11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Για ακόμα μια χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού βρίσκει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο να ζούν κάτω από συνθήκες άθλιες και εξευτελιστικές, θύματα της πείνας, της βίας και της εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF[i]:

  • Περίπου 21.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα, κατά κύριο λόγο από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.
  • Οι ετήσιοι θάνατοι παιδιών που σχετίζονται με τον υποσιτισμό ανέρχονται σε 5,6 εκατομμύρια (53% των συνολικών θανάτων).
  • Υπολογίζεται, ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο. Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
  • Έχει υπολογιστεί ότι 158 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών, είναι αναγκασμένα να εργάζονται, (στοιχεία 2006).
  • Η UNICEF υπολογίζει ότι 70 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών σε 28 χώρες της Αφρικής και στην Υεμένη, έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό ή εκτομή των γεννητικών τους οργάνων (κλειτοριδεκτομή).
  • Με στοιχεία του 2007, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 60 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 18.
  • Υπολογίζεται πως 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις χάνοντας την παιδική τους ηλικία και συχνά την ίδια τη ζωή τους.
  • Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας το 2005, υπολόγισε ότι από 980.000 έως 1.250.000 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) θύματα trafficking εργάζονται παρά τη θέλησή τους[ii]
  • Yπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια κάτω των 18 ετών έχουν υποστεί αναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης, που περιλαμβάνουν και τη φυσική επαφή.
  • Πέντε χώρες εφαρμόζουν την ποινή του θανάτου σε παιδιά (στοιχεία Ιανουαρίου του 2005).
  • Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 10% όλων των παιδιών και νέων του κόσμου, περίπου 200 εκατομμύρια άτομα, παρουσιάζουν κάποια σωματική ή διανοητική αναπηρία. Στοιχεία από 15 χώρες δείχνουν ότι σε 7 απ’ αυτές, οι γονείς των παιδιών που χαρακτηρίστηκαν ως ανάπηρα, ανέφεραν ότι τα χτύπαγαν είτε στο πρόσωπο, στο κεφάλι ή στα αυτιά τους, επανειλημμένα και όσο το δυνατόν σκληρότερα.
  • Το ποσοστό των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς καθαρό (ασφαλές) νερό ανέρχεται σε 21%.
  • Ο αριθμός των παιδιών που δε φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο αν και έχουν την αντίστοιχη ηλικία, διαμορφώθηκε σε 101 εκατομμύρια το 2007. Από αυτά, τα 53 εκατομμύρια είναι κορίτσια.
  • Περίπου  2,3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών ζουν με AIDS σε όλο τον κόσμο.
  • Το 1 στα 6 βρέφη δεν εμβολιάζεται κατά της φυματίωσης.
  • Το 1 στα 4 παιδιά δεν εμβολιάζεται κατά της ιλαράς.
  • Μόνο τα μισά βρέφη στον κόσμο εμβολιάζονται πλήρως κατά της Ηπατίτιδας Β.
  • Μόνο το 64% των νεογέννητων προστατεύονται κατά του τετάνου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε ότι στη χώρα μας τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αγωνιζόμαστε για την προστασία των δικαιωμάτων τους και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας, εκμετάλλευσης και ρατσιστικής ή διακριτικής συμπεριφοράς σε βάρος τους και πιό συγκεκριμένα:

-Για τον τερματισμό της κράτησης όλων των παιδιών μεταναστών χωρίς χαρτιά ή αιτούντων άσυλο, η οποία σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) παραβιάζει τα άρθρα 3 και 5 της Ε.Σ.Δ.Α[iii].

-Την ποινική δίωξη κάθε ρατσιστικής ή διακριτικής συμπεριφοράς σε βάρος παιδιών ρομά, μεταναστών, αιτούντων άσυλο, παιδιών με αναπηρία ή άλλων ευάλωτων ομάδων.

-Την εξάλειψη κάθε μορφής ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος παιδιών καθώς και την εξάλειψη κάθε μορφής σωματικής τιμωρίας των παιδιών.

-Την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και την άρση του εκπαιδευτικού αποκλεισμού των παιδιών Ρομά με άμεσα μέτρα για την διευκόλυνση της ένταξής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και την κατάργηση των ρατσιστικών σχολείων γκέτο εκπαιδευτικού διαχωρισμού που εξακολουθούν να υφίστανται.

-Την πρόσβαση όλων των παιδιών σε εμβόλια και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

-Την εξάλειψη του trafficking, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κάθε μορφής εργασιακής εκμετάλλευσης σε βάρος παιδιών.

-Τον πλήρη σεβασμό της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, της θρησκευτικής ελευθερίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ελευθερίας της έκφρασης κάθε παιδιού.

-Τη στήριξη δομών για την προστασία των παιδιών από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης (έλλειψη στέγης ή επαρκούς τροφής, ψυχοκοινωνική μέριμνα κ.α.).

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


[i] Βλ. UNICEF: http://www.unicef.gr/reports/inform/info_m.php

[ii] Βλ.ILO: http://www.ilo.org/ipec/areas/Traffickingofchildren/lang–en/index.htm

[iii] Ε.Δ.Δ.Α., Mubilanzila Mayeka and Kaniki Mitunga v.Belgium, Εφαρμογή Ν.13178/03, Απόφαση της 12ης Οκτωβρίου 2006 και Ε.Δ.Δ.Α., Mushkhadzhieyeva and others v. Belgium, Εφαρμογή Ν.41442/07, Απόφαση της 19ης Ιανουαρίου 2010, παρ.63 (μόνο στα Γαλλικά).

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha