Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούση για συμβιβαστική διέξοδο στην απεργία πείνας των 287 μεταναστών, είχε σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, που είχαν και την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, συμμετείχαν οι Ελεάννα Ιωαννίδου, Νίκος Μυλωνάς και Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν προς τον υπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις τους επισημαίνοντας ότι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών πρέπει να αποτελεί στόχο και όχι προαπαιτούμενο. Παράλληλα τόνισαν 4 βασικά σημεία που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν άμεσα σε μια συμφωνία με τους απεργούς πείνας:
- Ανανέωση της άδειας παραμονής όλων όσοι είχαν κατά το παρελθόν νόμιμη άδεια.
- Επανεξέταση όσων αιτημάτων για άδεια παραμονής είχαν απορριφθεί για τυπικούς λόγους.
- Καταρχήν δέσμευση για ανασχεδιασμό της μεταναστευτική πολιτικής σε κατευθύνσεις αντίστοιχες με αυτές της Ισπανίας, όπου προβλέπονται δυνατότητες περιοδικής νομιμοποίησης για όσους συμπληρώνουν συγκεκριμένα χρόνια παραμονής χωρίς να έχουν διαπράξει αδικήματα.
- Άδεια παραμονής τουλάχιστον 18 μηνών για ανθρωπιστικούς λόγους στους 287 απεργούς πείνας, ώστε να έχουν χρόνο να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες χωρίς να κινδυνεύουν οι ίδιοι με απέλαση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών επιφυλάχθηκε για τα ζητήματα που του τέθηκαν και δήλωσε θετικός για απευθείας επικοινωνία με τους απεργούς πείνας.
Σε κοινή δήλωσή τους μετά τη συνάντηση, οι δύο εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος, τόνισαν:
«Η απεργία πείνας δημιουργεί ανθρωπιστικά δεδομένα που δεν επιτρέπεται να αγνοήσουμε. Χρειάζεται να αναζητηθεί με νηφαλιότητα μια συμβιβαστική διέξοδος, μακριά από επικοινωνιακές και κομματικές σκοπιμότητες όπως αυτές που κυριάρχησαν τις πρώτες μέρες της απεργίας. Οι Έλληνες μετανάστες δεν έφυγαν από την Αμερική με το κραχ του 1929 ούτε από τη Γερμανία με την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Ζητούμενο παραμένει λοιπόν μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, που να συμφιλιώνει τα συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών. Ο χρόνος όμως πιέζει και χρειάζεται να βρούμε και άμεσες λύσεις, πριν υπάρξουν απώλειες ζωής ή ανεπανόρθωτες βλάβες υγείας».
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
(ακολουθεί το υπόμνημα που κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι)
Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2011
Προς τον
Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Ι. Ραγκούση
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και την γενικότερη αναμόρφωση της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, είναι αναγκαίο να επισπευσθεί η παρουσίαση των κανονιστικών κειμένων και η αποσαφήνιση των κυβερνητικών επιλογών.
Λαμβάνοντας υπόψη τον άμεσο κίνδυνο ζωής, τον οποίο διατρέχουν οι απεργοί πείνας στη Βίλα Υπατία και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε να συνεισφέρουμε στη συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος, αλλά και να καταδείξουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των μεταναστών, υποβάλλοντας τις παρακάτω προτάσεις μας στον Υπουργό Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Προτείνουμε λοιπόν δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προωθήσει άμεσα:
– Τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της άδειας διαμονής, που προβλέπει ο 3386/2005, ώστε πρακτικά να ανανεωθούν οι άδειες παραμονής όσων είχαν μέχρι τώρα νόμιμη άδεια. Ειδικότερα:
α. Αποσύνδεση της χορήγησής της από τον αριθμό των ενσήμων. Προτείνουμε τα ένσημα να είναι ίσα με αυτά που προβλέπονται για τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας (50 ένσημα το χρόνο).
β. Αναφορικά με την οικογενειακή επανένωση, εφόσον ένας από τους δύο συζύγους πληροί τις προϋποθέσεις για άδεια παραμονής και εργασίας, η άδεια παραμονής να αφορά και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του (σύζυγος, τέκνα). Προτείνουμε να καταργηθεί η πρόβλεψη της προσαύξησης κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο, επί του ελάχιστου ετήσιου προσωπικού εισοδήματος που σύμφωνα με το αρ.53 του ν.3386/2005 δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη.
Επανεξέταση, χωρίς νέα οικονομική επιβάρυνση, όσων αιτημάτων χορήγησης άδειας διαμονής έχουν απορριφθεί, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι επανέρχονται στο αίτημά τους.
Καταγραφή εκείνων που στερούνται τα νόμιμα έγγραφα και εγγραφή τους σε ειδικούς καταλόγους στους δήμους όπου διαμένουν, με εξασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας (για τα παιδιά), όπως γίνεται στην Ισπανία από το 2009.
Πρόβλεψη δυνατότητας περιοδικής νομιμοποίησης για όσους μετανάστες συμπληρώνουν ορισμένο διάστημα παραμονής χωρίς να έχουν υποπέσει σε αδικήματα.
– Χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής (αναβολή απομάκρυνσης) για λόγους φυσικής κατάστασης στους 287 απεργούς πείνας για τουλάχιστον 18 μήνες ώστε να έχουν χρόνο να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες και να ενταχθούν στο καθεστώς του νέου νόμου ο οποίος σχεδιάζεται (δυνατότητα που δίνει ο 3907/2011).
- Στελέχωση των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τους μετανάστες ώστε να εξετάζονται οι αιτήσεις τους γρήγορα και αποτελεσματικά.
Αναγνωρίζοντας ότι οι προτάσεις μας αφορούν σε αρμοδιότητες όχι μόνο του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και άλλων υπουργείων, σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες συντονισμού με τα υπόλοιπα υπουργεία λόγω του κεντρικού ρόλου που έχει το Υπουργείο σας σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Sorry, the comment form is closed at this time.