25 Σεπτεμβρίου 2012
E-008405-12
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Nikos Chrysogelos (Verts/ALE)

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία και η βίαιη καταστολή από το καθεστώς, με πάνω από 20 000 θύματα, έχει προκαλέσει βίαιο εκτοπισμό και μετακινήσεις περισσοτέρων των 1 200 000 ανθρώπων, ενώ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHRC), οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία(1), ή οι αναμενόμενοι να καταγραφούν ανέρχονται σε 278 392. Η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η UNHRC, η ΕΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προς τις γειτονικές χώρες υποδοχής προσφύγων είναι πιθανόν να μην επαρκέσει για την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών. Η Οδηγία 2001/55/ΕΚ προβλέπει ότι σε περίπτωση «μαζικής εισροής» «εκτοπισθέντων» παρέχεται «προσωρινή προστασία» μέσω της δημιουργίας ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού», όμως αυτός δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ από το 2001 έως σήμερα καθώς φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου. Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα ήταν έτοιμη να ενθαρρύνει και να στηρίξει τη δημιουργία (από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές) ενός εθνικού συστήματος προσωρινής προστασίας — αυξάνοντας όμως και τον σχετικό προϋπολογισμό των «εκτάκτων μέτρων» — που θα ενεργοποιείται όταν δεν ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός προσωρινής προστασίας, όπως αυτός προβλέπεται από την Οδηγία, ώστε οι ελληνικές αρχές να έχουν σχεδιασμό και ετοιμότητα για εναλλακτικές λύσεις;
2. Έχει προετοιμάσει σχέδιο για επιμερισμό της ευθύνης προστασίας των προσφύγων στις διάφορες χώρες, και όχι μόνο στις χώρες εισόδου, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι επιθυμούν να συνδεθούν με τις οικογένειές τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες;
3. Πώς θα διασφαλίσει την εφαρμογή από τα κράτη μέλη των νέων κατευθυντηρίων γραμμών της Ύπατης Αρμοστείας(2) που καθιστούν σαφές ότι η αίτηση ασύλου δεν είναι εγκληματική πράξη και ότι οι επ’ αόριστον και υποχρεωτικές μορφές κράτησης συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου;
4. Έχει λάβει μέτρα για ουσιαστική κι αποτελεσματική αντιμετώπιση συγκεκριμένων παραλήψεων ή πρακτικών κρατών μελών, όπως της Ελλάδας, που καταστρατηγούν την διαδικασία ασύλου, καταπατώντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και των αιτούντων άσυλο, αφήνοντας χώρο για ανάπτυξη ρατσιστικών πρακτικών; Ποια είναι αυτά;

 

(1) http://www.unhcr.gr/nea/artikel/f38540873335e847b40439f34a09b547/paidia-prosfyges-ap.html
(2) http://www.unhcr.org/505c33199.html

 

Απάντηση της κας Malmström εξ ονόματος της Επιτροπής

28 Νοεμβρίου 2012
E-008405/2012
 
Η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και είναι έτοιμη να συντονίσει ή παράσχει βοήθεια στα κράτη μέλη τα οποία ενδέχεται να βρεθούν υπό πίεση. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά ευέλικτων μέσων αλληλεγγύης, μεταξύ των οποίων, χρηματοδοτική βοήθεια και στήριξη από εμπειρογνώμονες. Αυτά τα μέτρα ενεργοποιούνται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους. Ειδικότερα, θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ελλάδα 4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες του 2012.

Η αρμοδιότητα για την εξέταση αίτησης ασύλου καθορίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου(1), ο οποίος προβλέπει μια ιεραρχική σειρά κριτηρίων που ευνοούν τη συνεκτίμηση περιστάσεων οικογενειακής φύσεως και αφήνουν την κατανομή των αρμοδιοτήτων στη χώρα εισόδου στην περίπτωση που δεν εφαρμόζεται άλλο σημαντικότερο κριτήριο. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες παραμένουν, κατ’ αρχήν, στο κράτος μέλος το οποίο τους έχει χορηγήσει αυτό το καθεστώς, με εξαίρεση τους πρόσφυγες που υπάγονται σε προγράμματα μετεγκατάστασης.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στις οποίες αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος τονίζουν ότι η επιδίωξη ασύλου δεν συνιστά εγκληματική πράξη και ότι η απεριόριστη και υποχρεωτική κράτηση απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Οι σχετικές πράξεις του κεκτημένου για το άσυλο εγγυώνται ήδη αυτά τα δικαιώματα(2).

Η Επιτροπή γνωρίζει πλήρως την απαράδεκτη κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πλήρως για την εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συστήματός της παροχής ασύλου βάσει του εθνικού σχεδίου δράσης που υποβλήθηκε το 2010. Η Επιτροπή, από κοινού με άλλους εταίρους, υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση με χρηματοδοτική βοήθεια και με την παροχή εμπειρογνωσίας επί τόπου.

 

(1) Κανονισμός (ΕΚ) 343/2003.
(2) Οδηγίες 2004/83/EΚ και 2011/95/EΚ, 2005/85/EΚ, 2003/9/EΚ και 2008/115/EΚ.

Η ενδοοικογενειακή βία συνιστά κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πιο αποσιωπημένο έγκλημα στον κόσμο. Είναι η ακραία έκφραση άσκησης εξουσίας του άνδρα προς τη γυναίκα και ο ισχυρότερος μηχανισμός ελέγχου. Οι πατριαρχικές δομές της κοινωνίας και οι θεσμοί της όπως η οικογένεια, το σχολείο, η εκκλησία, τα ΜΜΕ, αναπαράγοντας τα στερεότυπα για τους κοινωνικούς ρόλους του άνδρα και της γυναίκας και την κατώτερη θέση της, συντείνουν στην διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Η ιεροποίηση του θεσμού της οικογένειας και η προσέγγιση που μετατρέπει το έγκλημα της κακοποίησης σε “οικογενειακή υπόθεση” αναγνωρίζει και ουσιαστικά επικυρώνει το κυριαρχικό δικαίωμα του άνδρα πάνω στη γυναίκα. Έτσι, νομιμοποιημένη ηθικά και κοινωνικά, η βία κατά των γυναικών σπάνια τιμωρείται.

Η σωματική κακοποίηση της γυναίκας συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ψυχολογική και λεκτική βία, οικονομικό έλεγχο και κοινωνική αποστέρηση. Υπάρχει μια λάθος πεποίθηση, η οποία συνδέει την έμφυλη βία αποκλειστικά με την παρουσία και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων (αλκοολισμό, φτώχεια, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο) την οποία όμως τα στατιστικά στοιχεία έχουν από καιρό καταρρίψει και αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κακοποίηση των γυναικών αφορά όλα τα κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά στρώματα.

Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται, καθώς η οικονομική κρίση συνιστά έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα στις ήδη βεβαρημένες έμφυλες σχέσεις. Έρευνες δείχνουν ότι το βαρύ πλήγμα που επιφέρει η απώλεια της εργασίας των ανδρών στο πατριαρχικό, στερεοτυπικό πρότυπο και στον «ανδρισμό» τους συχνά έχει ως συνέπεια την όξυνση της βίας. Μέσα σ’ αυτήν την κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζοφερή ατμόσφαιρα το δικαίωμα των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία και φόβο υποβιβάζεται ακόμη περισσότερο και αυτό αποδεικνύεται τόσο με τη βραδύτητα με την οποία δημιουργούνται (με ευρωπαϊκά χρήματα) οι εδώ και χρόνια εξαγγελθείσες ολοκληρωμένες δομές υποστήριξης θυμάτων κακοποίησης όσο και με την περαιτέρω υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας μέσω περικοπών υπηρεσιών και οργανικών θέσεων.

Τα χιλιάδες θύματα της ενδοοικογειακής βίας δεν αφήνουν όμως περιθώρια για περισσότερη ολιγωρία και αναλγησία. Πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τα πάγια αιτήματά μας τα περισσότερα εκ των οποίων δεν απαιτούν οικονομικούς πόρους (κάτι που θα συνιστούσε εύλογο πρόσχημα) αλλά μόνο πολιτική βούληση. Ζητάμε για άλλη μια φορά:

  • Την άμεση ολοκλήρωση των ξενώνων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους που εδώ και χρόνια έχουν εξαγγελθεί
  • Την τροποποίηση του νόμου3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία προς την κατεύθυνση της κριτικής την οποία έχουν ασκήσει έγκριτες νομικοί ώστε αυτός να αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να στοχεύει στην πάταξή του και την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του σε κάθε κρούσμα κακοποίησης.
  • Την πραγματοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης όσων στελεχώνουν υπηρεσίες που υποδέχονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (αστυνομία, νοσοκομεία, δικαστικές υπηρεσίες)
  • Την προώθηση προγραμμάτων ισότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο σχολείο καθώς η πατριαρχική κουλτούρα και οι απορρέουσες από αυτή σχέσεις εξουσίας πρέπει να καταπολεμηθούν κυρίως μέσα από την παιδεία.Κάθε χρόνο με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων οργανώνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δρώμενα, προβολές και διανομή ενημερωτικού υλικού. Στο σύνδεσμο http://www.youtube.com/watch?v=FR4jvmghbeo μπορείτε να παρακολουθήσετε το περσινό θεατρικό δρώμενο.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Εκδήλωση Οικολόγων Πράσινων στην Θεσσαλονίκη | Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 6:00μμ, Τσιμισκή και Αριστοτέλους

Η ενδοοικογενειακή βία συνιστά κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πιο αποσιωπημένο έγκλημα στον κόσμο. Είναι η ακραία έκφραση άσκησης εξουσίας του άνδρα προς τη γυναίκα και ο ισχυρότερος μηχανισμός ελέγχου. Οι πατριαρχικές δομές της κοινωνίας και οι θεσμοί της όπως η οικογένεια, το σχολείο, η εκκλησία, τα ΜΜΕ, αναπαράγοντας τα στερεότυπα για τους κοινωνικούς ρόλους του άνδρα και της γυναίκας και την κατώτερη θέση της, συντείνουν στην διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Η ιεροποίηση του θεσμού της οικογένειας και η προσέγγιση που μετατρέπει το έγκλημα της κακοποίησης σε “οικογενειακή υπόθεση” αναγνωρίζει και ουσιαστικά επικυρώνει το κυριαρχικό δικαίωμα του άνδρα πάνω στη γυναίκα. Έτσι, νομιμοποιημένη ηθικά και κοινωνικά, η βία κατά των γυναικών σπάνια τιμωρείται. Η σωματική κακοποίηση της γυναίκας συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ψυχολογική και λεκτική βία, οικονομικό έλεγχο και κοινωνική αποστέρηση. Υπάρχει μια λάθος πεποίθηση, η οποία συνδέει την έμφυλη βία αποκλειστικά με την παρουσία και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων (αλκοολισμό, φτώχια, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο) την οποία όμως τα στατιστικά στοιχεία έχουν από καιρό καταρρίψει και αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κακοποίηση των γυναικών αφορά όλα τα κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά στρώματα. Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται, καθώς η οικονομική κρίση συνιστά έναν επιβαρυντικό παράγοντα στις ήδη βεβαρημένες έμφυλες σχέσεις. Έρευνες δείχνουν ότι το βαρύ πλήγμα που επιφέρει η απώλεια της εργασίας των ανδρών στο πατριαρχικό, στερεοτυπικό πρότυπο και στον «ανδρισμό» τους συχνά έχει ως συνέπεια την όξυνση της βίας. Μέσα σ΄ αυτήν την κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζοφερή ατμόσφαιρα το δικαίωμα των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία και φόβο υποβιβάζεται ακόμη περισσότερο και αυτό αποδεικνύεται τόσο με τη βραδύτητα με την οποία δημιουργούνται (με ευρωπαϊκά χρήματα) οι εδώ και χρόνια εξαγγελθείσες ολοκληρωμένες δομές υποστήριξης θυμάτων κακοποίησης όσο και με την περαιτέρω υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας μέσω περικοπών υπηρεσιών και οργανικών θέσεων.

Τα χιλιάδες θύματα της ενδοοικογειακής βίας δεν αφήνουν όμως περιθώρια για περισσότερη ολιγωρία και αναλγησία. Πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα τα πάγια αιτήματά μας τα περισσότερα εκ των οποίων δεν απαιτούν οικονομικούς πόρους (κάτι που θα συνιστούσε εύλογο πρόσχημα) αλλά μόνο πολιτική βούληση. Ζητάμε για άλλη μια φορά:
Την άμεση ολοκλήρωση των ξενώνων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους που εδώ και χρόνια έχουν εξαγγελθεί
Την τροποποίηση του νόμου3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία προς την κατεύθυνση της κριτικής την οποία έχουν ασκήσει έγκριτες νομικοί ώστε αυτός να αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να στοχεύει στην πάταξή του και η πλήρης και απαρέγκλιτη εφαρμογή του σε κάθε κρούσμα κακοποίησης.
Την πραγματοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης όσων στελεχώνουν υπηρεσίες που υποδέχονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (αστυνομία, νοσοκομεία, δικαστικές υπηρεσίες)
Την προώθηση προγραμμάτων ισότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο σχολείο καθώς η πατριαρχική κουλτούρα και οι απορρέουσες από αυτή σχέσεις εξουσίας πρέπει να καταπολεμηθούν κυρίως μέσα από την παιδεία.

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 6:00μμ, Τσιμισκή και Αριστοτέλους

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στις 25 Νοέμβρη για την εξάλειψη της ανδρικής βίας κατά των γυναικών, η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων παρεμβαίνουμε για άλλη μια χρονιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή και Αριστοτέλους, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 από τις 6.00μ.μ. ως τις 9.00μ.μ. με προβολές, μουσική, υλικό, δρώμενα. Αναγνωρίζοντας την κακοποίηση των γυναικών ως κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως μία από τις ειδεχθέστερες μορφές άσκησης εξουσίας αντιδρούμε μ’ αυτό τον τρόπο στην αναλγησία της πολιτείας και τη σιωπή της κοινωνίας για τα χιλιάδες θύματα της έμφυλης βίας. Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, η οποία μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο ενώ ταυτόχρονα η προοπτική πλήρους προστασίας του δικαιώματος όλων των γυναικών για μια ζωή χωρίς βία και φόβο μοιάζει όλο και πιο μακρινή .

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στους συντελεστές της παράστασης “Corpus Christi” από την Εισαγγελία Αθηνών, ύστερα από μήνυση του Μητροπολίτη Πειραιά καθώς και η έφεση κατά της αθώωσης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, δείχνουν την επιλεκτική διάθεση που διακατέχει μέρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Στην πρώτη περίπτωση, θεωρούνται αυθωρεί βάσιμοι οι ισχυρισμοί και οι αντιλήψεις κάποιου μηνυτή, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε ενέργειες και πρακτικές που είναι καταδικαστέες και ξεχασμένες στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά αντίθετα ευδοκιμούν σε χώρες όπως το Ιράν κι ενόσω εκκρεμεί προγενέστερη προκαταρκτική εξέταση , τόσο για τα έκτροπα που είχαν συμβεί έξω από το θέατρο Χυτήριο από μέλη θρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής κατά την πρεμιέρα της παράστασης, όσο και για την πιθανολογούμενη παράβαση καθήκοντος με τη μη παρέμβαση εισαγγελέα, αλλά και την απελευθέρωση συλληφθέντα μετά από παρέμβαση βουλευτή της “Χρυσής Αυγής”.

Στη δεύτερη περίπτωση, επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της επίδειξης μιας ιδιαίτερης σπουδής από δικαστικούς λειτουργούς στο θέμα της δίωξης του δημοσιογράφου για την δημοσίευση της αποκαλούμενης λίστας Lagarde. Πριν από την υπόθεση Βαξεβάνη, η ελληνική Δικαιοσύνη θα όφειλε να ρίξει φως στην υπόθεση της απόκρυψης και μη αξιοποίησης της λίστας, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις προστασίας υπευθύνων για το διαρκές έγκλημα της φοροδιαφυγής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πλήρως αναιτιολόγητη και αστήρικτη νομικά τη δίωξη των συντελεστών ενός πολιτιστικού δρώμενου και κρίνουν απαραίτητες τις οφειλόμενες εξηγήσεις από τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για επιλεκτικές ενέργειες εισαγγελικών οργάνων που τελικά οδηγούν στην αμαύρωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και στην ταλαιπωρία πολιτών, που αδικαιολόγητα κατηγορούνται. Τέλος, καλούν για άλλη μια φορά τον υπουργό Δικαιοσύνης να φέρει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της βλασφημίας, μια αναχρονιστική θρησκευτικού περιεχομένου διάταξη, που η επίκλησή της γίνεται και στις μέρες μας …σεντόνι!

Η Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha