kkato

Feb 222013
 

Οι Πράσινοι προτείνουν επιπρόσθετα μέτρα για την αποτελεσματική ρύθμιση της αγοράς ETS

Oι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ενέκριναν την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, με ψήφους 38 υπέρ και 25 κατά, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβάλει τη δημοπράτηση 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η αναβολή της δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, το λεγόμενο «backloading», προτάθηκε από την ΕΕ ως μέτρο αντιμετώπισης της υπερπροσφοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων που αλλάζουν το κλίμα, υπερπροσφορά  που κινδυνεύει να οδηγήσει την “αγορά δικαιωμάτων” σε κατάρρευση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όταν μερικές εβδομάδες πριν η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας απέρριψε την πρόταση της ΕΕ (ψήφοι 34 κατά, 14 υπέρ, 11 λευκά), η τιμή του δικαιώματος στην αγορά άνθρακα βυθίστηκε στα 2,81 ευρώ τη στιγμή που πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να φτάσει στα 30 ευρώ για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.

Continue reading »

Jan 042013
 

Η αιθαλομίχλη των πόλεων είναι απόρροια μιας παρωχημένης ενεργειακής πολιτικής και αποτελεί απλώς το καπάκι που τινάχτηκε και δεν μπορεί να κρύψει άλλο την ενεργειακή φτώχεια.

Η κυβέρνηση φάνηκε ξανά πλήρως ανίκανη στην πρόβλεψη αλλά και απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση του φαινομένου που καθιστά για έναν παραπάνω λόγο αβίωτες τις πόλεις μας. Αντίθετα όμως, σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκαν διάφοροι κομματικοί σχηματισμοί, που ούτε λίγο ούτε πολύ, συναγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο σε λαϊκισμό, προτείνουν ως λύση αποτυχημένες και ξεπερασμένες ρυθμίσεις του παρελθόντος και αναφέρονται σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος σαν να έχουν και από 1 τζάκι στο μικρό διαμέρισμα τους.

Continue reading »

Dec 272012
 

Η ενεργειακή φτώχεια ήταν ήδη το 2011 η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή φτώχειας και πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις τη χρονιά που φεύγει. Η αψυχολόγητη και βεβιασμένη αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης δημιουργεί αλυσιδωτές παρενέργειες τις οποίες η κυβέρνηση παρακολουθεί με απάθεια. Από τη μια, σημαντικότατη μερίδα του πληθυσμού αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, καταφεύγοντας έτσι σε ημιτελείς ενέργειες αναπλήρωσής του με άλλα καύσιμα ή μεθόδους. Από την άλλη, ο εν πολλοίς χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός δεν εξασφαλίζει σε ικανοποιητικό βαθμό ούτε την προσδοκώμενη ενεργειακή απόδοση, ούτε την αποφυγή ρύπων και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παρουσία μικροσωματιδίων στις αέριες μάζες γύρω από τα αστικά κυρίως κέντρα και τα συνακόλουθα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων.

Continue reading »

Dec 202012
 

Σχετικά με τις αυξήσεις των τιμολογίων που αιτείται η ΔΕΗ, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε ότι ζητούμενο είναι η κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη τιμολόγηση του ηλεκτρισμού ως απαραίτητου αγαθού.

Οι αναμενόμενες αυξήσεις είναι αποτέλεσμα της εμμονής ΔΕΗ και κυβερνήσεων για δεκαετίες σ’ ένα σπάταλο και ρυπογόνο ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στο βρώμικο λιγνίτη και το μαζούτ. Μια εμμονή που υπονόμευσε τον έγκαιρο σχεδιασμό μετάβασης σ’ ένα σύστημα ηλεκτρισμού με πυλώνες την εξοικονόμηση και την αποκεντρωμένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.

Ακόμα και τα τελευταία χρόνια που ήταν γνωστό πως από 01.01.2013 θα καταργείτο η δωρεάν εκπομπή CO2 από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, δεν έγινε κανένας ουσιαστικά σχεδιασμός για σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Αξίζει να τονιστεί πως αν η ΕΕ είχε υιοθετήσει πραγματικά φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, η οικονομική επιβάρυνση στις σημερινές εκπομπές της ΔΕΗ θα ήταν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο υψηλότερη.

Continue reading »

Dec 112012
 

Συνδιάσκεψη στην Ντόχα για την Κλιματική αλλαγή:  Μεγαλώνει το χάσμα επιστήμης-πολιτικής

Το 2012 σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα (αρνητικό ρεκόρ πάγων στην Αρκτική, τυφώνες, ακραίοι καύσωνες και πλημμύρες) αλλά και από ξεκάθαρη τοποθέτηση μέχρι πρότινος επιφυλακτικών Διεθνών Οργανισμών (όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας) για το επείγον της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά όμως δε στάθηκαν αρκετά για τις κυβερνήσεις του κόσμου προκειμένου να βάλουν στην άκρη τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και να δεσμευτούν σε φιλόδοξες και δεσμευτικές διεθνείς πολιτικές για το κλίμα.

Continue reading »

Nov 242012
 
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί τις προτάσεις της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 18), στη Ντόχα του Κατάρ, 26.11-7.12.2012. (Μετάφραση Ξ. Ζήσης, Τ. Κρομμύδας. Πρωτότυπο κείμενο.)
 

