Απάντηση – καταπέλτης σε ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου

Παραλίγο παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πολιτική ασύλου

Αδειάζει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν για το σχεδιαζόμενο τείχος στον Έβρο. Σε απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Malmström σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, υπογραμμίζεται  ότι «η Επιτροπή θεωρεί ότι η κατασκευή φράκτη δεν θα επιλύσει από μόνη της το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Είναι πιθανό η μεταναστευτική ροή να στραφεί προς άλλα τμήματα των εξωτερικών χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας ή προς άλλα κράτη μέλη». Τονίζεται επίσης ότι «η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί την κατασκευή συνοριακού φράκτη ως κατάλληλη εναλλακτική επιλογή σε σχέση με ολοκληρωμένες και επείγουσες μεταρρυθμίσεις που είναι επιτακτικό να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εναρμονίσει τα συστήματά της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης με τα απαιτούμενα από το δίκαιο της ΕΕ πρότυπα». Η Επίτροπος σημειώνει, τέλος, ότι «η Επιτροπή …. ανησυχεί ιδιαίτερα για την ανθρωπιστική κατάσταση στους τόπους κράτησης».

Η απάντηση της Επιτρόπου επιβεβαιώνει επίσης ότι η ελληνική πολιτική ασύλου προκαλεί «ανησυχίες  για το κατά πόσον το ελληνικό σύστημα ασύλου είναι σύμφωνο με τους ελάχιστους κανόνες που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ». Για το θέμα αυτό είχαν σταλεί προς την ελληνική κυβέρνηση δύο προειδοποιητικές επιστολές (Νοέμβριο 2009 και Ιούνιο 2010) ως τελευταίο βήμα πριν την παραπομπή στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο. Η παραπομπή αποφεύχθηκε με την υποβολή «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης», τον Αύγουστο του 2010, η υλοποίηση του οποίου επείγει.

«Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δε διστάζει να εκθέσει σοβαρά τη χώρα για ένα προσκαιρο επικοινωνιακό όφελος», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αδυνατώντας  να προστατέψει τους πολίτες από τις επιπτώσεις μιας βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, σπεύδει  να προσφέρει ψευδαίσθηση προστασίας με ένα τείχος που θα δημιουργήσει επιπλέον ανθρωπιστικές κρίσεις χωρίς να λύσει κανένα πρόβλημα. Είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τον επικίνδυνο λαϊκισμό, και να συζητήσουμε νηφάλια για μια πολιτική ασύλου που δε θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και για μια μεταναστευτική πολιτική που θα συμφιλιώνει τις αγωνίες και τα θεμιτά συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών. Παράλληλα, όμως, είναι ώρα να τεθεί ακόμη πιο έντονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόταση των Πράσινων να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες Δουβλίνο ΙΙ και να δοθεί σε κάθε πρόσφυγα δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος σε ποια χώρα από τις 27 θέλει να ζητήσει άσυλο, ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα έφθασε πρώτα».

(ακολουθεί το κείμενο της απάντησης της Κομισιόν και της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

E-99/11EL

Απάντηση της κας Malmström

εξ ονόματος της Επιτροπής

(2.3.2011)

1. Η Ελλάδα εξήγγειλε ότι είχε την πρόθεση να κατασκευάσει φράκτη κατά μήκος 12 χλμ. των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία. Τα ακριβή μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει ένα κράτος μέλος για την προστασία και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων του είναι ένα θέμα που αποφασίζεται από το εν λόγω κράτος, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό του δικαίου της ΕΕ και ιδίως των διατάξεων του κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Η Επιτροπή δεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές του προβλεπόμενου φράκτη. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η κατασκευή φράκτη δεν θα επιλύσει από μόνη της το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Είναι πιθανό η μεταναστευτική ροή να στραφεί προς άλλα τμήματα των εξωτερικών χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας ή προς άλλα κράτη μέλη.

Επιπλέον, η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί την κατασκευή συνοριακού φράκτη ως κατάλληλη εναλλακτική επιλογή σε σχέση με ολοκληρωμένες και επείγουσες μεταρρυθμίσεις που είναι επιτακτικό να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εναρμονίσει τα συστήματά της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης με τα απαιτούμενα από το δίκαιο της ΕΕ πρότυπα. Η Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης με σαφές χρονοδιάγραμμα και κάνοντας πλήρη χρήση των σημαντικών κονδυλίων που διατίθενται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με την Τουρκία για να εξασφαλίσει λειτουργική συνεργασία μεταξύ των αρχών που είναι αρμόδιες για τις δύο πλευρές των συνόρων.

2. Η Ελλάδα υπέβαλε, στις 31 Ιανουαρίου 2011, ως μέρος του ετήσιου προγράμματός της 2011 για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, αίτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή του φράκτη στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων. Το προτεινόμενο ετήσιο πρόγραμμα εξετάζεται επί του παρόντος από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

3. Η Επιτροπή έλαβε μέτρα για να επανεξετάσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν για το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα, οι οποίες προκαλούν ανησυχίες για το κατά πόσον το ελληνικό σύστημα ασύλου είναι σύμφωνο με τους ελάχιστους κανόνες που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ, και ιδίως με τους κανόνες που θεσπίζονται στην οδηγία σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, στην οδηγία για τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων και στην οδηγία περί συνθηκών υποδοχής. Όπως αναφέρεται στην απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση E-5426/09, στις 3 Νοεμβρίου 2009 η Επιτροπή έστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, η οποία συνιστά το πρώτο στάδιο διαδικασίας επί παραβάσει, στην οποία διατύπωνε ανησυχίες όσον αφορά διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων τα ζητήματα της πραγματικής πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου και της μεταχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο. Στις 24 Ιουνίου 2010, η Επιτροπή εξέδωσε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή κατά της Ελλάδα εγείροντας περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας αυτής με το δίκαιο της ΕΕ στον τομέα του ασύλου, ιδίως, όσον αφορά τις διαδικασίες που εφαρμόζει η Ελλάδα για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, τόσο πρωτοβάθμια όσο και δευτεροβάθμια, καθώς και τους όρους υποδοχής που εφαρμόζει για τους αιτούντες άσυλο. Αναφέρθηκε το ποσοστό αναγνώρισης ασύλου στην Ελλάδα ως ένδειξη πιθανών ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές τις αιτήσεις παροχής ασύλου στο πλαίσιο της οδηγίας για τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων.

Μετά τις επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή, τον Αύγουστο του 2010, εθνικό σχέδιο δράσης για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης το οποίο αποτελεί τη βάση για τον προσδιορισμό και την άμεση, καθώς και μακροπρόθεσμη, θέσπιση μέτρων. Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι δήλωσαν τη δέσμευσή τους να συνδράμουν την Ελλάδα στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της με αποτελεσματικό και καλά συντονισμένο τρόπο. Η Επιτροπή διέθεσε επίσης χρηματοδοτικούς πόρους για μέτρα έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες για να βοηθήσει την Ελλάδα να εφαρμόσει το επείγον τμήμα του σχεδίου δράσης της. H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για θέματα Ασύλου θα διαδραματίσει σύντομα κρίσιμο ρόλο παρέχοντας βοήθεια στην Ελλάδα με την αποστολή εμπειρογνωμόνων που θα υποστηρίξουν ουσιαστικά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του τομέα παροχής ασύλου.

4. Η Επιτροπή γνωρίζει τις εκθέσεις σχετικά με τις δυσχερείς συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται στην Ελλάδα οι παράνομοι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο, ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου, καθώς και τις εκθέσεις στις οποίες αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος, και ανησυχεί ιδιαίτερα για την ανθρωπιστική κατάσταση σ’αυτούς τους τόπους κράτησης. Η Επιτροπή κατέστησε σαφές στις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που θα στηριχθούν με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες και το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Σε υπηκόους τρίτων χωρών που κρατούνται για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να εξασφαλίζεται μεταχείριση βάσει ανθρωπιστικών αρχών και αρχών που σέβονται την αξιοπρέπεια αυτών των ατόμων. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες αναγγελίες της Ελλάδας ότι προτίθεται να δημιουργήσει συμπληρωματικές εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων, καθώς και για τη μετατροπή παλαιών στρατοπέδων σε ειδικές εγκαταστάσεις για την κατάλληλη υποδοχή και κράτηση τέτοιων ατόμων, και ενθαρρύνει την Ελλάδα να προβεί στην εφαρμογή αυτών των σχεδίων το ταχύτερο δυνατόν.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000099/2011

προς την Επιτροπή

Άρθρο 117 του Κανονισμού

Michail Tremopoulos (Verts/ALE)

Θέμα:         Περιφράξεις ελέγχου στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας

Με δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη[1] εξαγγέλθηκε η δημιουργία στα χερσαία σύνορα «ενός φράκτη για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών».

Στις ίδιες δηλώσεις1 τονίστηκε ότι «θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση».

Το 2ο τρίμηνο του 2010 η Ελλάδα έκανε δεκτές μόλις 20 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο σε σύνολο 1145, ποσοστό 1.7% έναντι 25% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου[2]. Πρακτικά η χώρα δεν αναγνωρίζει καθεστώς πρόσφυγα σχεδόν σε κανένα. Η μεταχείριση των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει επανειλημμένα επικριθεί από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις[3].

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων[4] έχουν ήδη επικρίνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μεθοριακό «φράκτη», και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιτρέψει την υλοποίησή του.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1.    Θεωρεί την ανέγερση του συνοριακού «φράκτη» σύμφωνη με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση;

2.    Είναι διατεθειμένη να συγχρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκούς πόρους ένα τέτοιο έργο;

3.    Θεωρεί συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα ασύλου; Έχει ελέγξει κατά πόσο συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά έγκρισης τέτοιων αιτήσεων;

4.    Τι μέτρα έχει λάβει για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται παράνομα και συλλαμβάνονται στα σύνορα;


[1] http://www.cpapoutsis.gr/Document.aspx?ID=1789

[2] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-QA-10-042/EN/KS-QA-10-042-EN.PDF

[3] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-QA-10-042/EN/KS-QA-10-042-EN.PDF

[4] http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6380787,00.html

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2013 Οικολόγοι Πράσινοι - Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Suffusion theme by Sayontan Sinha