Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων

 

Με αφορμή τη σύλληψη του Τούρκου αντιρρησία συνείδησης Enver Aydemir το Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς την Επιτροπή για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης.

Στην απάντησή της η Κομισιόν:

  • Ενημερώνει πως δεν έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σχετικά με το Κεφάλαιο 23 (Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα)
  • Δηλώνει πως το ισχύον τουρκικό νομικό πλαίσιο δεν ρυθμίζει κατάλληλα το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης
  • Αναφέρει πως παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Τουρκίας για συμμόρφωση με τις σχετικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Υπενθυμίζει τη θέση της πως η Τουρκία πρέπει να θεσπίσει νομοθεσία για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων διώξεων και καταδικών των αντιρρησιών συνείδησης

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Η άρνηση στράτευση δεν μόνο  ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και συνεισφορά στην ειρήνη. Την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε στους αντιρρησίες της χώρας μας, αισθανόμαστε και για τους αντιρρησίες των γειτονικών χωρών που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την προώθηση της ειρήνης και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του στρατού στην κοινωνία.  Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ΕΕ ως μοχλού πίεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, είναι αναντικατάστατος. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι όσοι έχουν ακόμα επιφυλάξεις για το αν συμφέρει την Ελλάδα μια ευρωπαϊκή πορεία όλων των άμεσων γειτόνων της. »

(Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης της Επιτροπής)

E-0823/10EL

Απάντηση του κ. Füle

εξ ονόματος της Επιτροπής

(7.4.2010)

 Η ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας εξετάζεται ως μέρος των διαπραγματεύσεων του κεφαλαίου 23 – Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτό το κεφάλαιο δεν έχουν αρχίσει ακόμα και οι προετοιμασίες αναμένουν την οριστική έγκριση της έκθεσης αξιολόγησης της Επιτροπής που υπεβλήθη στις 27 Ιουνίου του 2007.

 Το ισχύον τουρκικό νομικό πλαίσιο δεν ρυθμίζει κατάλληλα το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης και εκθέτει όσους αρνούνται να εκτελέσουν τη στρατιωτική τους θητεία για λόγους συνείδησης ή για θρησκευτικούς λόγους στον κίνδυνο των επανειλημμένων και απεριόριστων ποινικών διώξεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ότι το σωρευτικό αποτέλεσμα των ποινών συνιστά ταπεινωτική μεταχείριση (παραβίαση τ03BFυ άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) στην υπόθεση Ülke κατά Τουρκίας της 24 Απριλίου 2006 (αίτηση αριθ. 39437/98).

 Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τουρκία για να εφαρμόσει αυτήν την απόφαση, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αναγκαίες τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την αποτροπή παραβιάσεων στο μέλλον. Οι εξελίξεις στον τομέα αυτό έχουν αναφερθεί στις εκθέσεις προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία το έτος 2006 – 2009.

 Επιπλέον, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στην εταιρική σχέση για την προσχώρηση της Τουρκίας, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 18 Φεβρουαρίου του 2008, η ΕΕ ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να “θεσπίσει νομοθεσία για την πρόληψη επανειλημμένων διώξεων και καταδικών σε βάρος όσων αρνούνται την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας για συνειδησιακούς ή θρησκευτικούς λόγους”.

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha