Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη Διεθνή Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης
(15 Μαΐου)
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δυστυχώς σήμερα τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης με μία νέα καταδίκη, του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, αν και ο ίδιος δεν είναι πλέον υπόχρεος στράτευσης, ως τρίτεκνος, ηλικίας άνω των 45 ετών. Ο Σωτηρόπουλος, ειρηνιστής και οπαδός της μη βίας, καταδικάστηκε για «ανυποταξία σε περίοδο γενικής επιστράτευσης», η οποία τελέστηκε το 1992, πριν από την καθιέρωση της εναλλακτικής θητείας. Η καταδίκη έρχεται να συμπληρώσει σειρά καταδικών και επανειλημμένες διώξεις αντιρρησιών συνείδησης, οι οποίοι αρνήθηκαν τη στρατιωτική θητεία πριν την έναρξη ισχύος του ν.2510/1997, κατά παράβαση -μεταξύ άλλων- του άρθρου 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας». Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται ο τιμωρητικός χαρακτήρας της εναλλακτικής θητείας, σε αντιδιαστολή με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων χωρών στην Ευρώπη που εξακολουθούν να διατηρούν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ενεργά και σταθερά το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης, ως ανθρώπινο δικαίωμα και ως συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης και της μη βίας. Με αλλεπάλληλες ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δράσεις αλληλεγγύης και με τη συμμετοχή αντιρρησιών συνείδησης στα ανώτατα όργανα του κόμματος, αλλά και στο ευρωψηφοδέλτιο, δίνουμε βήμα στους αντιρρησίες συνείδησης και υποστηρίζουμε τα αιτήματά τους για:
-την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει σε στρατοδικεία να καταδικάζουν πολίτες και μάλιστα επαναλαμβανόμενα για την ίδια πράξη
– την κατάργηση των διοικητικών προστίμων των 6.000 ευρώ και την προσωποκράτηση των ανυπότακτων, αλλά και της τιμωρητικής διάρκειας της εναλλακτικής θητείας
-την κατάργηση της ειδικής επιτροπής που υπόκειται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εξετάζει τα αιτήματα για αναγνώριση της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης, διότι η διαπίστωση της σοβαρότητας των λόγων αντίρρησης συνείδησης είναι υποκειμενική και αποτελεί ξεκάθαρη παρέμβαση στο ενδιάθετο φρόνημα του ατόμου. Αντιθέτως, υποστηρίζουμε την υπαγωγή της εναλλακτικής υπηρεσίας αυστηρά σε πολιτική αρχή.
Το πράσινο κίνημα στέκεται δίπλα στους αντιρρησίες συνείδησης αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους στην παγίωση της ειρήνης, ενώ στέκεται απέναντι στις πολιτικές επιλογές που οδηγούν σε υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες προς όφελος των ξένων βιομηχανιών όπλων και της εγχώριας διαφθοράς. Η Πολιτεία οφείλει να εναρμονίσει άμεσα τη νομοθεσία περί αντίρρησης συνείδησης με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τις συστάσεις και κυρίως να αντιληφθεί ότι η ασφάλεια αυτής της χώρας δεν μπορεί να εκφράζεται πλέον με στρατιωτικούς όρους. Έως τότε εμείς θα εκφράζουμε με συνέπεια την αλληλεγγύη μας στον αγώνα για την ειρήνη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Sorry, the comment form is closed at this time.