Εν όψει της επικείμενης συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για την ίδρυση και λειτουργία δομής υποστήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατατίθεται σήμερα στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής το εξής υπόμνημα:
- Στη Θεσσαλονίκη του 2011 και του 1 εκατομμυρίου κατοίκων, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ολοκληρωμένη δομή υποστήριξης και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Ψήφισμά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1986 προβλέπει την λειτουργία ενός ξενώνα κακοποιημένων γυναικών ανά 10.000 κατοίκους. Η δημοτική αρχή οφείλει να αναλάβει την ευθύνη, που της αναλογεί, γι αυτή τη βασική έλλειψη στην πόλη φροντίζοντας για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της νέας δομής.
- Στον κανονισμό λειτουργίας της υφιστάμενης δομής του δήμου (που μόνο κατ’ επίφαση λειτουργεί) υπάρχει ο παρακάτω όρος: «Με τον κανονισμό αυτό ρυθμίζεται η ζωή και η λειτουργία του ΞΕΝΩΝΑ για κακοποιημένες γυναίκες που έχουν την ελληνική ιθαγένεια». Ο απροκάλυπτος αποκλεισμός γυναικών προσφύγων και μεταναστριών συνιστά ολίσθημα για μια κοινωνική υπηρεσία και πρέπει άμεσα να απαλειφθεί. Ο ξενώνας πρέπει να είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική δομή και να απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Επιπλέον οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ (2007-2013) μέσω του οποίου θα στηθούν οι ξενώνες, απαγορεύουν αυστηρά τέτοιου τύπου ρατσιστικά κριτήρια φιλοξενίας.
- Δικαίωμα φιλοξενίας πρέπει να έχουν όλες οι γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους, ανεξάρτητα από το πλαίσιο σχέσης μέσα στο οποίο διαπράττεται το έγκλημα της κακοποίησης (γάμος, συμβίωση ή απλή σχέση)
- Η στελέχωση των υπηρεσιών οι οποίες θα πλαισιώνουν τη λειτουργία της δομής πρέπει να γίνει με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια και μόνο από επαγγελματίες με εξειδίκευση στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. Μία κακής ποιότητας ή ανεπαρκής συμβουλευτική στήριξη ενέχει τον κίνδυνο όχι μόνο της αναποτελεσματικότητας αλλά και της επιδείνωσης της ψυχικής κατάστασης της γυναίκας.
- Ο χρόνος παραμονής των γυναικών στον ξενώνα να ορίζεται με σαφή αλλά όχι άκαμπτα κριτήρια. Να υπάρχει από τον κανονισμό η δυνατότητα για κατά περίσταση αξιολόγηση και εκτίμηση της κάθε περίπτωσης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την δυνατότητα και την ετοιμότητα των φιλοξενούμενων για κοινωνική επανένταξη.
- Τέλος ένας από τους βασικότερους άξονες της λειτουργίας της δομής πρέπει να είναι η πρόληψη και η άμβλυνση του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Sorry, the comment form is closed at this time.