Jan 312010
 

Οι Οικολόγοι  Πράσινοι κατέθεσαν στην Συνδιάσκεψη  του ΟΗΕ για την Κλιματική  Αλλαγή (UNFCCC) το στόχο του 40% για λογαριασμό της Ελλάδας. Η κατάθεση έγινε για να καλυφθεί η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου με βάση τη συμφωνία της Κοπεγχάγης.

Η μείωση κατά 40% είναι ο ελάχιστος αναγκαίος  στόχος για να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2οC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούμε από την UNFCCC να δεχθεί την κατάθεση, στη θέση του ανεπαρκούς στόχου που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης και της ισπανικής προεδρίας περί μείωσης των εκπομπών.

Σχολιάζοντας  την εναλλακτική κατάθεση ο συντονιστής  της Εκτελεστικής Γραμματείας των  Οικολόγων Πράσινων Μ. Πετράκος δήλωσε:

“Οι τρέχοντες ελληνικοί  και ευρωπαϊκοί στόχοι (20% μείωση που μπορεί να γίνει 30% υπό ασαφείς προϋποθέσεις) είναι πλέον ανεπαρκείς και έχουν καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ουραγό στις διεθνείς εξελίξεις για την κλιματική αλλαγή όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην Κοπεγχάγη.  Οι στόχοι αυτοί είναι πλέον ξεπερασμένοι, καθώς δεν επαρκούν για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2οC, στόχος που αποτελεί πλέον κοινή συμφωνία βασισμένη στα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα.

Ανεβάζοντας το στόχο στο 40% η  Ελλάδα και η Ευρώπη, θα κάνουν το απολύτως απαραίτητο για να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή και να ανακτήσουν τον ηγετικό τους ρόλο στις εξελίξεις διεθνώς, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην πράσινη στροφή στην Οικονομία.

Γι  αυτό το λόγο οι Οικολόγοι  Πράσινοι και τα άλλα πράσινα κόμματα  στην Ευρώπη αποφάσισαν να πάρουν την Πρωτοβουλία και να καταθέσουν αυτοί στην γραμματεία του  UNFCCC τους στόχους που θα έπρεπε να είχαν καταθέσει οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)