greens

Ν. Χρυσόγελος: Η Ελλάδα συνεχίζει να μην διερευνά τις 64 προσγειώσεις αεροσκαφών

Ένα χρόνο μετά την έκθεση της Πράσινης Ευρωβουλευτού Hélène Flautre σχετικά με την ευρωπαϊκή συνενοχή στην παράνομη μεταφορά και μυστική κράτηση κρατουμένων από την CIA, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό ψήφισμα, πρωτοβουλία της Ομάδας των Πράσινων, που καταψηφίστηκε όμως από το Λαϊκό Κόμμα, τους Συντηρητικούς Μεταρρυθμιστές και τους ακροδεξιούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).

 Από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αρκετές εκατοντάδες ύποπτοι “τρομοκρατίας” εκτιμάται ότι έχουν απαχθεί και κρατούνται από την Αμερικάνικη Υπηρεσία CIA. Σε μυστικές φυλακές, οι ύποπτοι κρατήθηκαν για μήνες σε απομόνωση, όπου βασανίστηκαν και ανακρίθηκαν. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της παράνομης και αυθαίρετης κράτησης, των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, καθώς και την εξαναγκαστική εξαφάνιση ανθρώπων.

Όταν οι αναφορές σχετικά με την ευρωπαϊκή συνενοχή στα παράνομα προγράμματα της CIA και τα μυστικά κέντρα κράτησης έγιναν πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το 2005, η είδηση συγκλόνισε συθέμελα την Ευρώπη. Στις αρχές του 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε μια προσωρινή εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει το ρόλο της Ευρώπης στην παράνομη μεταφορά και κράτηση κρατουμένων. Η έκθεση της προσωρινής επιτροπής τόνισε το γεγονός ότι το πρόγραμμα της CIA είχε εφαρμοστεί στην Ευρώπη με συμμετοχή τουλάχιστον 12 Κρατών Μελών, ενώ κατονόμασε περισσότερα από 20 θύματα των έκνομων μεταγωγών και περισσότερες από 1000 ύποπτες πτήσεις που χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο της ΕΕ.

 Μετά την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε: “Το ζήτημα της παράνομης προσαγωγής, μεταφοράς και κράτησης εκατοντάδων υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες από τη CIA με τη βοήθεια πολλών μυστικών υπηρεσιών από διάφορες χώρες, απασχόλησε και την ελληνική κοινή γνώμη πριν μερικά χρόνια χωρίς όμως να έχουν αποδοθεί ευθύνες για την τότε Κυβέρνηση και το ρόλο που έπαιξε σε αυτή τη πολύ σημαντική υπόθεση που βρίθει σωρίας παραβάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το Open Society Foundation η CIA είχε βοήθεια στις απαγωγές υπόπτων χωρίς να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία, από 54 χώρες, ανάμεσα στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος. Περισσότεροι από 136 άνθρωποι “εξαφανίστηκαν” ξαφνικά και παραδόθηκαν στις Αμερικάνικες αρχές, περνώντας απ΄ αυτές τις χώρες. Σύμφωνα με Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 64 προσγειώσεις αεροσκαφών της CIA – στην Κύπρο 57 – τα οποία αποδεδειγμένα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία. Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία της Ομάδας των Πράσινων δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών και την ΕΕ να ακολουθήσουν το δρόμο της διαφάνειας και της δικαιοσύνης για να αποκαταστήσουμε την χαμένη αξιοπιστία της ΕΕ σε αυτό το θέμα.”

 Η Hélène Flautre, ευρωβουλευτής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εισηγήτρια για το θέμα αυτό δήλωσε: “Οι Πράσινοι χαιρετίζουν την έγκριση του ψηφίσματος σε συνέχεια των συστάσεων που υιοθέτησε το ΕΚ πέρυσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο κρύβονται πίσω από μια υποτιθέμενη έλλειψη νομικών αρμοδιοτήτων και είναι πλέον σαφές ότι δεν έχουν κάνει τίποτα προς αυτή τη κατεύθυνση. Τα Κράτη Μέλη στρουθοκαμηλίζουν και αυτή η προσέγγιση παραμένει κυρίαρχη στην ΕΕ. Όμως η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα. Πριν από ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) καταδίκασε την ΠΓΔΜ για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ότι αφορά την έκτακτη έκδοση του Khaled El – Masri και βρίσκεται σε ετοιμότητα να αποφασίσει για άλλες υποθέσεις που αφορούν την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Ιταλία. Θύματα παράνομων απαγωγών και κρατήσεων έχουν κάνει καταγγελίες στη Λιθουανία και την Πολωνία, ενώ τα ιταλικά δικαστήρια έχουν ήδη καταδικαστεί πράκτορες της CIA και Ιταλούς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών στη βάση μιας έρευνας που ξεκίνησε στη Φινλανδία. Όλα αυτά είναι παραδείγματα της υποχρέωσης των Κρατών Μελών και της ΕΕ να συνεχίσουν την αναζήτηση για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Με τη Λιθουανία να είναι μία από τις χώρες που είναι πιο βαθειά μπλεγμένη σε αυτή την υπόθεση, η Λιθουανική Προεδρία θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τη λογοδοσία, τις αποζημιώσεις των θυμάτων και την απόδοση ευθυνών. Η Λιθουανία δεν μπορεί συνεχίσει απρόσκοπτη τη Προεδρία της ΕΕ, ενώ συνεχίζει να αγνοεί αυτά τα θέματα. Η ανάδειξη και επίλυση αυτών των ζητημάτων θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, το ψήφισμα καλεί το επόμενο Κοινοβούλιο να συνεχίσει πλήρως το έργο αυτό, να είναι συνεπής και να αποδείξει ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ότι αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.”

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha