Jul 012012
 
Το 1992 η σύνοδος Κορυφής στο Ρίο έθεσε στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα τα ζητήματα βιωσιμότητας. 20 χρόνια αργότερα, με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις πολύ πιο οξυμένες, η Συνδιάσκεψη “Ρίο+20” δεν ήταν παρά μια μνημειώδης αποτυχία για την παγκόσμια απάντηση στις προκλήσεις αυτές.
Η Διακήρυξη της Συνδιάσκεψης αποτελεί ένα γενικόλογο κείμενο που επαναλαμβάνει υφιστάμενες επιθυμίες και “ενθαρρύνει δράσεις” αλλά στερείται κάθε φιλοδοξίας, χωρίς να περιέχει μάλιστα καμία δέσμευση. Η απουσία πολιτικής βούλησης ήταν η βασική αιτία για την αποτυχία αυτή και χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είχαν ιδιαίτερα αρνητική στάση. Παράλληλα, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δυστυχώς επικέντρωσαν στον κίνδυνο περιορισμού της οικονομικής τους ανάπτυξης από μέτρα προστασίας φυσικών πόρων και λιγότερο στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την εξάντλησή τους.
Η ΕΕ πρέπει πλέον με αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε έναν οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της και να ηγηθεί σε μια αντίστοιχη παγκόσμια προσπάθεια μαζί με πρόθυμες χώρες.
Πέρα όμως από τις επικίνδυνα ανεπαρκείς κυβερνήσεις, η πρωτοβουλία και η ευθύνη για έναν τέτοιο μετασχηματισμό πρέπει να περάσει στους ίδιους τους πολίτες και στη δικτύωσή τους, στις κοινωνικές επιχειρήσεις, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση.
(του Τάσου Κρομμύδα)
Δείτε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος:
 Posted by at Sunday, July 1, 2012
Feb 182012
 

Ακολουθεί μια παρουσίαση και ανάλυση των συγκεντρωτικών στοιχείων του ηπειρωτικού διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρισμού της Ελλάδας για το 2011. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στοιχεία από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Από την ανάλυση των στοιχείων αυτών και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα όλων των ετών από το 2004 προκύπτουν τα παρακάτω: Continue reading »

 Posted by at Saturday, February 18, 2012
Jan 182011
 

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ηπειρωτικού διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρισμού της Ελλάδας για το 2010.

Από την ανάλυση των στοιχείων αυτών και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα όλων των ετών από το  2004 προκύπτουν οι παρακάτω διαπιστώσεις: Continue reading »

 Posted by at Tuesday, January 18, 2011
Apr 262010
 

Ημερίδα για το λιγνίτη, τις επιπτώσεις και την απεξάρτηση από αυτόν διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο στις 15 Απριλίου. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια αποστολής στις Βρυξέλλες 25 εκπροσώπων φορέων από τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, με πρόσκληση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου. Η αποστολή περιλάμβανε ενημερωτική περιοδεία στη Φλάνδρα σε περιοχές ανθρακωρυχείων που έχουν αλλάξει οικονομικό προσανατολισμό μετά το κλείσιμο των ορυχείων. Στην ημερίδα παρενέβη, απαντώντας και σε ερωτήσεις, και ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός.
Continue reading »

Mar 292010
 

Το 2009, πρώτη χρονιά της οικονομικής κρίσης, το διασυνδεδεμένο Σύστημα Ηλεκτρισμού της Ελλάδας χαρακτηρίστηκε από σημαντική μείωση της κατανάλωσης κατά 6,9% σε σχέση με το 2008. Η μείωση αυτή οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 20,2% της κατανάλωσης των πελατών Υψηλής Τάσης, δηλαδή των 30 πιο ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας. Continue reading »

Mar 182010
 

tagarades7Η Τοπική Θεματική Ομάδα  Ενέργειας πραγματοποίησε επίσκεψη στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο που λειτουργεί στον χώρο του πρώην ΧΥΤΑ Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη. Επειδή θεώρησα πως ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη και σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα θέλατε να γνωρίζετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες, αποφάσισα να αφιερώσω λίγο χρόνο και να ετοιμάσω αυτή την απλή και σύντομη έκθεση επίσκεψης ώστε να ενημερωθείτε για το τι και πως γίνεται εκεί.
Continue reading »

Nov 182009
 

350: «Το πιο σημαντικό νούμερο στον πλανήτη»

350 ppm (μέρη στο εκατομμύριο) είναι το νούμερο που πολλοί επιστήμονες, ειδικοί για το κλίμα και αρκετές προοδευτικές κυβερνήσεις λένε ότι είναι σήμερα το ανώτατο όριο ασφαλείας συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης των πόλων και άλλες πρώιμες κλιματικές επιπτώσεις έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι έχουμε ήδη υπερβεί το όριο ασφαλείας με τα 390 ppm και ότι αν δεν καταφέρουμε να επανέλθουμε πολύ σύντομα στα 350 ppm, υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε  σε μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, όπως το λιώσιμο του στρώματος του πάγου της Γροιλανδίας και η σημαντική έκλυση μεθανίου από την αυξημένη τήξη του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους.

Τρεις είναι οι αριθμοί που πρέπει να συγκρατήσουμε για να κατανοήσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση: 275, 390 και 350.
Continue reading »

 Posted by at Wednesday, November 18, 2009