Το πρόσφατο περιστατικό κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων των Ρομά στο Μενίδι από συνεργεία του δήμου Αχαρνών, υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, χωρίς να έχει προηγουμένως ληφθεί καμία μέριμνα για τη μετεγκατάστασή τους, φέρνει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πραγματική ένταξη των Ρομά στον κοινωνικό ιστό. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις αλλεπάλληλες προσχηματικές «έρευνες» σε καταυλισμούς Ρομά, δημιουργείται ένα κλίμα γενικευμένου φόβου και ανασφάλειας, που επηρεάζει κυρίως τα μικρά παιδιά που διαμένουν εκεί.
Θυμίζουμε πως πολύ πρόσφατα αστυνομικοί είχαν εισβάλει σε καταυλισμό στο Χαλάνδρι- τρομοκρατώντας τα παιδιά που έφευγαν εκείνη την ώρα για το σχολείο- για να πραγματοποιήσουν έρευνα για τυχόν παράνομες πράξεις και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς επίσης και για την καταγραφή των καταλυμάτων και την ταυτοποίηση των προσώπων που διαμένουν εκεί. Η έρευνα για τυχόν παράνομες πράξεις απέβη άκαρπη, ενώ απώτερος στόχος ήταν η κατεδάφιση των καταλυμάτων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ως εκπρόσωπος των θιγόμενων Ρομά προσέφυγε στις 6 Μαΐου 2013 στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία δέχθηκε το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα προστασίας των προσφευγόντων και ζήτησε από την Ελλάδα να διασφαλίσει πως οι τελευταίοι δεν θα καταστούν άστεγοι κατά το χρονικό διάστημα που η προσφυγή τους εξετάζεται από την Επιτροπή. Εν προκειμένω οι Ρομά είναι δημότες Χαλανδρίου και η απόφαση της μετεγκατάστασης τους μπορεί να ληφθεί μόνο με τη δική τους συμμετοχή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο Χαλανδρίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε από την Πολιτεία να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και να παύσει επιτέλους κάθε βίαιη έξωσή τους, είτε άμεση είτε έμμεση και κάθε είδους εκτόπισή τους, χωρίς να έχει προβλεφθεί κατάλληλος χώρος μετεγκατάστασης υπό συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με την έγκαιρη ενημέρωση και συμμετοχή τους στη λήψη της απόφασης. Θυμίζουμε επίσης ότι τον περασμένο Δεκέμβριο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να αναλάβουν στοχευμένη δράση για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στους Ρομά και τον υπόλοιπο πληθυσμό, εγκρίνοντας σύσταση που αποτελεί την πρώτη νομική πράξη που εκδίδεται σε επίπεδο Ε.Ε. για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Η σύσταση επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς μεταξύ των οποίων και στη στέγαση, ενώ για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, εκτός των εθνικών πόρων, διατίθεται σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων της περιόδου 2014-20. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πλέον υπόλογη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μετουσιώσει σε πράξεις τις δεσμεύσεις της, βελτιώνοντας ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά. Δυστυχώς, έως σήμερα κωφεύει, επιλέγοντας παγίως την καταστολή έναντι της κοινωνικής ένταξης των Ρομά.
Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Sorry, the comment form is closed at this time.