Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αντίθετοι με την τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία καταργούνται οι διατάξεις του ν.3838/2010 που αφορούν στο δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο των ομογενών, όσο και των νομίμως διαμενόντων μεταναστών (κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος), αλλά και των πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.
Αν και η κυβέρνηση διατείνεται ότι η κατάργηση των εν λόγω διατάξεων επέρχεται προς συμμόρφωση με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τις έκρινε αντισυνταγματικές, η αλήθεια είναι ότι η ίδια είχε εξαγγείλει την απόσυρσή τους πολύ πιο πριν. Αν και έως σήμερα μόλις 12.583 άτομα κυρίως ομογενείς και κατά δεύτερο λόγο υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές ο «κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος» υπήρξε μόνιμη επωδός για τη Νέα Δημοκρατία που διαχρονικά και σταθερά αλληθωρίζει προς την ακροδεξιά. Άλλωστε η Χρυσή Αυγή ήταν αυτή που ήδη από τις 9.7.2012 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του νόμου αυτού, ώστε «να φανεί ξεκάθαρα ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι αυτές που έχουν εσκεμμένα μετατρέψει την χώρα σε σκουπιδότοπο της Γης». Και τούτο πριν από την απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Η έννοια της ισότητας, της ισοπολιτείας και της δημοκρατίας, αλλά και μία ενεργητική πολιτική ενσωμάτωσης που θέτει ως στόχο την αναγνώριση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και τη διασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια (σύμφωνα με τις βασικές αρχές που έθεσε το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης το οποίο υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2009), θυσιάζονται από μία κυβέρνηση της οποίας ο πολιτικός λόγος και οι πράξεις βρίσκονται στον αντίποδα αυτών των αρχών. Η απονομή του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι (έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου), χαρακτηρίσθηκε από το νομοθέτη ως ο καίριος ενδιάμεσος σταθμός στην ενταξιακή πορεία από το καθεστώς του μετανάστη προς αυτό του πολίτη, με τη σταδιακή ενθάρρυνση δικαιωμάτων συλλογικής δράσης που οδηγούν σε διαρκή εμβάθυνση της συμμετοχής στη δημόσια ζωή. Υπό την έννοια αυτή, αν και το δικαίωμα ήταν αυστηρά περιορισμένο από το νόμο σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών, εντούτοις έδινε τη δυνατότητα λόγου για τα τεκταινόμενα της περιοχής σε ανθρώπους που ζουν, εργάζονται, στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο και συμμετέχουν στα συλλογικά βάρη, πληρώνοντας φόρους και δημοτικά τέλη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η παρούσα απόφαση της Κυβέρνησης εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια απομόνωσης των υπηκόων τρίτων χωρών, ακόμη και των ομογενών, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται ως φορείς δικαιωμάτων και δεν τους επιτρέπεται η συμμετοχή στη διαμόρφωση αποφάσεων σε κανένα επίπεδο, ούτε καν στο τοπικό. Η προσπάθεια αυτή, της οποίας η πιο ακραία έκφανση αποτυπώνεται γλαφυρά στη φράση «κάντε τους το βίο αβίωτο» του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., είναι εμφανής σε όλες τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
«Η ακροδεξιά επιβάλλει την ατζέντα της!», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και συνεχίζει: «Για εμάς η ευημερία, η ανάπτυξη και η ομαλή συμβίωση μεταξύ των μελών μίας κοινωνίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αναγνώριση δικαιωμάτων και την κοινωνική ένταξη, χωρίς αποκλεισμούς. Στον αντίποδα, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση τμημάτων του πληθυσμού, δεν έχουν καμία θέση σε μία αληθινή Δημοκρατία, όπως και το “δίκαιο του αίματος”».
Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Sorry, the comment form is closed at this time.