Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Στα νησιά του Αιγαίου εν αναμονή της ενίσχυσης των δυνάμεων της Frontex, οι αρχές αποφάσισαν να ελέγξουν τη «νομιμότητα» των εθελοντών, διαδικασία που φυσικά εάν ολοκληρωθεί θα φανεί ότι με το γράμμα του νόμου όλοι/ες είναι παράνομοι και θα ξεμπροστιάσει για μια ακόμη φορά την αδυναμία του Ελληνικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Και αυτό γιατί προφανώς με το γράμμα, επαναλαμβάνουμε με το γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, όλοι και όλες είναι παράνομοι.
Η σύλληψη των 5 διασωστών στη Λέσβο αποτελεί μια μελανή σελίδα στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την πρόθεση τους να διευκολύνουν την είσοδο μεταναστών στη χώρα, κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ τελικά με απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, αλλά για τον ένα διατάχτηκαν περιοριστικοί όροι που του απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα. Άνθρωποι που τον προηγούμενο καιρό ήταν ήρωες και το Λιμενικό ζήταγε τη συνδρομή τους για τη διάσωση προσφύγων, σε μια βραδιά έγιναν διακινητές. Με την ίδια λογική, παράνομοι και οι ψαράδες που όταν μια βάρκα με πρόσφυγες χαλάσει η μηχανής της και είναι ακυβέρνητη την δένουν και την οδηγούν στην ακτή, κάλλιστα μπορεί να κατηγορηθούν ως διακινητές που διευκολύνουν την είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα.
Είναι προφανές ότι οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν με τη στήριξη της ΕΕ να βάλουν σε μια «τάξη» τη διαχείριση του προσφυγικού, ξεκινώντας όμως προφανέστατα από λανθασμένη αφετηρία. Οι ξενοφοβικές φωνές από την Ευρώπη μιλάνε συνεχώς για τον έλεγχο των συνόρων και προς αυτή την κατεύθυνση οι ελληνικές αρχές ενεργούν σπασμωδικά, βάλλοντας κατά των εθελοντών, για να δείξουν ότι αυτές έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Τέτοιες ενέργειες όμως το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να αποθαρρύνουν τους εκατοντάδες εθελοντές από όλον τον κόσμο που έχουν σπεύσει στα νησιά μας για να βοηθήσουν στο προσφυγικό. Χωρίς τη συνδρομή όλων αυτών των εθελοντών, των αλληλέγγυων πολιτών όλης της Ευρώπης, η μεγαλύτερη προσφυγική ροή μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου θα ήταν εκτός ελέγχου και θα θρηνούσαμε ακόμα περισσότερες ζωές.
Προτεραιότητα δεν πρέπει να αποτελεί ο “έλεγχος” των θαλασσίων συνόρων, που πρακτικά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενέργειες αποτροπής με σκάφη της Frontex, αλλά η διάσωση των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη με βάρκες και η εξασφάλιση ασφαλών διόδων μετακίνησης προς την Ευρώπη, όπως υποχρεούμαστε από τις διεθνείς συνθήκες. Φοβούμαστε ότι τέτοιες ενέργειες “αποτροπής” θα οδηγήσουν τους πρόσφυγες σε ακόμα πιο επικίνδυνες πορείες μετακίνησης με ακόμα περισσότερα ναυάγια και χαμένες ζωές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 500 εκατ. μπορεί να απορροφήσει το ρεύμα μερικών εκατομμυρίων προσφύγων, αντί να δίνει χώρο στις ξενοφοβικές, μισαλλόδοξες εκφράσεις που συναντώνται πλέον παντού στην Ευρώπη. Ας συντονίσει τις προσπάθειες για την υποδοχή των προσφύγων προωθώντας όχι κατασταλτικές πολιτικές, αλλά πολιτικές ενσωμάτωσής τους που σε τελική ανάλυση θα έχουν θετικά αποτελέσματα στη γερασμένη ηλικιακά οικονομία της ΕΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση αντί να αμολάει τις διωκτικές αρχές επί δικαίων και αδίκων ας αναλάβει τις ευθύνες της για την οργάνωση της υποδοχής των προσφύγων και τον συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες μεγάλες ροές προσφύγων την άνοιξη. Προς αυτή την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με τα γειτονικά Πράσινα κόμματα της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας και μέσα από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΟΠ