Ο θάνατος ενός 19χρονου μαθητή στο Περιστέρι, που προήλθε από πτώση από τρόλεϊ μετά από έντονο διαπληκτισμό με τον ελεγκτή εισιτηρίων, όπως συγκλίνουν οι μαρτυρίες των συνεπιβατών, είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός που μας σοκάρει όλους. Το ακραίο αυτό περιστατικό δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρηθεί εξολοκλήρου τυχαίο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι πέραν της διαλεύκανσης του τραγικού αυτού συμβάντος και της απόδοσης των ευθυνών, που έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη και η Τροχαία, το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο και υποδηλώνει ένα βαθύτερο συστημικό πρόβλημα. Μόλις πριν από μερικούς μήνες είχαμε εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου, όταν ελεγκτές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκοκονδύλη – Ν. Κηφισιά άσκησαν σωματική βία σε Άτομο με Αναπηρία[1], το οποίο έπασχε από εγκεφαλίτιδα, όταν το τελευταίο επιχείρησε να εξέλθει του λεωφορείου. Τα ανωτέρω περιστατικά, εξόχως ανησυχητικά και επικίνδυνα, θα έπρεπε να προβληματίσουν σοβαρά την Πολιτεία και τις Διοικήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις εξής κατευθύνσεις:
α) Επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα το μέτρο της αμοιβής των ελεγκτών με βάση ποσοστό επί των προστίμων. Αντιθέτως, οι ελεγκτές θα πρέπει να αμείβονται όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να αποφευχθεί το επικίνδυνο φαινόμενο των «κυνηγών κεφαλών».
β) Θα πρέπει να ισχύσει κώδικας δεοντολογίας για τους ελεγκτές, με σεβασμό στους πολίτες και αυστηρές πειθαρχικές ποινές σε περίπτωση που δεν τηρείται, όπως ακριβώς ισχύει ήδη για τους υπαλλήλους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Περαιτέρω, βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί τόσο στην επιλογή, όσο και στην εκπαίδευση των ελεγκτών.
γ) Τέλος, πρέπει άμεσα να εξεταστεί αναπροσαρμογή των κομίστρων των αστικών συγκοινωνιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά και οδηγούν σε αναπόφευκτη αύξηση των «λαθραίων» μετακινήσεων. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, που οφείλει -κάποτε- να ασκήσει η Πολιτεία, εντάσσεται η κατοχύρωση της δωρεάν μετακίνησης ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ η δραστική μείωση του ύψους του προστίμου είναι επίσης επιβεβλημένη.
Ο «παραδειγματισμός» των «λαθρεπιβατών» με ελεγκτές που αμείβονται με το κεφάλι και εξοντωτικά πρόστιμα, είναι η εικόνα της καταστολής απέναντι στην εικόνα της κοινωνικής ευαισθησίας και της αλληλεγγύης, που είναι σήμερα – περισσότερο από κάθε άλλη φορά – αναγκαία στην ελληνική κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν αυτή η εικόνα έχει μοιραία αποτελέσματα.
Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Sorry, the comment form is closed at this time.