Nov 302010
 

Καθαρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Καθαρές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και λήψη αποφάσεων για τα κρίσιμα θέματα ενόψει της τελικής Συμφωνίας, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που αρχίζει σήμερα στο Κανκούν του Μεξικού. Η διάσκεψη ξεκινά με ελάχιστες προοπτικές για άμεση οριστική Συμφωνία, όμως οι ηγέτες του κόσμου οφείλουν να αντιστρέψουν την κατάσταση αναζωογονώντας τις διαπραγματεύσεις.

Ένα χρόνο μετά το φιάσκο της Κοπεγχάγης, εξακολουθεί να μην υπάρχει στις κυβερνήσεις και τους διαπραγματευτές η πολιτική βούληση για δίκαιη και αποτελεσματική παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα στον πιο κρίσιμο παίκτη, τις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον και οι προτεραιότητες για κάτι τέτοιο φαίνεται πως έχουν υποχωρήσει σημαντικά από πέρυσι, ενώ η ΕΕ αδυνατεί να παίξει στην προσπάθεια αυτή τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί.

Με δεδομένη τη μέχρι τώρα συλλογική αυτή αποτυχία, είναι καθήκον της ΕΕ να δώσει πνοή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις εξασφαλίζοντας τουλάχιστον την υιοθέτηση αποφάσεων σε συγκεκριμένα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν και το πλαίσιο μιας μελλοντικής συνολικής συμφωνίας.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, οι αποφάσεις που κατ’ ελάχιστον πρέπει να υιοθετηθούν στο Κανκούν έχουν να κάνουν με:

  • Το πλαίσιο καταγραφής και παρακολούθησης των απορροφήσεων CO2 από τα δάση και την παροχή δίκαιων και βιώσιμων κινήτρων σε αναπτυσσόμενες χώρες να περιορίσουν την αποδάσωση
  • Το μηχανισμό παροχής «κλιματικής βοήθειας» από τις πλούσιες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες
  • Τη δυνατότητα των φτωχότερων χωρών να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρές τεχνολογίες

Μια από τις αποτυχίες της Κοπεγχάγης ήταν η ζημιά στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων κρατών. Η ζημιά αυτή κάθε άλλο παρά έχει επουλωθεί από τότε. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί ούτε καν οι υποσχέσεις της Κοπεγχάγης για άμεση χρηματοδότηση ύψους 30 δις δολαρίων. Η ΕΕ έχει εδώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης, με την προσπάθειά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσω δανείων και μεταφορά κονδυλίων από υφιστάμενους προϋπολογισμούς για ανθρωπιστική βοήθεια, συμψηφίζοντας έτσι τις δεσμεύσεις για το κλίμα με ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις της.

Το άλλο κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει με το πόσο φιλόδοξες είναι οι δεσμεύσεις για μειώσεις εκπομπών. Είναι κοινός τόπος πλέον στους επιστήμονες πως ο στόχος της ΕΕ (από το 2007) για μειώσεις 20% μέχρι το 2020 είναι εντελώς ανεπαρκής. Η άμεση αναβάθμιση της δέσμευσης της ΕΕ σε μειώσεις 30% θα είναι όχι μόνο περισσότερο συμβατή με τις προκλήσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ερέθισμα για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, κίνητρο για τις υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις και χειρονομία καλής θέλησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις χώρες του Νότου.

Σε κοινή τους δήλωση, οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος τονίζουν:

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κορυφαία παγκόσμια πρόκληση. Για την αντιμετώπισή της  δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση και φιλόδοξη παγκόσμια δράση. Όλες οι χώρες, και η Ελλάδα, οφείλουν να αναλάβουν καθεμιά τις ευθύνες που τους αναλογούν, προωθώντας με γρήγορους ρυθμούς την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο, το λιγνίτη και τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Η Ευρώπη οφείλει όμως επιπλέον να αντιληφθεί τον ιστορικό ρόλο που της αναλογεί ως ηγέτιδα δύναμη στην μάχη αυτή, και να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες, αναβαθμίζοντας το στόχο της για μειώσεις εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και αποσαφηνίζοντας πως η κλιματική βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες θα είναι καθαρή και επιπρόσθετη στις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις για αναπτυξιακή βοήθεια».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Ισχυρό μήνυμα από το ευρωκοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου για το κλίμα στο Κανκουν

Δηλώσεις των Πράσινων για τη διάσκεψη που αρχίζει σήμερα

Ψήφισμα για τη στάση της ΕΕ στην Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που ξεκινάει σήμερα στο Κανκούν του Μεξικό υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το ψήφισμα ζητά εντονότερη δράση της ΕΕ για μειώσεις εκπομπών και επίλυση των αντιφάσεων στη διαπραγματευτική θέση της Κομισιόν, ώστε η Ευρώπη να συμβάλλει σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Μετά την ψηφοφορία, ο Ολλανδός Πράσινος ευρωβουλευτής και εισηγητής της τροπολογίας για αύξηση του στόχου μείωσης εκπομπών της ΕΕ στο 30% Bas Eickhout δήλωσε:

«Είναι καθοριστικής σημασίας ότι οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ να αναβαθμίσει το σημερινό στόχο μείωσης εκπομπών για το 2020 στο 30%. Πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει πόσο ξεπερασμένος και ανεπαρκής είναι ο σημερινός στόχος για μείωση μόνο 20%. Ουσιαστικά λειτουργεί ως εμπόδιο στην έγκαιρη προσπάθεια μείωσης των εκπομπών και στις επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες. Η εμμονή στο στόχο του 20% αποτελεί επίσης ντροπή για τη διαπραγματευτική στάση της Ευρώπης, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι δεσμεύσεις άλλων χωρών βρίσκονται μπροστά από εκείνους της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών οφείλουν  να αναβαθμίσουν τον ευρωπαϊκό στόχο τώρα».

Η Φιλανδή Πράσινη ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου Satu Hassi πρόσθεσε:

«Η προθυμία της ΕΕ να συμφωνήσει εν δυνάμει σε δεύτερη δεσμευτική περίοδο του Πρωτοκόλλου του Κιότο (για μετά το 2012) αποτελεί βασικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα. Για το λόγο αυτό, το ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να σηματοδοτήσει σαφώς την πρόθεσή της να συνεχίσει τις δεσμεύσεις του Κιότο, και όχι να παραβλέπει το θέμα όπως κάνει σήμερα. Τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν για την επίλυση προβλημάτων στον πυρήνα του Πρωτόκολλου του Κιότο (όπως οι εικονικές περίσσειες δικαιωμάτων εκπομπής και η παρακολούθηση και καταγραφή των εκπομπών από τα δάση), όμως τα προβλήματα αυτά χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα κατά της συνέχισης του πρωτοκόλλου. Αυτή η υποκριτική προσέγγιση απειλεί να βλάψει ξανά τις σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες χώρες στις συνομιλίες.

Η θέση της ΕΕ για την κλιματική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες απειλεί επίσης να κάνει ζημιά στις προοπτικές των διαπραγματεύσεων. Όχι μόνο η ΕΕ υστερεί στη βοήθεια που είχε υποσχεθεί πέρσι στην Κοπεγχάγη, αλλά χρησιμοποιεί δάνεια και λογιστικά τεχνάσματα για να καλύψει μεγάλο μέρος των υποσχέσεών της. Για το λόγο αυτό, το ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για χρηματοδότηση ταχείας εκκίνησης και να διασφαλίσει ότι πρόκειται για νέα και πρόσθετη ενίσχυση, όχι δάνεια ή ανακυκλωμένη ενίσχυση από προϋπολογισμούς αναπτυξιακής βοήθειας».

Δείτε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κανκούν.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)