KOZAMOSTRA, BAILDSA, ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, FUNDRACAR, ATIKOMINUS, VLASTUR, PROFESSORSKANK, AERAPATERA & ANNAGOULA, SISTAJAMMAROOTS & OSCILATORS, INSPIRATIONPROJECT, ΠΕΡΣΙΝΑ ΞΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ, REBETAGAINSTTHEMACHINE, BADBID
DJs:
ANNAMYSTIC, BLENDMISHKIN, SQUARE [Fr], DISPHONIA, DjEHUTY [Br], IRAKLISMINDPHASER, FleCK, DJBOOKER, KERNELCOREMODE, HARRIS, A.H2O, THCSOUNDSYSTEM, KILLEMIL, CONFO, UNDERVERSE, FISHIMSELF & CHARALAMPOSSYMIANAKIS, MAXMILLION, INSOM, OZE, ABEND, NUMARK, MAN, THEMIRROR, ARGYECHOSENSE, POSITRONIK, JUNIORX, ANDREASOPTIMUS, ODIOLABlive, SYGNALS, DjanePSYCHOQUEEN, EUNOIA, JAHBETA, RAGGAPRINCESS, POPPASTEVE, MONKEYMANCDJREEKO, SELAH, SKITLAB, MASHDOWN45, MISTAOPERATOR, RADICALGEE, SOUNDHOLIC, selectorNESTA, MRSHNC, JEFF, SRJ, BILLYWIDZ, JEPH1, YAZ, POSTRIPER.
Φιλοξενούμενο ηχοσύστημα Dubwise HiFi.
visual art: VOID OPTICAL ART LABORATORY and M4N4R4V3R
Τη Παρασκευή 11 Μάη στις 17.00 το απόγευμα και το Σάββατο 12 Μάη στις 12.00 το πρωί, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει το March toAthens (http://www.scoop.it/t/march-to-athens, www.march2athens.tk) και στα πλαίσια του Αγορά (http://titanpad.com/thematikesagoras) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του οδοιπορικού καθώς και συζήτηση- ανοιχτή συνέλευση για τα κινήματα από τα κάτω, τις φυσικές καλλιέργειες, τη διατήρηση σπόρων, τις οικοκοινότητες, κα. Ανοιχτό κάλεσμα σε συλλογικότητες και κάθε ενδιαφερόμενο.
Υποστηρίζεται από:
Ηλιόσποροι, Κενό Δίκτυο, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, Φίλοι του Ανθρώπου, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων keli.gr, ActUpDraseHellas, ENCOD, Οικολόγοι Πράσινοι, Νέοι Πράσινοι, Νεολαία Δημοκρατικής Αριστεράς, Επιτροπή δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΟΑ, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Εφημερίδα Εποχή, Περιοδικό Ζενίθ, Rastavibe, 1stepForward, NaturalHighFamily, Sub & Dub, Funxion, CreativeSpace, UrbanDanja, DubwiseHiFi, OneLoveReggaeIdeas, Reggae.Gr, FreezeMag/ ItShop, Akidapromo, STFU, MutantConspiracy, Trifilo.GrWebRadio, GreekCannabisSociety, Cannabishellas.Com, Tzivana.Gr, 420.Gr, Seeders
Με τη συνεργασία και σε υποστήριξη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη…

Αντίθετη με το Σύνταγμα η παραβίαση προσωπικών και ιατρικών δεδομένων εκδιδόμενης οροθετικής κρατούμενης

Η δημοσιοποίηση από την αστυνομία ατομικών και ιατρικών στοιχείων 22χρονης εκδιδόμενης οροθετικής κρατούμενης συνιστούν δημόσια διαπόμπευση, παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και παραβίαση του τεκμήριου της αθωότητας της κατηγορούμενης υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το Σύνταγμα (αρ.26 παρ.3) προβλέπει ότι “η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια” και όχι από την εκτελεστική εξουσία ή τα μέσα ενημέρωσης. Είναι σαφές ότι η πρακτική που ακολουθεί η ελληνική Πολιτεία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την απόδοση δικαιοσύνης ούτε με την προστασία του κοινωνικού συνόλου για την οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αρκούσε ενδεχομένως η δημοσιοποίηση της διεύθυνσης του οίκου ανοχής και του χρονικού διαστήματος παραμονής της κρατούμενης στην Ελλάδα. Επιπλέον παραγνωρίζει την ατομική ευθύνη που έχει ο χρήστης τέτοιων υπηρεσιών για την  προστασία της υγείας του και της ζωής του.

Υπενθυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι η προστασία της δημόσιας υγείας γίνεται μέσα από ουσιαστικές πολιτικές που περιλαμβάνουν και καμπάνιες ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και το ασφαλέστερο σεξ και όχι μέσα από την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης που επιχειρείται μία εβδομάδα πρίν από τις εκλογές, ως αντιστάθμισμα στην αποδιάρθρωση του συστήματος δημόσιας υγείας και στην ανυπαρξία πολιτικών πρόληψης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να επιβάλει ποινές. Κάθε άλλη κακομεταχείριση ή διαπόμπευση κατηγορούμενου μέσω της παραβίασης προσωπικού ή ιατρικού απορρήτου αποτελεί απαράδεκτη πρακτική που στρέφεται εναντίον του Συντάγματος και της διεθνούς νομοθεσίας προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Κείμενο της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων

Τo ποσοστό των ηλικιωμένων στον πληθυσμό αυξάνει. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τη δημογραφική αυτή κατάσταση σαν μία ευκαιρία για τους ηλικιωμένους να μοιραστούν την εμπειρία τους με τον ενθουσιασμό των νέων έτσι ώστε να υπάρξει μια αποτελεσματική στροφή με ενίσχυση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος για το κοινό μας μέλλον. Η εμπειρία, η γνώση και οι ικανότητες των ηλικιωμένων αποτελούν πλούτο που πρέπει να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί.

Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι παρακάτω Γενικές Αρχές να μεταφραστούν σε πολιτικές και να ενσωματωθούν σε Εθνική Πολιτική Υποστήριξης των Ηλικιωμένων. Πρέπει να ενισχυθούν προγράμματα κοινοτικής φροντίδας σε όλους τους τομείς που απαιτεί η Τρίτη ηλικία, από την υγειονομική φροντίδα, την κοινωνική ενσωμάτωση μέχρι την ψυχαγωγία και την ψυχολογική υποστήριξη.

  • Να μην υπάρχει διάκριση λόγω ηλικίας στον εργασιακό χώρο. Η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται για όλους, ασχέτως ηλικίας. Χρειάζεται ελαστικότητα στην ηλικία συνταξιοδότησης, και μέριμνα για την βαθμιαία αποχώρηση από την δουλειά για όσους το προτιμούν.
  • Μετάδοση της εμπειρίας – δια βίου μάθηση Αλληλοβοήθεια και αλληλουποστήριξη των νέων γενεών με τους ηλικιωμένους, μοίρασμα των εμπειριών και του τρόπου στρατηγικής σκέψης που έχουν αποκτήσει, με τους νέους να δίνουν υποστήριξη όσον αφορά στη χρήση της νέας τεχνολογίας σε υπολογιστές κλπ. Πολλά ηλικιωμένα άτομα ξεκίνησαν την ζωή τους σε χωριά και έχουν εμπειρία που θα βοηθούσε την προώθηση των πράσινων προτάσεων για βιώσιμη ευημερία. Το κράτος πρέπει να παρέχει ευκαιρίες για συνεχή εκπαίδευση.
  • Δικαίωμα για προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη Όλοι σε οποιαδήποτε ηλικία πρέπει να έχουν την δυνατότητα να καταλάβουν το ρόλο τους στο οικοσύστημα, και να αναπτύξουν την προσωπικότητα, τα ταλέντα και τον εσωτερικό τους κόσμο. Έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και η πολιτεία να φροντίζει για την συμμετοχή τους.
  • Εθελοντική εργασία Μετά την συνταξιοδότηση, τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σημαντική εθελοντική εργασία στην κοινωνία. Η προσφορά αυτή πρέπει να υποστηρίζεται ηθικά και με κατάλληλη εκπαίδευση αν χρειαστεί.
  • Συντάξεις λόγω ηλικίας Οι συντάξεις πρέπει να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και να μην οδηγούν σε φτώχεια. Πρέπει να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος κάτω από το οποίο δεν πρέπει να πέφτει κανείς.
  • Κατάλληλη κατοικία/διαμονή Όσο είναι δυνατόν, τα ηλικιωμένα άτομα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου ώστε να νοιώθουν ασφαλή και να έχουν υποστήριξη υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Απομάκρυνση φόβου και ανασφάλειας Οι ηλικιωμένοι πρέπει να νιώθουν ασφάλεια στο σπίτι τους, και να περπατάνε άφοβα στη γειτονιά. Χρειάζεται καλός φωτισμός στους δρόμους, καθώς και μέριμνα για τη μείωση της εγκληματικότητας .
  • Υποστήριξη των ατόμων που παρέχουν φροντίδα σε ηλικιωμένα άτομα. Όταν τα ηλικιωμένα άτομα μένουν με την οικογένειά τους, τα άτομα που τους φροντίζουν πρέπει να υποστηριχτούν με κάθε τρόπο, ώστε να συνεχίζουν αυτήν τη σπουδαία προσφορά, χωρίς επιπτώσεις στην προσωπική τους ζωή.
  • Κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη Τα ηλικιωμένα άτομα συχνά έχουν πολλαπλές παθήσεις, και οι παθήσεις αυτές είναι χρόνιες. Επομένως χρειάζονται βοήθεια, ώστε αυτοί και η οικογένειά τους αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη διαχείριση της φροντίδας και να είναι αυτοί που επιλέγουν την πιο κατάλληλη για την περίπτωση τους ώστε να μην κουράζει ούτε τον ασθενή , ούτε τον συνοδό.
  • Αντιμετωπίζοντας το θάνατο με αξιοπρέπεια Για ορισμένα άτομα, οι τελευταίες εβδομάδες της ζωής είναι δύσκολες. Οι τελευταίες αυτές στιγμές πρέπει να είναι σε ζεστό, φιλικό περιβάλλον, και ο ασθενής να μην υποφέρει από πόνο αφού στη σημερινή εποχή αυτό αντιμετωπίζεται.
  • Φροντίδα για ηλικιωμένους μετανάστες Το κράτος πρέπει να φροντίζει ώστε οι μετανάστες, που έχουν διαφορετικές θρησκείες και πολιτιστικές συνήθειες, να έχουν υγειονομική και κοινωνική φροντίδα που συνάδει με τις δικές τους αντιλήψεις.
  • Περιβάλλον και μεταφορές Το περιβάλλον πρέπει να είναι ασφαλές και να ενθαρρύνει το περπάτημα (χωρίς εμπόδια στα πεζοδρόμια) και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε χώρους πράσινου. Οι δημόσιες μεταφορές πρέπει να είναι ασφαλείς και να παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες κα μαγαζιά. Χρειάζονται αρκετές θέσεις στους δρόμους, όπου μπορούν να ξεκουράζονται τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και καθαρές δημόσιες τουαλέτες.
  • Συμμετοχή στην πολιτική ζωή και στη λήψη αποφάσεων Πολλά άτομα 50 και άνω, ήταν ιδρυτές κομμάτων και έχουν να προσφέρουν πολλά στην πολιτική συζήτηση και στις πολιτικές εξελίξεις. Τα βιώματά τους είναι χρήσιμα πάντα για τις επόμενες γενιές και θα μπορούσαν να αξιοποιούνται σε μόνιμη βάση με πολιτικές συζητήσεις σε συγκεκριμένη θεματολογία.

Η Θεματική Ομάδα Υγείας Οικολόγων Πράσινων

1) Στις 28/11/2008 η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της Απόφασης-Πλαισίου 2008/913/ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα και να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της Απόφασης-Πλαισίου, καθώς και να μεταφέρει στο Εθνικό Δίκαιο τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται δυνάμει της απόφασης.

Η συγκεκριμένη Απόφαση-Πλαίσιο – που ορίζει τα ελάχιστα αναγκαία αντιρατσιστικά μέτρα, χωρίς να περιορίζει μόνο σ’ αυτά τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο 2011, αλλά το σχετικό Σχέδιο Νόμου απεσύρθη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθότι τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής δεν έδειξαν την παραμικρή διάθεση να το ψηφίσουν.

Το κόμμα σας θεωρεί απαραίτητη την ενσωμάτωση του Σ/Ν «Καταπολέμηση Ιδιαίτερα Σοβαρών Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας» σε ένα πιο διευρυμένο, πλήρες και εμπεριστατωμένο πλαίσιο;

Υποστηρίζετε τη θέσπιση ενός αυστηρού αντιρατσιστικού νόμου;

Υποστηρίζετε τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ομοφοβίας, της λεσβιοφοβίας, της τρανσφοβίας, της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου;

Υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που συμβάλλει στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, συμπεριλαμβανομένης της ομοφοβίας, της λεσβιοφοβίας, της τρανσφοβίας, των εγκλημάτων μίσους και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου καθώς και κάθε είδους μισαλλοδοξίας. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να κατατεθεί νομοσχέδιο για την επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου ώστε να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας κοινωνικού φύλου σύμφωνα με την Απόφαση-Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, είχε καταθέσει στις 7.10.2009 ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σωστή εφαρμογή της Απόφασης-Πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στην Ελλάδα αλλά και τις οδηγίες 2000/43/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής και 2000/78/EK για την ίση μεταχείριση στην εργασία, χαρακτηρίζοντας σημαντική την απάντηση που έδωσε η Επιτροπή. Παρακαλούμε δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου.

Παράλληλα πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες για την καταπολέμηση όλων των προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

2) Ο νόμος που ισχύει στην Ελλάδα για το Σύμφωνο Συμβίωσης αποκλείει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Επιπροσθέτως, μέλη της κοινότητας μας έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρόντας ότι αυτός ο αποκλεισμός αποτελεί κατάφορη διάκριση και παράβαση των αρχών της ίσης μεταχείρισης. Παράλληλα, το Εφετείο Ρόδου ακύρωσε τους δύο γάμους που τελέστηκαν το 2008 στη Τήλο, αποκλείοντας έτσι τα ομοερωτικά ζευγάρια από την εξάσκηση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο. Η μη αναγνώριση και κατοχύρωση των ζευγαριών του ίδιου φύλου δημιουργεί προβλήματα τόσο στα ελληνικής υπηκοότητας άτομα όσο και στα ζευγάρια που αναγνωρίζονται μεν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όχι όμως στην Ελλάδα. Έτσι καταστρατηγείται η βασική αρχή της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης προσώπων εντός της Ε.Ε.

Υποστηρίζετε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αμοιβαία αναγνώριση όλων των συντροφικών σχέσεων εντός της Ε.Ε.;

Υποστηρίζετε την ισότητα στον πολιτικό γάμο και στο σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού;

Το κόμμα σας θα ψήφιζε έναν τέτοιο νόμο;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της εφαρμογής του πολιτικού γάμου και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, έχουμε υποστηρίξει την τέλεση των γάμων των δύο ομόφυλων ζευγαριών στη Τήλο και υποστηρίζουμε τον δικαστικό αγώνα των ζευγαριών για την αναγνώριση του δικαιώματος αυτού, δεδομένου ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Ακόμη θεωρούμε απαράδεκτη διάκριση τον αποκλεισμό από το σύμφωνο συμβίωσης που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, των ζευγαριών του ίδιου φύλου και τονίζουμε ότι η ποιότητα της δημοκρατίας μας κρίνεται από τη συνύπαρξη με το διαφορετικό και την ισότητα για όλους και όλες χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Σκοπεύουμε μέσα στη Βουλή να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση νομοθεσίας για την επίτευξη της ισότητας όλων των συντροφικών σχέσεων, σύμφωνα και με τις προγραμματικές μας δηλώσεις. (http://blog.ecogreens.gr/programma/human-rights/diakriseis/).

3) Ο θεσμός της οικογένειας έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν πλέον μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες ομοερωτικών ζευγαριών, πέρα από τις παραδοσιακές..

Στηρίζετε έναν ευρύτερο ορισμό της οικογένειας που θα περιλαμβάνει, θα προστατεύει και θα στηρίζει όλες τις παραπάνω μορφές οικογένειας ισόνομα και ισότιμα;

Υποστηρίζετε το δικαίωμα της τεκνοθεσίας (υιοθεσίας) και γονεϊκότητας για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου;

Για τους Οικολόγους Πράσινους οικογένεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που ως πρωταρχικό σκοπό της έχει την προστασία, την ευημερία και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη όλων των μελών της. Εάν ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται, δεν υπάρχει οικογένεια. Ακόμη, το κράτος πρόνοιας οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να βοηθά κάθε είδους οικογένεια (συμπεριλαμβανομένων αυτών των μονογονεϊκών και των ομοερωτικών ζευγαριών) στην επίτευξη των παραπάνω στόχων της.)

Πολλές σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά των ζευγαριών του ίδιου φύλου δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα παιδιά των άλλων οικογενειών. Ταυτόχρονα οι θέσεις μας αλλά και οι δράσεις μας για την ισότητα όλων, μας οδηγούν να υποστηρίζουμε πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός των μελλοντικών γονέων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις τεκνοθεσίες των παιδιών και η γονεϊκότητα των ζευγαριών του ίδιου φύλου πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα.

4) Τα διαφυλικά (τρανσέξουαλ και τραντζέντερ) άτομα έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με διακρίσεις στην απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών και αγαθών. Εκτός αυτού, υφίστανται καθημερινά λεκτική, σωματική και ψυχολογική βία.

Υποστηρίζετε την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ώστε να καλύπτει και τις περιπτώσεις της ταυτότητας και έκφρασης φύλου;

Θα φροντίζατε ώστε η ταυτότητα και έκφραση φύλου να προστατεύεται απόλυτα και στον ίδιο βαθμό με το σεξουαλικό προσανατολισμό στο Εθνικό Δίκαιο της Ελλάδας;

Θεωρούμε απαραίτητη την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και για λόγους ταυτότητας κοινωνικού φύλλου και έκφρασης φύλου. Θεωρούμε απαραίτητο το σχεδιασμό και την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων που καταπολεμούν τις διακρίσεις και διαμορφώνουν τις συνθήκες ίσων ευκαιριών πρόσβασης στους τομείς της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.

Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να υποστηρίξουμε το σχεδιασμό νομοθεσίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων όλων και την προώθηση της ισότητας αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να παρακολουθούμε την εφαρμογή των ρυθμίσεων που ήδη υπάρχουν.

5) Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένα να σέβονται τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε τα κράτη μέλη να τηρούν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θα ασκούσατε πιέσεις ώστε η Ελλάδα να εφαρμόζει πιστά τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει όσον αφορά τα δικαιώματα, την προστασία και την ίση μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας και έκφρασης φύλου;

Η παρουσία στη βουλή των Οικολόγων Πράσινων πρόκειται ασφαλώς να κινηθεί μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια, όπως ήδη αποδεικνύει η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου και Νίκου Χρυσόγελου που τον διαδέχθηκε λόγω της εναλλαγής που ισχύει στους ΟΠ. Σημειώνουμε εδώ ότι και οι δύο έχουν υπογράψει το δεσμευτικό κείμενο της ILGA-Europe (ILGA-Europe’s European Parliament Pledge).

Εκ μέρους της Θεματικής Ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ευαγγελία Κιρκινέ, συντονίστρια, Νίκος Μυλωνάς, συντονιστής.

«Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά χρήματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την μετανάστευση στην Ελλάδα – για 309.000.000 ευρώ μίλησε η Επίτροπος κα Malmstrom– αλλά η Ελλάδα έχει απορροφήσει ελάχιστα και όσοι κυβέρνησαν τον τόπο έχουν ευθύνη γι’αυτό» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων μιλώντας στην Ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα, την Πέμπτη 19 Απριλίου.
«Αντί να μιλάνε οι πολιτικοί για λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, βασισμένες σε μια ανθρωπιστική και οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική, με αξιοποίηση υπαρχόντων ευρωπαϊκών πόρων, αξιώνοντας και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – λύσεις που θα αποφορτίσουν την πίεση στην Ελλάδα-, παρασύρονται σε λαϊκιστικές προσεγγίσεις, προβάλλουν επικίνδυνες και ανεδαφικές προτάσεις που όχι μόνο θα εκθέσουν τη χώρα διεθνώς αλλά θα έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Παράλληλα, δίνουν τροφή σε επικίνδυνες, ρατσιστικές αντιλήψεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δημοκρατία στην Ελλάδα αλλά και συμπολίτες μας, Έλληνες, που αυτή την εποχή μεταναστεύουν σε άλλες χώρες αναζητώντας εκεί μια καλύτερη τύχη.
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο παγιδεύονται στην Ελλάδα, ενώ θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες μέσω της Ελλάδας. Η λύση, λοιπόν – όπως και στην οικονομία έτσι και στο θέμα των μεταναστών – είναι περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθώς κι αποτελεσματική οργάνωση της διοίκησης στην Ελλάδα».
Κατά την ομιλία του, εκ μέρους της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό στην Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες: «Η Ελλάδα μέχρι πριν 2 δεκαετίες ήταν χώρα αποστολής κι όχι υποδοχής μεταναστών. Βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα της εποχής ενώ είναι κοντά σε εύφλεκτες περιοχές. Έχει τεράστιο μήκος συνόρων που είναι αδύνατο να κλείσουν αεροστεγώς. Και δεν έχει αναδείξει επαρκώς την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος.
Αυτό δεν αποτελεί, όμως, δικαιολογία για το γεγονός ότι 20 χρόνια μετά η χώρα δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει μια ανθρωπιστική και καλά οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική που να είναι επωφελής και για τους Έλληνες και για τους μετανάστες. Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ θα ήταν ισχυρές χώρες χωρίς τους μετανάστες; Δεν είναι και έλληνες μετανάστες που δούλεψαν σκληρά για να αναπτυχθούν αυτές οι χώρες; Χρειάζεται, λοιπόν, να τερματιστεί η παθητική στάση που οδηγεί, τελικώς, σε ξενοφοβία αλλά και να απομονωθούν οι ακραίες φωνές υπουργών, πολιτικών και κομμάτων που εμποδίζουν αντί να επιλύουν το πρόβλημα. Οι προτάσεις για μαζικές απελάσεις, φράκτες στα σύνορα και στρατόπεδα κράτησης είναι επικίνδυνες, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μας εκθέτουν ως χώρα, όπως φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά επιπλέον ειναι εντελώς ανεδαφικές και θα κοστίσουν τεράστια ποσά στη χώρα.
Ενώ η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους για μείωση των προβλημάτων από την μετανάστευση, (τα χρήματα είναι πολλά, εκατοντάδες εκατομμύρια, είπε η Ευρωπαία Επίτροπος αλλά πρέπει να μπορεί να τα αξιοποιεί η ελληνική διοίκηση), πολιτικοί, ακόμα και υπουργοί προτείνουν λύσεις που θα απαιτούσαν τεράστια κινητοποίηση αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων – πώς αλλιώς θα συλλαμβάνανε 400-700.000 ανθρώπους, θα τους μετέφεραν σε στρατόπεδα κράτησης, θα τους φύλασσαν (για πόσο) και μετά θα τους υποχρέωναν, χωρίς τη θέλησή τους, να διασχίσουν τα σύνορα (πώς και για να πάνε που;). Γιατί δεν λένε, λοιπόν, τι και πόσο θα κόστιζε στην οικονομία και στην κοινωνία αυτός ο πόλεμος τον οποίο προτείνουν ως λύση ακραίες φωνές όχι μόνο στην “Χρυσή Αυγή” και στο ΛΑΟΣ αλλά και σε κόμματα που είχαν κυβερνητικές ευθύνες και αδιαφόρησαν για τις λύσεις;
Αυτές οι ακραίες ομάδες και φωνές εκμεταλλεύονται τα όποια προβλήματα προωθώντας ξενοφοβικές αντιλήψεις που εμποδίζουν αντί να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Όμως υπάρχουν ρεαλιστικές, βιώσιμες, πραγματικές λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή και των Ελλήνων και των μεταναστών. Λύσεις που μπορούν να προωθηθούν αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν αλλά και η Ευρώπη δείξει περισσότερη κι έμπρακτη αλληλεγγύη, γιατί είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα πρόβλημα που είναι και Ευρωπαϊκό:
1.   Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και συμμετοχή στην επίλυση του προβλήματος από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μην παγιδεύονται οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο μόνο μέσα στα ελληνικά σύνορα και να υπάρχει παρουσία στις πύλες εισόδου αντιπρόσωπων από όλα τα κράτη της Ε.Ε για να αναλαμβάνουν την ευθύνη του προσώπου που κατευθύνεται στη χώρα τους.
2.   Νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης, ώστε να αποφορτιστεί η πίεση στην Ελλάδα ως κύριο πέρασμα προς την Ευρώπη και να χτυπηθούν τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης.
3.   Δημιουργία κέντρων 1ης υποδοχής στις σημαντικότερες εισόδους της χώρας και κέντρων διαχωρισμού όπου μέσω βάσεων δεδομένων για τις εργασιακές ανάγκες της Ελλάδας και άλλων χωρών, οι μετανάστες θα προωθούνται κατάλληλα. Υπάρχουν σημαντικοί, αλλά αδιάθετοι πόροι για αυτές τις υποδομές. Αντιθέτως, η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί στρατόπεδα κράτησης ή τον φράκτη στον Έβρο, και θα πρέπει να διατεθούν σημαντικά κονδύλια από εθνικούς πόρους για αυτά. Από την άλλη, οι μετανάστες μπαίνουν από τα ανατολικά σύνορα αλλά θέλουν να φύγουν γρήγορα από τα δυτικά μας σύνορα γιατί ξέρουν ότι υπάρχουν ανάγκες για εργατικά χέρια και επιστημονικές ειδικότητες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες! Για παράδειγμα, πολλές χώρες διαφημίζουν ότι αναζητούν μετανάστες ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν ν’ αναπτύσσονται οικονομικά αλλά και να επιβιώνουν τα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Αν έφευγαν οι μετανάστες και οι μετανάστριες που σήμερα απασχολούνται ως νοσηλευτικό προσωπικό στο σύστημα υγείας της Βρετανίας και της Γερμανίας, αυτό θα κατέρρεε! Αν η Γερμανία δεν εισάγει εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα πληροφορικής ή απλώς ειδικευμένους εργάτες δεν θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομική της ευημερία. 
4.   Ένα αποτελεσματικό σύστημα απόδοσης ασύλου που θα επιταχύνει τους ρυθμούς εξέτασης αιτημάτων και θα διευκολύνει το 20-30% των εισερχομένων στην Ελλάδα να αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα. Μεταξύ άλλων αυτό θα έδινε τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους, πχ από εμπόλεμες περιοχές, όπως είναι το Αφγανιστάν, να μετακινηθεί νόμιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως συνήθως επιθυμούν. Με το να εξατάζονται ελάχιστες αιτήσεις και να αποδίδεται καθεστώς ασύλου σε μερικές εκατοντάδες το πολύ κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός συγκεντρώνεται στις πύλες εξόδου, κυρίως τα λιμάνια της χώρας προς Ιταλία, αναζητώντας απελπισμένα ένα τρόπο να φύγει από τη χώρας μας, κάτι που πληρώνει ακριβά,μερικές φορές και με την ίδια τη ζωή τους. 
5.   Είναι ελπιδοφόρο ότι ξεκινάει η διαδικασία για τροποποίηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, γιατί όπωςδιαπιστώνουν οι περισσότεροι, έχει αποτύχει. Αλλά η διαδικασία πρέπει να οδηγήσει σε ρυθμίσεις που συνάδουν με τις κοινές Ευρωπαϊκές αξίες και προσφέρουν λύσεις για τις χώρες που είναι, όπως η Ελλάδα, πύλες εισόδου μεταναστευτικών ροών προς όλη την Ευρώπη».  
 
Δείτε την αντιπαράθεση Δ. Δρούτσα και Ν. Χρυσόγελου: http://www.youtube.com/watch?edit=vd&v=zjfuSajRufM
Δείτε την παρέμβαση 1 λεπτού του Ν. Χρυσόγελου: http://www.youtube.com/watch?v=v1Zab1bbVD8&feature=youtu.be

Η  καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) στην υπόθεση Αλί Γκιουνές κατά Τουρκίας για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης), δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με την ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών στην Ευρώπη.

 Στην απόφαση του Δικαστηρίου, που δικαιώνει τον Τούρκο εκπαιδευτικό ο οποίος ψεκάστηκε με χημικά στο πρόσωπο παρότι είχε ήδη ακινητοποιηθεί από την τουρκική αστυνομία, επισημαίνεται ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην

αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία συνιστώντας επομένως διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού.

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι έφεραν στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα της μαζικής χρήσης χημικών αερίων από την Ελληνική Αστυνομία με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο ο τότε ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος . Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α., να προχωρήσει σε απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών και στην ποινική και πειθαρχική δίωξη των αστυνομικών που προχωρούν αδικαιολόγητα στη χρήση χημικών αερίων.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Δείτε επίσης:

Απόφαση Ε.Δ.Α.Δ. Ali Gunes v. Turkey (το κείμενο της απόφασης στα αγγλικά): http://goo.gl/1yaBh

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μ.Τρεμόπουλου: http://goo.gl/NzOSD

Επιστολή προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας αναφορικά με καταγγελία για απαγόρευση εισόδου ΑμεΑ σε υποκατάστημα

Επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ.Απόστολο Ταμβακάκη έστειλαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφορικά με επώνυμη καταγγελία για απαγόρευση πρόσβασης σε υποκατάστημα της Τράπεζας ατόμου που επέβαινε σε αναπηρικό αμαξίδιο καθώς και για απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλων της Τράπεζας σε βάρος του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρία ως επίσημη πολιτική μιας Τράπεζας αποτελεί πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο σε μια χρονική περίοδο που οι έλληνες φορολογούμενοι επωμίζονται το βάρος ενός τεράστιου δημόσιου χρέους που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Υπενθυμίζουμε ότι η έμμεση ή άμεση διάκριση σε βάρος ΑμεΑ αποτελεί ποινικό αδίκημα που διώκεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν.3304/2005.

Χαιρετίζουμε την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΑμεΑ και του προαιρετικού πρωτοκόλλου της, η οποία αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση για το ελληνικό αναπηρικό κίνημα και τους έλληνες πολίτες με αναπηρία. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι οι διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα συνεχίζονται και επιδεινώνονται όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και η αποσύνθεση του κοινωνικού κράτους.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των Οικολόγων Πράσινων προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας:

«κ.Ταμβακάκη,Σας επισυνάπτουμε καταγγελία του κ.Απόστολου Μουμτζόγλου που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.disabled.gr στην οποία ο καταγγέλλων αναφέρει ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στο Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στα Βριλήσσια με την αιτιολογία ότι αποτελεί πολιτική του Υποκαταστήματος η απαγόρευση εισόδου σε άτομα που επιβαίνουν σε αναπηρικό αμαξίδιο. Επιπλέον γίνεται αναφορά σε απαξιωτική και ρατσιστική συμπεριφορά υπαλλήλων της Τράπεζας απέναντί του όταν επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό.

Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε:

α) Είναι ακριβής η συνημμένη καταγγελία του κ.Μουμτζόγλου;

β) Αποτελεί πράγματι πολιτική της Ε.Τ.Ε. να απαγορεύει την είσοδο σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) στο Υποκατάστημα των Βριλησσίων;

γ) Έχει ληφθεί μέριμνα για την πρόσβαση και τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των ΑμεΑ στο δίκτυο υποκαταστημάτων της Ε.Τ.Ε.;

δ) Εφόσον επιβεβαιώνετε το ανωτέρω περιστατικό ποιά είναι τα άμεσα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε ώστε να τιμωρηθούν πειθαρχικά οι υπεύθυνοι αλλά και να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;

Σας επισημαίνουμε ότι ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση σε βάρος ΑμεΑ συνιστά παραβίαση της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας συμπολιτών μας. Η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών ως επίσημη πολιτική μιας Τράπεζας αποτελεί πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο σε μια χρονική περίοδο που οι έλληνες φορολογούμενοι επωμίζονται το βάρος ενός τεράστιου δημόσιου χρέους που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών».

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων από τα Μ.Α.Τ.

Η χθεσινή καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) στην υπόθεση Αλί Γκιουνές κατά Τουρκίας για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης), δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με την ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών στην Ευρώπη.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου, που δικαιώνει τον Τούρκο εκπαιδευτικό ο οποίος ψεκάστηκε με χημικά στο πρόσωπο παρότι είχε ήδη ακινητοποιηθεί από την τουρκική αστυνομία, επισημαίνεται ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία συνιστώντας επομένως διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έφεραν στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα της μαζικής χρήσης χημικών αερίων από την Ελληνική Αστυνομία με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο ο τότε ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος . Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α., να προχωρήσει σε απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών και στην ποινική και πειθαρχική δίωξη των αστυνομικών που προχωρούν αδικαιολόγητα στη χρήση χημικών αερίων.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Υποσημειώσεις:

Απόφαση Ε.Δ.Α.Δ. Ali Gunes v. Turkey (το κείμενο της απόφασης στα αγγλικά): http://goo.gl/1yaBh

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μ.Τρεμόπουλου: http://goo.gl/NzOSD

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha