Η τρίτη, μέσα σε τρεις μήνες, σύλληψη ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης, του 30χρονου Μενέλαου Εξίογλου αυτή τη φορά, αποδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συστηματικών και επαναλαμβανόμενων διώξεων των αντιρρησιών συνείδησης, που εντάσσεται στο πλαίσιο μια γενικότερης συντηρητικοποίησης της πολιτείας και κατάφωρης καταπάτησης ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ο Μενέλαος Εξίογλου, ακτιβιστής και ενεργό μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος, της Εθελοντικής Εργασίας Θεσσαλονίκης και του στεκιού «Οικόπολις», συνελήφθη σήμερα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία της ανυποταξίας, απλά και μόνο επειδή ειλικρινά και δημόσια αρνείται να υπηρετήσει τόσο την αναχρονιστική υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όσο και την τιμωρητική εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Σημειωτέον ότι ο Μενέλαος Εξίογλου έχει ήδη καταδικαστεί με την ίδια κατηγορία για τον ίδιο λόγο, και μάλιστα από στρατοδικείο, αν και είναι πολίτης: καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο Λάρισας στις 18 Δεκεμβρίου 2012 σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή ενός έτους. Πρόσφατα μάλιστα του επιβλήθηκε και το εξοντωτικό διοικητικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ για ανυποταξία. Ο Μενέλαος Εξίογλου, παραμένει κρατούμενος, για την ακρίβεια κρατούμενος συνείδησης, και με τη διαδικασία του αυτοφώρου θα μεταχθεί αύριο στην Αθήνα για να οδηγηθεί μεθαύριο ενώπιον στρατιωτικού εισαγγελέα. Σήμερα στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και δίωξή του μπροστά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου κρατείται.
Τον Μάρτιο, και συγκεκριμένα στις 19/03/2013 είχε συλληφθεί ο 37χρονος ιδεολογικός αντιρρησίας συνείδησης Μπάμπης Ακριβόπουλος στη Βέροια, με την κατηγορία της ανυποταξίας. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου μετήχθη αρχικά στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα και οδηγήθηκε στο Ναυτοδικείο Πειραιά στις 21/03/2013, όπου η δίκη του τελικά αναβλήθηκε για τις 08/10/2013. Ο Μπάμπης Ακριβόπουλος έχει ήδη καταδικασθεί με την ίδια κατηγορία από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε 8μηνη ποινή φυλάκισης με διετή αναστολή στις 22/03/2011.
Τον Φεβρουάριο, στις 20/02/2013 είχε συλληφθεί ο 44χρονος ιδεολογικός αντιρρησίας συνείδησης Νίκος Καρανίκας στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία της ανυποταξίας, αδίκημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί και φυλακιστεί το 1995. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκε ενώπιον της στρατιωτικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ζήτησε και έλαβε αναβολή για 22/02/2013 και αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια, κατόπιν νέου αιτήματος αναβολής, η δίκη αναβλήθηκε για τις 08/03/2013, και στις 08/03/2013 όταν έγινε τελικά η δίκη αθωώθηκε ομόφωνα.
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά: «Ζητάμε προφανώς την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση και αθώωση του Μενέλαου Εξίογλου και τον άμεσο τερματισμό όλων των διώξεων εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει νομοθετική λύση επειγόντως διότι με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει καταρχάς σε στρατοδικεία να δικάζουν πολίτες, και μάλιστα επαναλαμβανόμενα για την ίδια πράξη. Επιπλέον επιβάλλει υπέρογκα χρηματικά διοικητικά πρόστιμα των 6.000 ευρώ. Η δε κοινωνική υπηρεσία που προσφέρει, μόνο εναλλακτική δεν είναι. Παραμένει τιμωρητικής διάρκειας και φύσης, με μία επιτροπή ελέγχου συνείδησης που θυμίζει άλλες εποχές, και στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η στοχοποίηση των αντιρρησιών συνείδησης πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Η αντίρρηση συνείδησης όχι μόνο δεν πρέπει να διώκεται, αλλά αντιθέτως πρέπει να προωθείται ως ανθρώπινο δικαίωμα κι ως πολύτιμη συμβολή στη μη-βία και την ειρήνη. Η στρατιωτική θητεία πρέπει να πάψει να είναι υποχρεωτική και η κοινωνική υπηρεσία πρέπει να προωθηθεί ώστε να προάγει την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.»
Η παραπομπή του Μενέλαου Εξίογλου σε δίκη παραβιάζει, μεταξύ άλλων, το Άρθρο 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και την ποινική διαδικασία κάθε χώρας». Καταστρατηγεί επίσης το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να δικάζονται αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή πολίτες, από στρατοδικεία (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπόθεση Ercep v. Turkey, αίτηση 43965/04, απόφαση 22/11/2011 και υπόθεση Feti Demirtaş v. Turkey, αίτηση 5260/07, απόφαση 17/01/2012). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει ρητά ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης προστατεύεται από το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί ελευθερίας σκέψης, συνείδησης και θρησκείας (υπόθεση Bayatyan v. Armenia, αίτηση 23459/03, απόφαση 07/07/2011).
Μετά τη δίκη του Μενέλαου Εξίογλου ακολουθεί και η δίκη ενός ακόμα ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης, του 47χρονου Δημήτρη Σωτηρόπουλου, ο οποίος δεν είναι πια υπόχρεος στράτευσης. Θα δικαστεί στις 28 Μαΐου 2013 από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της ανυποταξίας.
Sorry, the comment form is closed at this time.