Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης
Το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου (μέρα γενικής απεργίας) η αστυνομία συνέλαβε και οδήγησε στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης (με τη διαδικασία του αυτόφωρου) τον Νίκο Καρανίκα με την κατηγορία της ανυποταξίας, βασιζόμενη σε μια πρωτοφανή και εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία της νομοθεσίας. Ο Καρανίκας είχε συλληφθεί ως αντιρρησίας συνείδησης τον Αύγουστο του 1995 κι είχε καταδικαστεί πρωτόδικα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, η οποία όμως μειώθηκε από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο (Δεκέμβριος 1995) σε ένα έτος με τριετή αναστολή. Στη διάρκεια της φυλάκισής του είχε υιοθετηθεί ως κρατούμενος συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ είχε αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα συμπαράστασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βγαίνοντας από τις στρατιωτικές φυλακές του στρατοπέδου Παύλου Μελά έλαβε «φύλλο πορείας» για μια μονάδα στην οποία, φυσικά, ποτέ δεν παρουσιάστηκε. Τότε του ασκήθηκε δίωξη για λιποταξία, αλλά από την κατηγορία αυτή απαλλάχθηκε από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης το 2000.
Η σύλληψή του και η παραπομπή του στο στρατοδικείο με τη διαδικασία του αυτόφωρου, με βάση μια κατηγορία για ανυποταξία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 (δηλ. πριν 17 συναπτά έτη), δηλώνει μια στάση εμμονής και εκδικητικότητας από το ελληνικό κράτος. Ο Νίκος Καρανίκας ποτέ δεν κρύφτηκε και ποτέ δεν ιδιώτευσε, αφού είναι σταθερά ενεργός στα κοινωνικά κινήματα. Η σύλληψη και η δίωξη του φαίνεται ότι αποτελούν τμήμα μιας γενικότερης αυταρχικής στροφής της κυβέρνησης.
Παρά το ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει ρητά ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης προστατεύεται από το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, η Ελλάδα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται και να παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης. Οι δίκες συνεχίζονται με ένα προβληματικό νομικό πλαίσιο και, επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας, με αμφισβητήσιμες γνωμοδοτήσεις ειδικής επιτροπής, απορρίπτει αιτήσεις για αναγνώριση ατόμων ως αντιρρησιών συνείδησης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας για υπαγωγή της εναλλακτικής υπηρεσίας αυστηρά σε πολιτική αρχή, συμπεριλαμβανομένων της εξέτασης των αιτήσεων και κάθε πιθανής επακόλουθης δικαστικής εξέλιξης, μεταξύ άλλων για λόγους αμεροληψίας και ανεξαρτησίας.
Επιπλέον, ζητούν την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την παύση της δίωξης σε βάρος του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα και στηρίζουν τη διαμαρτυρία έξω από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης (λεωφ. Καυταντζόγλου, πίσω από την ΕΡΤ3), την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, 9 π.μ
Sorry, the comment form is closed at this time.