Καταστροφική πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένων ελαστικών
Στις 20 Ιουνίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης χρησιμοποιημένων ελαστικών προς ανακύκλωση στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας. Η πυρκαγιά έκαιγε για μία σχεδόν εβδομάδα, με εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ποσότητες ελαστικών που είχαν συγκεντρωθεί ήταν τεράστιες κυρίως λόγω του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής αγορά για την αξιοποίηση των υλικών από την ανακύκλωση των ελαστικών.
Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου(1) αναφέρουν ότι στην εγκατάσταση δεν τηρούνταν οι περιβαλλοντικοί όροι και είχε λήξει η άδεια πυρασφάλειας.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Γνωρίζει κατά πόσον ελεγχόταν η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και των προδιαγραφών πυρασφάλειας στην εν λόγω εγκατάσταση;
2. Έχει ζητήσει στοιχεία από την Ελλάδα για την έκταση της ρύπανσης που προκλήθηκε; Έχουν γίνει μετρήσεις τοξικότητας στον ατμοσφαιρικό αέρα και στην τέφρα από την πυρκαγιά και, αν ναι, τι είδους; Είναι ενήμερη η Επιτροπή για το πώς θα διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές τυχόν επικίνδυνα υπολείμματα της πυρκαγιάς; Ενημερώθηκε το κοινό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς της ΕΕ;
3. Γνωρίζει αν η Ελλάδα έχει προωθήσει διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για την ενθάρρυνση δευτερογενούς αγοράς για την αξιοποίηση των υλικών που συλλέγονται στα πλαίσια της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά δεν βρίσκουν μέχρι στιγμής τον προορισμό τους σε νέες χρήσεις και νέα προϊόντα;
(1) http://petrousa.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html
Απάντηση του κ. Potočnik εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Χωρίς περαιτέρω πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την έκταση της συμμόρφωσης των εθνικών μέτρων με το συναφές προς την περίπτωση περιβαλλοντικό δίκαιο της ΕΕ, ήτοι την οδηγία 2006/12/ΕΚ(1) για τα απόβλητα και την οδηγία 1999/31/ΕΚ(2) για τους χώρους υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.
Η Επιτροπή θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να διαβιβάσουν τις σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ιδίως όσες αφορούν τα θέματα που έθιξε το Αξιότιμο Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με βάση τις εν λόγω πληροφορίες, η Επιτροπή θα λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα, εφόσον απαιτείται, για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.
(1)Οδηγία 2006/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2006, περί των στερεών αποβλήτων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ), ΕΕ L 114 της 27.4.2006.
(2)Οδηγία 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 1999 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, ΕΕ L 182 της 16.7.1999.