Η Ομάδα των Πρασίνων εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη προόδου εκ μέρους της ΕΕ στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αλλά και της εξασφάλισης της συνέχειας της απαραίτητης χρηματοδότησης για το κλίμα, και εκφράζει το φόβο της ότι αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην αξιοπιστία της ΕΕ, αλλά και τις συνολικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για τους παραπάνω λόγους οι Πράσινοι:

Continue reading »

Jul 072012
 

Για τρίτη μέρα αγκαλιά με το νέφος και δε φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Οι μετρητές των αιωρουμένων σωματιδίων χτυπάνε κόκκινο στο ενεργειακό λεκανοπέδιο με τα συνήθη θύματα να παραμένουν στην πρώτη θέση της ρύπανσης: Προάστειο, Ανάργυροι, Ποντοκώμη κλπ

Συγκεντρώσαμε σε έναν πίνακα τις τιμές του δείκτη ρύπανσης στην κλίμακα 0-10.

Η τιμή που αντιστοιχεί στη μέγιστη ρύπανση είναι το 10  (10/10). Ιδού τα νούμερα:

Διαβάστε τη συνέχεια…

 Posted by at Saturday, July 7, 2012
Jul 012012
 
Το 1992 η σύνοδος Κορυφής στο Ρίο έθεσε στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα τα ζητήματα βιωσιμότητας. 20 χρόνια αργότερα, με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις πολύ πιο οξυμένες, η Συνδιάσκεψη “Ρίο+20” δεν ήταν παρά μια μνημειώδης αποτυχία για την παγκόσμια απάντηση στις προκλήσεις αυτές.
Η Διακήρυξη της Συνδιάσκεψης αποτελεί ένα γενικόλογο κείμενο που επαναλαμβάνει υφιστάμενες επιθυμίες και “ενθαρρύνει δράσεις” αλλά στερείται κάθε φιλοδοξίας, χωρίς να περιέχει μάλιστα καμία δέσμευση. Η απουσία πολιτικής βούλησης ήταν η βασική αιτία για την αποτυχία αυτή και χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είχαν ιδιαίτερα αρνητική στάση. Παράλληλα, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δυστυχώς επικέντρωσαν στον κίνδυνο περιορισμού της οικονομικής τους ανάπτυξης από μέτρα προστασίας φυσικών πόρων και λιγότερο στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την εξάντλησή τους.
Η ΕΕ πρέπει πλέον με αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε έναν οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της και να ηγηθεί σε μια αντίστοιχη παγκόσμια προσπάθεια μαζί με πρόθυμες χώρες.
Πέρα όμως από τις επικίνδυνα ανεπαρκείς κυβερνήσεις, η πρωτοβουλία και η ευθύνη για έναν τέτοιο μετασχηματισμό πρέπει να περάσει στους ίδιους τους πολίτες και στη δικτύωσή τους, στις κοινωνικές επιχειρήσεις, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση.
(του Τάσου Κρομμύδα)
Δείτε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος:
 Posted by at Sunday, July 1, 2012
Mar 062012
 

Το Σ/Ν για το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ όπως κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη συντομότατη περίοδο διαβούλευσης εξακολουθεί να περιέχει τα περισσότερα από τα σημεία εκείνα που δημιουργούν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα του αλλά και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Παρόλα αυτά συμπεριλαμβάνεται στις βασικές πρόνοιες του νέου μνημονίου και σε αυτό τίθενται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την προώθηση του.

Η σαφής αναφορά ότι η ενέργεια που θα παράγεται από το ΗΛΙΟΣ θα είναι πάνω και πέρα από τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ αποτελεί το μοναδικό μάλλον θετικό στοιχείο του σ/ν. Από εκεί και πέρα αρνητικά χαρακτηρίζονται τα ακόλουθα.

Continue reading »

Nov 232011
 

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για τα κενά ασφαλείας – Καταπέλτης οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο

 Το ζήτημα των κενών ασφαλείας σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς φέρνουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, υπογραμμίζει τα ελλιπή δεδομένα, τις σοβαρές απειλές και την απουσία σχεδίων εκκένωσης πόλεων που προέκυψαν μετά τις πρόσφατες δοκιμές αντοχής (stresstests) και ζητά ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Δεν είναι μόνον ότι οι δοκιμές αντοχές είναι ελλιπώς σχεδιασμένες. Αρκετές από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές που συμφώνησαν στις προδιαγραφές τους, δε δημοσίευσαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ τα αποτελέσματα, όπου έγιναν διαθέσιμα, έδειξαν ποικιλία αξεπέραστων προβλημάτων όπως όπως απειλές από πλημμύρες των κοντινών ποταμών, πιθανή γεωλογική αστάθεια, σεισμούς, ανεπαρκείς ποσότητες νερού ψύξης σε περιόδους ξηρασίας και άλλα. Μετά την καταστροφή της Φουκοσίμα, δεν είναι πλέον δυνατόν τέτοια κενά ασφαλείας να κρύβονται κάτω από το χαλί. Χρειάζονται αποφασιστικές πολιτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα οδηγήσουν στην οριστική απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια».

Continue reading »