Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για το διοικητικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ και την προσωποκράτηση των ανυπότακτων

Στο ευρωκοινοβούλιο έθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις διοικητικές μεθοδεύσεις του υπουργείου Άμυνας κατά των νέων που αποφεύγουν τη στράτευσή τους.

Υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου προβλέπει για τις περιπτώσεις ανυποταξίας διοικητικό πρόστιμο 6.000 ευρώ χωρίς καν ακρόαση του ενδιαφερομένου, ποσό που οδηγεί σε προσωποκράτηση για οφειλές προς το Δημόσιο και είναι σχεδόν 10πλάσιο από το μηνιαίο μισθό ενός νέου εργαζομένου. Παράλληλα, συνοδεύεται από άρνηση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, που οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό και σε αδυναμία άσκησης οποιασδήποτε μη μισθωτής οικονομικής δραστηριότητας.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος τονίζει προς την Κομισιόν ότι μεγάλο μέρος των ανυπότακτων στρατεύσιμων στην Ελλάδα αποτελεί επί της ουσίας αντιρρησίες συνείδησης, καθώς κύριο κίνητρό τους είναι η αντίθεση στις αξίες του στρατού. Παράλληλα θέτει το ζήτημα των βαρύτατων διοικητικών κυρώσεων χωρίς ακρόαση των θιγομένων αλλά και της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που κατοχυρώνει την άρνηση στράτευσης ως θεμελιώδες δικαίωμα.

«Το πολιτικό σύστημα σπεύδει να εξαντλήσει στους νέους που αμφισβητούν τη στρατιωτική θητεία όλη την αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα που αρνείται να δείξει στους φοροφυγάδες και τις γκρίζες περιουσίες», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Πρόκειται για επικίνδυνη κίνηση υποκρισίας και αυταρχισμού, καθώς οι εξελίξεις της τελευταίας διετίας έχουν δείξει με οδυνηρό τρόπο ότι η ασφάλεια της χώρας δε μπορεί να εκφράζεται πια με στρατιωτικούς όρους. Όποια γνώμη κι αν έχουμε για τη στρατιωτική θητεία, είναι λογικό να κλονίζεται και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη καταργηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που δεν είναι όμως αποδεκτό, ιδιαίτερα τώρα, είναι να μπορεί η κάθε εξουσία να επιβάλλει εξοντωτικές συνέπειες χωρίς καν δικαστικές εγγυήσεις. Τη χώρα δεν την έριξαν έξω οι αντιρρησίες και οι ανυπότακτοι, αλλά οι ίδιοι που συντηρούν ακόμη και σήμερα τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη προς όφελος των ξένων βιομηχανιών όπλων και της εγχώριας διαφθοράς».

Παρέμβαση για τους αντιρρησίες συνείδησης της Τουρκίας από τους Οικολόγους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ – Αφορά τη δίωξη του Μουράτ Κανατλί, γεν.γραμματέα του Κόμματος Νέας Κύπρου

Aκολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου

Θέμα: Διοικητικές κυρώσεις και προσωποκράτηση για στρατολογικές εκκρεμότητες

Με το άρθρο 77 του νόμου 3883/2010 (1) θεσπίζεται, για τις περιπτώσεις μη κατάταξης για στρατιωτική θητεία («ανυποταξία»), επιβολή διοικητικού προστίμου παράλληλα με τις ήδη προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις. Πρόσφατη υπουργική απόφαση (2) ορίζει το συγκεκριμένο πρόστιμο σε 6.000 ευρώ, περίπου 8 φορές το ύψος του κατώτατου μισθού. Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται από τα Στρατολογικά Γραφεία χωρίς προηγούμενη ακρόαση, ενώ η μη άμεση πληρωμή τους επισύρει άρνηση παροχής Φορολογικής Ενημερότητας (που πρακτικά συνεπάγεται αδυναμία άσκησης μη μισθωτής επαγγελματικής δραστηριότητας), αλλά και αυτόφωρη δίωξη με προσωποκράτηση βάσει του Ν. 3943/2011. Η νομοθεσία οδηγεί μάλιστα σε επιβολή και νέων προστίμων στο ίδιο πρόσωπο, καθώς προβλέπεται διαρκής επανάληψη των κλήσεων για κατάταξη στο στρατό μέχρι την ηλικία των 45 ετών.

Σημαντικό μέρος των ανυπότακτων στρατεύσιμων στην Ελλάδα αρνείται τη στράτευση για ιδεολογικούς λόγους, αποφεύγει όμως και το καθεστώς του αντιρρησία συνείδησης λόγω της μεγάλης διάρκειας της εναλλακτικής θητείας, την οποία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία θεωρούν τιμωρητική (3). Τα υψηλά διοικητικά πρόστιμα με τις δρακόντειες νομικές συνέπειες που τα συνοδεύουν, στρέφονται επί της ουσίας εναντίον προσώπων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των κριτηρίων για την αναγνώρισή τους ως αντιρρησιών συνείδησης.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Θεωρεί συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, και μάλιστα με νομικές συνέπειες που μπορούν να οδηγήσουν και σε φυλάκιση, χωρίς προηγούμενη ακρόαση του θιγομένου;
  • Είναι οι ανωτέρω ρυθμίσεις συμβατές με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ατομικά Δικαιώματα, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που αναγνωρίζει την άρνηση στράτευσης ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα;

(1)  ΦΕΚ Α’ 167Α-24/10/10

(2)  Κοινή απόφαση Υπουργείων Οικονομικών & Εθνικής Άμυνας Φ.429.1/17/281810  ΦΕΚ Β’ 517/5.4.2011

(3)  http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR25/008/2010/en

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha