Mar 222011
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις βασικές γραμμές για τα προαιρετικά τεστ ετοιμότητας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ευρώπη, ως απάντηση στην εξελισσόμενη πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία. Οι Πράσινοι ανησυχούν για τη μεγάλη  καθυστέρηση που θα φέρει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αυτών των δοκιμών καθώς δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν από 6 τουλάχιστον μήνες. Η πολιτική τους ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία για να αποφασιστεί το άμεσο κλείσιμο των πιο επικίνδυνων αντιδραστήρων, ως πρώτο βήμα σε μια συντονισμένη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σχολιάζοντας τις δοκιμές, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και συμ-πρόεδρος των Πράσινων Rebecca Harms είπε:

«Αν και ο Επίτροπος Ενέργειας ανταποκρίθηκε με την τοποθέτησή του στις ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη, φοβόμαστε ότι η ασαφής πρότασή του για προαιρετικές δοκιμές ετοιμότητας (stress tests) στους πυρηνικούς σταθμούς της ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης μετά την τραγική καταστροφή στην Ιαπωνία. Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες πρέπει σαφώς να υποβληθούν σε αυστηρές, ανεξάρτητες δοκιμές που θα αξιολογήσουν την ασφάλειά τους. Είναι εντούτοις ασαφές το πώς μπορούν να αξιολογηθούν σε μια τέτοια διαδικασία οι ενδεχόμενες πολλαπλές αποτυχίες, καθώς και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Οι δοκιμές αυτές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το κλείσιμο των πιο επικίνδυνων αντιδραστήρων, για τους οποίους γνωρίζουμε ήδη πως το ρίσκο δεν είναι αποδεκτό. Απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους για να καθορίσουμε και να εφαρμόσουμε τέτοιες δοκιμές για τους πιο επικίνδυνους αντιδραστήρες. Έχουμε ήδη αρκετά στοιχεία για να προχωρήσουμε σε δράσεις. Άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο των αντιδραστήρων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, σε σεισμογενείς περιοχές, χωρίς αντιδραστήρες δευτεροβάθμιας συγκράτησης ή «ζέοντος ύδατος», για τους οποίους ο κίνδυνος είναι τεράστιος (1).»

Ο Λουξεμβουργιανός ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος των Πράσινων για την ενέργεια Claude Turmes πρόσθεσε:

«Υπάρχει επίσης ανάγκη να σταματήσουν όλοι οι νέοι αντιδραστήρες που προγραμματίζονται ή είναι υπό κατασκευή. Η Επιτροπή πρέπει αμέσως να αναθεωρήσει την απόφασή της να εγκρίνει την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Belene της Βουλγαρίας, δεδομένου ότι θα βρίσκεται σε περιοχή σεισμικής δραστηριότητας.

Σαφώς, αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα, ως τμήμα ενός συντονισμένου οδικού χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών στην Ευρώπη. Ξεκινώντας τώρα και προγραμματίζοντας για τις συνολικότερες επιπτώσεις, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πως μια συνολική σταδιακή κατάργηση μπορεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Χρειαζόμαστε γρήγορη και αποφασιστική δράση και η Κομισιόν οφείλει να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ για το συντονισμό της. Ο προσεχής ενεργειακός οδικός χάρτης της ΕΕ για το 2050, που θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του αυτή τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών.»

(1)   Δείτε την Έκθεση της ομάδας των Πράσινων/EFA με την αξιολόγηση των πιο επικίνδυνων αντιδραστήρων στην Ευρώπη:

http://www.greens-efa.org/cms/topics/dokbin/374/374509.nuclear_safety@en.pdf

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)