Dec 102009
 

Μέρα Δράσης και στην Ελλάδα το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου

Για την Κοπεγχάγη αναχωρεί αύριο αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις και τις κινητοποιήσεις για το κλίμα. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο και τους εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας και κλίματος Ζωή Βροντίση, Κώστα Κατώπη και Τάσο Κρομμύδα. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη και ο εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Χρυσόγελος ενώ με την Ομοσπονδία Νέων Πράσινων βρίσκεται ήδη εκεί ο Πάνος Ζαφειρίου.

Η Κοπεγχάγη βρίσκεται στο επίκεντρο και του διήμερου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κεντρικό ζήτημά του είναι η τελική στάση της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πως η ηγετική θέση της ΕΕ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη συνεχιζόμενη απροθυμία της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεσμευτεί για ουσιαστικές μειώσεις εκπομπών και επαρκείς χρηματοδοτήσεις προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ταυτόχρονα τονίζουν πως οι διακηρύξεις της ελληνικής κυβέρνησης για το κλίμα δε συμβαδίζουν με τις εξαγγελίες νέων λιγνιτικών μονάδων.

«Η δέσμευση της ΕΕ για μειώσεις μόλις 20% είναι όχι μόνο εντελώς ανεπαρκής, αλλά και συγκρίσιμη με τις χλιαρές δεσμεύσεις των ΗΠΑ που αποτελούν τον αδύνατο κρίκο της διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Για να έχει οποιοδήποτε νόημα μια Συμφωνία στην Κοπεγχάγη, πρέπει να είναι δίκαιη, νομικά δεσμευτική και με στόχους συμβατούς με τα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας. Μια ανεπαρκής συμφωνία ίσως να είναι χειρότερο αποτέλεσμα από τη μη-συμφωνία κα σίγουρα ισοδυναμεί με ένα τεράστιο ρίσκο για εμάς και τις επόμενες γενιές που δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάρουμε».

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου θα είναι Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το κλίμα, τόσο στην Κοπεγχάγη όσο και σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ζωντανές και πολύχρωμες συγκεντρώσεις που οργανώνονται και σε αρκετές ελληνικές πόλεις στις 12 το μεσημέρι.

* Στην Αθήνα στο Σύνταγμα

* Στη Θεσσαλονίκη στη γωνία Γούναρη & Τσιμισκή

* Στο Ηράκλειο στα Λιοντάρια

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καθημερινές ανταποκρίσεις από την Κοπεγχάγη θα δημοσιεύονται στην ειδική ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων. Για τις θέσεις και τις παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων για το κλίμα, διαβάστε αναλυτικά στο Ενημερωτικό Δελτίο.

 Posted by at Thursday, December 10, 2009

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)