Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό
Η 29η Νοεμβρίου επελέγη από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, για να υπενθυμίζει την υιοθέτηση της ιστορικής απόφασης 181 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που προέβλεπε το διαμελισμό της -υπό βρετανικό έλεγχο- Παλαιστίνης με τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή, ενός «Εβραϊκού» και ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, η οποία θα υπόκειτο σε ειδικό καθεστώς. Όμως, και αυτή η κατάφωρα άδικη για τον Παλαιστινιακό λαό συμφωνία δεν τηρήθηκε καθώς οδήγησε στην βίαιη κατάλυση των εθνικών δικαιωμάτων του και στην στρατιωτική κατοχή των εδαφών του. Σήμερα, από τα τότε προβλεπόμενα δύο κράτη (απόφαση ΟΗΕ της 29ης Νοεμβρίου του 1947), μόνο το Ισραήλ υφίσταται, ενώ από τις 15 Νοεμβρίου του 1988, όπου το Κράτος της Παλαιστίνης διακήρυξε την ανεξαρτησία του, μόνο δειλές κινήσεις έχουν γίνει. Η πρώτη αφορά στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος στην UNESCO[1] τον Οκτώβριο του 2011 και η δεύτερη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ[2] της 29 Νοεμβρίου 2012 που αναγνωρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή σε κρατική οντότητα με ιδιότητα, όμως, μόνον παρατηρητή και όχι μέλους (non-member observer state).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, αλλά και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει άμεσα τις ενέργειες αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα τμήμα της Ιερουσαλήμ και την ίδια την Ιερουσαλήμ ως κοινή πόλη υπαγόμενη σε διεθνές καθεστώς. Ταυτόχρονα, είμαστε αντίθετοι στην στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, η οποία συνεχώς διευρύνεται, και προτείνουμε την ακύρωσή της. Η ανάπτυξη το 2014 κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων – κυρίως στον αεροπορικό και ναυτικό τομέα- με το κράτος του Ισραήλ εμπλέκει την χώρα μας σε αλλότριους και επικίνδυνους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζουμε την οικοδόμηση πολύπλευρης κουλτούρας ειρήνης, με έμφαση στη «διπλωματία των πολιτών», με την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ, ως παγκόσμιου οργανισμού διαχείρισης συγκρούσεων και τη λειτουργία Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε όλες τις χώρες χωρίς εξαιρέσεις.
Η ειρήνη αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή, αλλά η δικαιοσύνη αποτελεί πάντοτε την απαραίτητη προϋπόθεσή της.
Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Sorry, the comment form is closed at this time.