Η ετήσια έκθεση προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινβούλιο.

 
Ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης βασισμένο σε πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη SIPRI καθώς και του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών για τις Στρατιωτικές Δαπάνες για το έτος 2011 είναι ότι η Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και μέτρων αυστηρής λιτότητας, δαπάνησε 5.85 δις Ευρώ το 2011 σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δαπάνες, αυξημένες κατά 4,7%[1] σε σχέση με το 2010, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το
2,6% του ελληνικού ΑΕΠ (2ο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη) και αντιστοιχούν σε 544 ευρώ κατά κεφαλήν δαπάνη για κάθε έλληνα πολίτη (3ο υψηλότερο στην Ευρώπη). ‘Αλλωστε η σχέση των συσσωρευμένων εξοπλιστικών δαπανών από τη μεταπολίτευση και μετά και της πορείας του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτέλεσε το αντικείμενο αναλυτικής έρευνας από την ομάδα του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου[2].
 
Σύμφωνα με το άρθρο 10.2 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που τέθηκε σε ισχύ από τη Συνθήκη της Λισαβόνας), “Το δικαίωμα αντίρρησης συνειδήσεως αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού“. Αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις στο εθνικό δίκαιο, σε μια απόφαση-ορόσημο του 2011, το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, ως εκδήλωση βαθιά ριζωμένων θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στη συνέχεια το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η επαναλαμβανόμενη δίωξη και η συστηματική στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από εκείνους που δεν έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και ότι οι αντιρρησίες συνείδησης πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες και δεν θα πρέπει να δικάζονται ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων, αντιμετωπίζοντας στρατιωτικές πειθαρχικές ποινές.
 
Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς παρουσιάζει στοιχεία για τις συνεχιζόμενες ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζουν οι έλληνες αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και χρήσιμα δεδομένα για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς κατά το έτος 2011.
 
Σύμφωνα με την έκθεση στην Ελλάδα οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολουθούν να διώκονται ποινικά και να δικάζονται από στρατιωτικά δικαστήρια. Αν και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (κράτη μέλη, υπό ένταξη και υποψήφιες χώρες) έχει καταργηθεί ο αναχρονιστικός και δαπανηρός θεσμός της υποχρεωτικής θητείας, η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Ελλάδα και Τουρκία) που τον διατηρεί (9-μηνη θητεία) και εφαρμόζει εναλλακτική υπηρεσία με τιμωρητικό χαρακτήρα (15 μήνες). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επαναλαμβανόμενες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης Γ. Κοροναίου, Ν. Ξιάρχου και Δ. Πιτσικάλη. Διαβάστε περισσότερα… »

Το Ευρωκοινοβούλιο, σε συνεδρίαση της ολομέλειας του στις 11.09.2012, υιοθέτησε πλήρως την εισήγηση της κας. HeleneFlautre, ευρωβουλευτή των Πράσινων, για το θέμα των μυστικών κέντρων κράτησης της CIA σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εισήγηση,  πέντε χρόνια μετά την ειδική έρευνα που έγινε από το Ευρωκοινοβούλιο, εντοπίζει και νέες παραβάσεις, κυρίως στη Ρουμανία, Πολωνία και Λιθουανία, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία καθώς και σε άλλες χώρες. Επιπλέον, η εισήγηση κάνει συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών. Μετά την ψηφοφορία, η κα Helene Flautre δήλωσε:

«Το Ευρωκοινοβούλιο ανέδειξε για άλλη μια φορά σημαντικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη CIA σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας πιέση ώστε να επιτύχει τη λύση του προβλήματος. Πέντε χρόνια μετά την αρχική διερεύνηση παραβάσεων της CIA σε χώρες της Ε.Ε. και παρά τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, η απόδοση ευθυνών ή η αποκατάσταση των θυμάτων παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα, σε πολλά κράτη μέλη αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών σήμερα, υποστήριξε τις προτάσεις μου για συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να βελτιώσουν τη διαδικασία της απόδοσης ευθυνών».

Οι μυστικές πτήσεις «απόδοσης» (extraordinary renditions), η σύλληψη δηλαδή υπόπτων για τρομοκρατία στο εξωτερικό και η παράδοσή τους σε άλλες κυβερνήσεις έχει απασχολήσει και την Ελλάδα αφού, όπως είχε αποκαλύψει σε άρθρο του ο Παύλος Νεράτζης στις 15.01.2006 στην εφημερίδα Αυγή, η CIA κατ’ επανάληψη είχε χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, τονίζει σε δήλωση του ότι «ακόμα και η απλή διευκόλυνση, δηλαδή η προσγείωση, ο ανεφοδιασμός και η απογείωση, πτήσεων της CIA που μεταφέρουν κρατούμενους σε χώρες όπου κινδυνεύουν να βασανιστούν ή να υποστούν κακομεταχείριση, αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για μυστικές πτήσεις «απόδοσης» πρέπει να μας θορυβήσουν. Όπως ζητά και η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, η ελληνική Βουλή, ανεξάρτητη επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν για να έρθουν στο φως τα γεγονότα που σχετίζονται με παραβάσεις της CIA ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Η εισήγηση των Πράσινων που υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2012-0266&language=EN

Οι πρόσφατες ομοφοβικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας (τρία περιστατικά μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες) επεκτείνουν και επαυξάνουν το απαράδεκτο φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση της βίας που πηγάζει από το μίσος εναντίον ολόκληρων κοινωνικών ομάδων. Χθες ήταν οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών, στη συνέχεια οι επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές, εναντίον γκέι, αύριο;

Η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η ρητορική μίσους, ο ρατσισμός και η κάθε είδους μισαλλοδοξία δημιουργούν το κλίμα εκείνο που ευνοεί τα εγκλήματα μίσους και υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που συμβάλλει στην καταπολέμησή τους. Επί πλέον, χρειάζεται όλοι/όλες να καταβάλλουμε καθημερινά κάθε προσπάθεια για την απόρριψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε την εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί της Παρασκευή 14/9 στις 18.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος καθώς και τις δράσεις που θα ακολουθήσουν την Παρασκευή 14/9, 21.00, πλατεία Κεραμεικού και το Σάββατο 15/9, 12.00, στο Μοναστηράκι και καλούμε τα μέλη, τους/τις φίλους/ες και τους/τις συμπολίτες μας να συμμετέχουν σ΄ αυτές.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Στα εύκολα θύματα συγκαταλέγει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της τους τυφλούς και εν γένει αναπήρους, αφού τα πενιχρά επιδόματα και τις ελάχιστες υπηρεσίες που παρέχονται φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι… Όταν εκατόν πενήντα όλοι κι όλοι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται όλοι οι υπόλοιποι, τότε η κατάσταση των εμπνευστών και εισηγητών όλων αυτών των ρυθμίσεων, μάλλον είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Αν η οικονομική πολιτική επικαλείται όφελος από αυτού του είδους τις ρυθμίσεις, το βέβαιο είναι ότι ως αντίληψη έχει προ πολλού χρεοκοπήσει. Και η δυστυχία που θα φέρει σε ανήμπορους συμπολίτες μας, δεν θα περιοριστεί μόνο σ’ αυτούς. Θα επεκταθεί σαν σαράκι σ’ όλο το κοινωνικό σώμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαρατάσσονται στις σημερινές κινητοποιήσεις με τα δίκαια και εύλογα αιτήματα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, που αν και είναι ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας, αγνοήθηκε προκλητικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Και την καλούν να διαψεύσει κατηγορηματικά όσες ανάλογες “διαρροές” είδαν το φως της δημοσιότητας. Ουδέποτε η αναλγησία ήταν προϊόν ορθολογισμού.

Ν. Χρυσόγελος: Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και η ισότητα  των φύλων κινητήριες δυνάμεις για βιώσιμη ευημερία, πράσινη οικονομία και κοινωνική συνοχή

Το θέμα της γυναικείας απασχόλησης σε πράσινες θέσεις εργασίας και σε υπηρεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχόλησε την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, που υιοθέτησε τελικά δύο σχετικές εκθέσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση σχετικά με το ρόλο των γυναικών στην πράσινη οικονομία (2012/2035(INI), A7-0235/2012) αναγνωρίζει την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης ως βασικό συστατικό στοιχείο της βιώσιμης οικονομίας και – κατά συνέπεια – την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και στην πρόσβαση σε φυσικούς πόρους ως βασικό συστατικό της πράσινης οικονομίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «μια ανισορροπία μεταξύ των φύλων υπονομεύει τη νομιμότητα της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων, δεδομένου ότι η δημοκρατία βασίζεται στην αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του πληθυσμού. Η ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική και στην πράσινη οικονομία είναι απαραίτητη ώστε να λαμβάνονται υπόψη εξίσου τα συμφέροντα των γυναικών όπως λαμβάνονται υπόψη σήμερα τα συμφέροντα των ανδρών. Για την αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ακόμη και την επιβολή ποσόστωσης, που απαιτούνται για την εξισορρόπηση της εκπροσώπησης των φύλων στην πολιτική και στην πράσινη οικονομία». Άλλωστε, το 70% του 1,3 δις ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα είναι γυναίκες, οι οποίες λόγω και των πατριαρχικών προτύπων και των κοινωνικών στερεοτύπων σε βάρος τους αποκλείονται από τη χρήση φυσικών πόρων, από τη χρήση τεχνολογιών και μέσων μαζικής μεταφοράς, από τις ευκαιρίες πληροφόρησης και κατάρτισης και τελικά από τις ευκαιρίες απασχόλησης σε παραδοσιακά ή καινοτόμα αντικείμενα, που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα πράσινης οικονομίας. Μάλιστα, οι κρίσεις (κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές) επιφέρουν ολοένα και μεγαλύτερη ανισότητα και αποκλεισμούς.

Από την άλλη, οι ικανότητες των γυναικών και συχνά οι γνώσεις τους για τα φυσικά οικοσυστήματα, αλλά και η ευαισθησία τους για το περιβάλλον που είναι πιο ανεπτυγμένη από αυτή των αντρών, αποτελούν εφόδια που σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να αξιοποιήσουν οι γυναίκες για την απασχόλησή τους ως και σε εξειδικευμένα αντικείμενα ή για την εμπλοκή τους στην πολιτική για την πράσινη οικονομία και σε πράσινες διοικητικές θέσεις.

Η δεύτερη έκθεση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των γυναικών στον τομέα των υπηρεσιών (2012/2046(INI), A7-0246/2012) επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση και τα επονομαζόμενα μέτρα λιτότητας οδήγησαν στη μείωση των μέτρων υπέρ της ισότητας των φύλων και αποτελούν πρόσθετο εμπόδιο για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φύλων, ιδίως σε ό,τι αφορά την απώλεια θέσεων εργασίας, την πρόσβαση σε νέες απασχολήσεις και την αυξανόμενη επισφάλεια για τις γυναίκες. Καλεί, λοιπόν, την Επιτροπή να συλλέξει στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην παρουσία των γυναικών στην αγορά εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών, τονίζει την ανάγκη μεγαλύτερης αναγνώρισης της αλληλεξάρτησης των κοινωνικών και των οικονομικών ζητημάτων, τονίζει την ανάγκη για ισχυρές πολιτικές οι οποίες θα συμβάλουν στο συνδυασμό του εργασιακού και οικογενειακού βίου και ζητεί, ειδικότερα, να αυξηθούν οι δωρεάν κοινωνικές δημόσιες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ώστε να παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών και άλλων εξαρτώμενων μελών που θα συμβάλλουν στον ομαλό συνδυασμό του εργασιακού, οικογενειακού και ιδιωτικού βίου, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές. Άλλωστε, η πρόβλεψη διευκολύνσεων παροχής φροντίδας συντελεί στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των γυναικών και τους προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης.

Η έκθεση, επίσης, εφιστά την προσοχή στη γενίκευση του ελαστικού ωραρίου: εργασία το Σαββατοκύριακο, μη ομαλά και απρόβλεπτα ωράρια εργασίας και διεύρυνσή τους, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις θέσεις μερικής απασχόλησης, που κατέχουν κυρίως γυναίκες. Οι συνέπειες είναι εντονότερες στον οικογενειακό βίο των εργαζομένων και η έκθεση τονίζει ότι οι συμβάσεις εργασίες θα πρέπει να είναι σταθερές και τα ωράρια εργασίας προγραμματισμένα, ωστόσο οι ώρες εργασίες προτείνεται να είναι διαπραγματεύσιμες μετά από αίτηση της εργαζόμενης, προκειμένου να συνδυάσει καλύτερα τον επαγγελματικό, οικογενειακό και ιδιωτικό βίο.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση για τις εργαζόμενες μετανάστριες στον τομέα των υπηρεσιών, ιδίως αυτές που εργάζονται σε ιδιωτικές οικίες, συνήθως χωρίς σύμβαση, σε συνθήκες προσωρινότητας, με πολύ χαμηλούς μισθούς και χωρίς κάποια κοινωνικά δικαιώματα. Τονίζεται, λοιπόν, η ανάγκη για κατάλληλες πολιτικές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα βασικά δικαιώματα των μεταναστριών εργαζομένων γίνονται σεβαστά, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη, σε δίκαιες συνθήκες εργασίας, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, στη σωματική και ηθική ακεραιότητα και στην ισότητα ενώπιον του νόμου και καλούνται τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τις εθνικές πολιτικές και πρακτικές επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στις πρακτικές προσλήψεων, στην πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλούνται, επίσης, να ενθαρρύνουν τις εργαζόμενες σε αυτούς τους τομείς να δημοσιοποιούν τις καταχρήσεις στις συνθήκες εργασίας χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν συνέπειες σε ό,τι αφορά το καθεστώς διαμονής τους.

Ο  Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε σχετικά:«Είναι φανερό και από τις δύο εκθέσεις που απασχόλησαν την Ολομέλεια  και από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα ότι οι γυναίκες – είτε έχουν εργασία είτε όχι – πλήττονται περισσότερο από την πολύπλευρη κρίση και καθίστανται πιο ευάλωτες όσο η κρίση αυτή διογκώνεται. Είναι στοιχειώδης απαίτηση του πολιτισμένου κόσμου μας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προστασία και την εργασιακή τους αποκατάσταση, οι ικανότητές τους όμως και η προσφορά τους στην εργασία μπορούν να ειδωθούν και ως απαραίτητο συστατικό για τη μεταστροφή της οικονομίας σε πράσινη κατεύθυνση. Δεν είναι λίγα τα αντικείμενα στα οποία οι γυναίκες παραδοσιακά στήριζαν την οικονομία – ακόμα και στη χώρα μας – όπως δεν είναι αμελητέες οι περιπτώσεις γυναικείων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αντέχουν στην κρίση. Η ένταξη των γυναικών σε καινοτόμες δράσεις απασχόλησης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και στην Ελλάδα και τόσο οι ικανότητες όσο και οι ευαισθησίες τους να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από επαγγέλματα που παρέχουν στις ίδιες αξιοπρεπή διαβίωση και ποιοτικές συνθήκες εργασίας, αλλά και ποιοτικές υπηρεσίες και αγαθά στο κοινωνικό σύνολο, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και η ισότητα  των φύλων μπορεί να είναι κινητήριες δυνάμεις για βιώσιμη ευημερία, πράσινη οικονομία και κοινωνική συνοχή».

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Πράσινοι πρότειναν να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αλληλεγγύης με ευρωπαϊκούς πόρους για τη άμεση υποστήριξη όλων των πολιτών που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της κρίσης. Υποστήριξαν, επίσης, ότι για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους πρέπει να της δοθεί παράταση χρόνου. Αν θέλουμε αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, όπως τόνισε και ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τότε αυτό πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της κρίσης.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / ομάδα των Πράσινων στο

Ευρωκοινοβούλιο:

«Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι δεν αρκούν τα ωραία λόγια. Σήμερα χρειάζονται πράξεις, νέες ιδέες και νέοι προσανατολισμοί για μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Μια απάντηση βασισμένη στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική ολοκλήρωση και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή διαδικασία αν οι πολιτικές δυνάμεις και οι κυβερνήσεις αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν. Οι δημοσιονομικές ή οικονομικές ρυθμίσεις δεν επαρκούν πλέον, χρειάζονται πολιτικές απαντήσεις στην κρίση.

Για μια άλλη φορά, η χώρα μας ήταν στο κέντρο της συζήτησης. Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά οι προτάσεις της Τρόικα έχουν αποτύχει γιατί επιμένει στις περικοπές και όχι σε μια κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση με την υποστήριξη της κοινωνίας.

Χρειάζεται, η ελληνική κοινωνία να επεξεργαστεί το δικό της σχέδιο για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων με ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης, αναζωογόνηση και πράσινη στροφή της οικονομίας μας.

Η Ε.Ε. πρέπει να έχει το θάρρος να αλλάξει τις αποτυχημένες συνταγές της Τρόικα. Η συνταγή είναι λάθος. Και όσο υπάρχει ιδεολογική εμμονή σε μια λάθος συνταγή, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα μεγαλώνει όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι Πράσινοι έχουν εκφράσει τη σταθερή αλληλεγγύη τους προς την ελληνική κοινωνία τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στα εθνικά κοινοβούλια. Πρόταση επτά σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας με συγκεκριμένες ενέργειες έχει καταθέσει, ήδη, η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.  

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της ομάδας, επανέλαβε στην Ολομέλεια σήμερα, για άλλη μια φορά, τη θέση των Πράσινων για άμεση υποστήριξη της Ελλάδας. Συγκεκριμένα πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για στοχευμένη και άμεση κοινωνική στήριξη όσων έχουν ανάγκη.

Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να μην έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ανθρώπους που είναι στα όρια της επιβίωσης και να αφήνει ακροδεξιούς να εκμεταλλεύονται τη δυστυχία της κοινωνίας.

Όσοι δεν διαθέτουν τα μέσα να επιβιώσουν έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί αφού δεν υπάρχει πλέον κοινωνικό κράτος. Η απόγνωση μεγαλώνει.

Αν θέλουμε αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, όπως τόνισε και ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τότε αυτό πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της κρίσης.

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίντ επανέλαβε την ανάγκη παράτασης του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δουλέψει για την προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους, όσον αφορά στην απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, τον κοινωνικό διάλογο και την αειφορία (βιωσιμότητα).

Καθώς επίσης και να ασκήσει συντονισμένες πιέσεις στην Ελβετία και σε άλλες χώρες ώστε να υπάρξει διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και τραπεζικός έλεγχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα διασφαλίζει ότι δεν γίνονται οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες καταφύγια μαύρου χρήματος και γκρίζων περιουσιών.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε αυτές τις τράπεζες ξεπερνάει τα 180-220 δις ευρώ και κατά συνέπεια τα ελάχιστα έσοδα από μια φορολόγηση των εισοδημάτων που δεν έχουν πληρώσει τους αντίστοιχους φόρους θα μπορούσε να ανέρχεται σε δεκάδες δις ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση συζητά με την ελβετική, εδώ και χρόνια, για μια ρύθμιση που θα αφορά μόλις το 10% των καταθέσεων, δηλαδή περίπου 20 δις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του κυβερνητικού επιτελείου, μια ρύθμιση για τα 20 δις θα μπορούσε να επιφέρει έσοδα για το δημόσιο ταμείο της τάξης των 6 δις. Αυτό θα έδινε μια ανάσα στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων της χώρας, με άλλα μέσα και όχι με περικοπές που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές της κοινωνίας»

13 Ιουλίου 2012
E-007065/2012
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Nikos Chrysogelos (Verts/ALE) , Franziska Keller (Verts/ALE) , Jean Lambert (Verts/ALE) , Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE) , Hélène Flautre (Verts/ALE) , Rui Tavares (Verts/ALE) και Ulrike Lunacek (Verts/ALE)

Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, του Μαρτίου του 2012, με τίτλο «Εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο, καθώς και για ζητήματα συνόρων και επαναπροώθησης»(1) αναδεικνύει το επίμονο πρόβλημα ανεπαρκούς στελέχωσης της νέας υπηρεσίας ασύλου, η οποία καθιστά αδύνατη την επαρκή λειτουργία της υπηρεσίας αυτής, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου και δυσχεραίνοντας τη γενική πρόοδο της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου δράσης.

Η Επιτροπή συνιστά την ένταση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στελέχωσης που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις σχετικές διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίες όπως αναφέρεται χρειάζονται περίπου 700 υπαλλήλους, εκ των οποίων έχουν προσληφθεί μόλις 50. Παράλληλα, λόγω του παγώματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις θέσεις, καθώς οι κανόνες δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ δεν επιτρέπουν στις ελληνικές αρχές να προσλάβουν νέο προσωπικό.

Κατά συνέπεια, ζητείται από την Επιτροπή να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις:

σε ποιο βαθμό, κατά τη γνώμη της, τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν το ελληνικό πρόγραμμα δράσης για το άσυλο και σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές κατά την εφαρμογή του;
πώς θεωρεί η Επιτροπή ότι μπορεί να επιλυθεί η παραπάνω αντίφαση;
ποιες δημιουργικές λύσεις μπορεί να προτείνει η Επιτροπή;

 

 

(1) http://aditus.org.mt/aditus/Documents/NotetotheCouncilGreekActionPlan(060612).pdf

Απάντηση της κας Malmström εξ ονόματος της Επιτροπής

6 Σεπτεμβρίου 2012
E-007065/2012
 
Η Επιτροπή κατανοεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των αναγκαίων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να προβεί σε ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η οποία προϋποθέτει τη γενική αξιολόγηση των αναγκών της σε προσωπικό, με στόχο τη βελτιστοποίηση της χρησιμοποίησης των υφιστάμενων ανθρώπινων πόρων, λόγου χάρη με τη θέσπιση μέτρων κινητικότητας.

Δεδομένου ότι τα ζητούμενα επαγγελματικά προσόντα συναντώνται ευρέως στη δημόσια διοίκηση, η Υπηρεσία Ασύλου μπορεί να προσλάβει τους κατάλληλους υποψηφίους μέσω μεταθέσεων και αποσπάσεων από άλλους φορείς του δημοσίου. Στις περιπτώσεις που απαιτούνται ειδικά προσόντα, επιτρέπονται νέες προσλήψεις εντός καθορισμένων ορίων. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ηγείται των μεταρρυθμίσεων, εργάζεται μαζί με την Υπηρεσία Ασύλου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να διευκολύνουν τις μεταθέσεις και αποσπάσεις προσωπικού και, εφόσον χρειάζεται, την πρόσληψη νέων υπαλλήλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στην Υπηρεσία Ασύλου να αξιοποιήσει όσο μπορεί καλύτερα τις δυνατότητες που παρέχει ο ελληνικός νόμος 3907/2011 και να προβεί σε εξωτερική ανάθεση των καθηκόντων που δεν συνεπάγονται λήψη αποφάσεων. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να διερευνήσει τις δυνατότητες οικονομικής βοήθειας για τον σκοπό αυτό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι με την νεοφασιστικού τύπου άσκηση αυτοδικίας των μελών της Χρυσής Αυγής, πόσο μάλλον των εκλεγμένων Βουλευτών του κόμματος αυτού. Καλούμε την κυβέρνηση να θέσει τέλος στην μοιραία αδυναμία της να ελέγξει τόσο το παρεμπόριο (από όπου και αν διαπράττεται αυτό) όσο και την άσκηση παρακρατικής δικαιοσύνης. Η άνοδος του φασισμού στη χώρα είναι πλέον ορατή απειλή για όλους μας, και κανείς δεν ξέρει ποιοι θα είναι ο επόμενος στόχος μετά τους μετανάστες. Το μεταναστευτικό πρόβλημα δε λύνεται με σπασμωδικές εκφάνσεις φασιστικής βίας αλλά με συντονισμένη ευρωπαϊκή, μεσογειακή και εθνική δράση και πάταξη των παράνομων κυκλωμάτων μεταφοράς.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha