Το εξήγγειλε η Τασία Χριστοδουλοπούλου σε εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων
Mε θαρραλέες τοποθετήσεις, συζήτηση σε βάθος και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3.5.2015 η εκδήλωση της Θεματικής Ομάδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων, με θέμα “Πρόσφυγες-Μετανάστες/τριες και ευρωπαϊκές πολιτικές”, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας Υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου και της Ska Keller, αντιπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο.
Εισηγήσεις πραγματοποίησαν, επίσης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, η Στέλλα Νιώτη, Kοινωνιολόγος Μsc, Κοινωνική Επιθεωρήτρια ΣΕΥΥΠ, ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Δρ Ιστορίας, ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και η Έφη Λατσούδη, Κινηματογραφίστρια – Πρόγραμμα Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο -«Χωριό του ‘Όλοι Μαζί» στη Λέσβο.
Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων και μεταναστευτικών οργανώσεων οι οποίοι/ες συμμετείχαν στη συζήτηση με παρεμβάσεις τους, καθώς και ο βουλευτής των ΟΠ Γιώργος Δημαράς. Πιο συγκεκριμένα, μίλησαν ή εκπροσωπήθηκαν η Διεθνής Αμνηστία, η Lgbt κοινότητα, το forum μεταναστών/στριών, το σωματείο «Ουκρανοί της Ελλάδας», πρόσφυγες από την Αφρική και τη Μ. Ανατολή, ακτιβιστές/στριες από τα νησιά του Αιγαίου κ.α.
Η αναπλ. Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε την απαρέγκλιτη προσήλωση του υπουργείου σε λύσεις με γνώμονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής, με αξιοποίηση όλων των μέσων και των οικονομικών πόρων και κονδυλίων που διατίθενται γι’ αυτό τον σκοπό. Στηλίτευσε την καλλιέργεια του εθνικισμού και του ρατσισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και την άνοδο της ΧΑ ως απότοκο αυτής της διαδικασίας. Ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, το οποίο και θα κατατεθεί εντός των ημερών στο κοινοβούλιο. Επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία δομών φιλοξενίας (κυρίων δομών ανηλίκων) και δήλωσε ότι το υπουργείο κινείται εντατικά για τη διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο άσκησε κριτική στις πολιτικές που εστιάζουν μόνο στους διακινητές και στη φρούρηση των συνόρων, τόνισε την ανάγκη για αναλογική κατανομή των προσφύγων, για διεύρυνση της χρήσης της ανθρωπιστικής βίζας, για ενιαία ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου. Τέλος, δήλωσε ότι κεντρικός στόχος του υπουργείου είναι η εφαρμογή όλων των οδηγιών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών που θεωρούν τον πρόσφυγα «ιερό πρόσωπο».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η εισήγηση της Σκα Κέλλερ, η οποία τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθεί η Ευρώπη στη διάσωση και την προστασία της ζωής των προσφύγων και να εφαρμοστούν άμεσα προγράμματα διάσωσης, με συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Υποστήριξε ότι όλες οι προηγούμενες απόπειρες υλοποίησης τέτοιων επιχειρήσεων απέτυχαν όχι μόνο λόγω της ανεπαρκούς οικονομικής τους στήριξης από την ΕΕ, αλλά κυρίως λόγω της απουσίας πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή τους. Η πολιτική αυτή επιλογή της ΕΕ στηρίζεται στο κυνικό -κατά δήλωση της- δόγμα «αν σώσουμε αυτούς, θα έρθουν κι άλλοι». Τόνισε την ανάγκη για δημιουργία ασφαλών, νόμιμων οδών εισόδου, για ισόρροπη, δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών, για περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ και για εξάλειψη των αιτιών που γεννούν το φαινόμενο. Αυτό μπορεί να γίνει εν μέρει με την αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών (εμπορίου, αγροτική και αλιευτική πολιτική) που εφαρμόζονται ως τώρα και κάνουν τις φτωχές χώρες φτωχότερες. Τέλος, επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο -παρόλες τις αδυναμίες του- έχει προοδευτικές απόψεις για πολλά από αυτά τα ζητήματα αλλά είναι συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ουσιαστική λύση του προβλήματος.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κριτικάρισε τις ευρωπαϊκές πολιτικές και παρουσίασε τις πάγιες θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για το μεταναστευτικό και τους/τις πρόσφυγες, οι οποίες -μεταξύ άλλων- στηρίζουν ειρηνευτικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με στόχο τη λήξη αιματηρών πολέμων στη γειτονιά της Ευρώπης και αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με έμφαση στην υποδοχή, στήριξη και κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών/στριών.
Η Έφη Λατσούδη παρουσίασε τη δομή ανοιχτής φιλοξενίας στη Λέσβο «Το χωριό του Όλοι Μαζί», η οποία συνιστά πρότυπο εγχείρημα, λειτουργεί τα τελευταία 4 χρόνια και στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης των κατοίκων.
Η Στέλλα Νιώτη ανέλυσε τις αιτίες των προσφυγικών ροών και ανέδειξε τις βαρύτατες ευθύνες της Δύσης για το φαινόμενο αυτό και ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης χαρτογράφησε τα νομικά πλαίσια κτήσης ιθαγένειας και ένταξης μεταναστών/στριών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος, ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς με την παρέμβασή του πρόσθεσε στη συζήτηση την οικολογική διάσταση του θέματος, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των περιβαλλοντικών προσφύγων και την κλιμάκωση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου και τη στροφή, που διαφαίνεται σε αυτές, προς μία ανθρωπιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος με μέτρα και πρωτοβουλίες που έχουν ως κανόνα την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας. Στηρίζουν τη νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών και συνεχίζουν να πιέζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με την ομάδα των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, τις πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Βίντεο