Apr 152010
 

Η παγκόσμια δικαιοσύνη απαραίτητο στοιχείο στον αγώνα για την  προστασία του κλίματος

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οι επίσημοι διαπραγματευτές για το κλίμα από τις κυβερνήσεις του κόσμου συναντήθηκαν στη Βόννη προσπαθώντας να ξαναβάλουν σε τροχιά τις συνομιλίες για παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μετά το ναυάγιο της Κοπεγχάγης. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα,  όμως, φαίνεται πως θα είναι η Παγκόσμια Συνέλευση Κινημάτων και Πολιτών που πραγματοποιείται στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας στις 19-22 Απριλίου.

Βασικά χαρακτηριστικά της αποτυχημένης Συνδιάσκεψης στην Κοπεγχάγη ήταν από τη μια οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις –ερήμην όχι μόνο της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και της επίσημης διαδικασίας του ΟΗΕ- και από την άλλη η έκδηλη απροθυμία των κυβερνήσεων να υποτάξουν τα κρατικά τους συμφέροντα στην ανάγκη για αποτροπής ενός κλιματικού χάους, δεσμευόμενες για αποτελεσματικές μειώσεις εκπομπών και για ουσιαστική ενίσχυση των φτωχότερων χωρών.

Η Συνδιάσκεψη της Βολιβίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα διαφορετικό παράδειγμα, δίνοντας το λόγο σε κοινότητες που πλήττονται ήδη από την αλλαγή του κλίματος και σε οργανώσεις και κινήσεις που αγωνίζονται για ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο και για την κλιματική δικαιοσύνη.

Η ίδια η επιλογή της Κοτσαμπάμπα ως τόπου της διάσκεψης έχει και συμβολική σημασία, για το θέμα των φυσικών πόρων και του ελέγχου τους: η πόλη έγινε γνωστή το 2000 σε όλο τον κόσμο, από την επιτυχημένη εξέγερση  των κατοίκων της κατά της ιδιωτικοποίησης της τοπικής εταιρίας ύδρευσης και των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του νερού.

Για τους Οικολόγους Πράσινους καθοριστικό στοιχείο παραμένει η επίτευξη, το συντομότερο δυνατό, μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιορίζει τις εκπομπές σε επίπεδα που δεν θα αλλάζουν το κλίμα. Όμως μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να αναγνωρίζει τη διάσταση της παγκόσμιας δικαιοσύνης. Να επιβαρύνει δηλαδή κάθε χώρα ανάλογα με την ιστορική της ευθύνη στην αλλαγή του κλίματος και την οικονομική της δυνατότητα να συμβάλει στα αντίστοιχα κόστη της αλλαγής της παγκόσμιας οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση.

Ο δρόμος για κάτι τέτοιο, δεν περνάει από «λευκή επιταγή» σε κυβερνητικούς εκπροσώπους για παρασκηνιακές συζητήσεις υπό την πίεση των εταιρικών και κρατικών λόμπυ, αλλά μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών, την αλλαγή τρόπου ζωής και την άσκηση αποτελεσματικής πίεσης στις κυβερνήσεις.

Τους Οικολόγους Πράσινους θα εκπροσωπήσει στην Κοτσαμπάμπα ο Γιώργης Οικονομόπουλος

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)