Apr 192012
 

[Αναδημοσίευση από τα Ανεμολόγια]

 

Η προώθηση των ΑΠΕ απαραίτητο συστατικό μιας βιώσιμης διεξόδου από την κρίση

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την κρίση συνήθως μοιάζει να εξαντλείται στην αντιπαράθεση του “ναι” και του “όχι” στο μνημόνιο. Κάτι τέτοιο όμως βάζει στη σκιά καθοριστικές επιλογές που έχουν να κάνουν με τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και με αλλαγές που τις χρωστάμε πρώτα στον εαυτό μας.

Χωρίς να υπάρχει μια ισχυρή εναλλακτική αντιπρόταση, ο αυτόματος πιλότος του “ναι” οδηγεί σε μια επίθεση στη βιωσιμότητα: ακρωτηριασμός του σιδηροδρόμου, βίαιες αλλαγές χρήσεων γης, εκτροπή του Πράσινου Ταμείου, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, νέα γενιά λιγνιτικών σταθμών, εξορύξεις για λιγνίτη, βωξίτη, χρυσό αλλά και υδρογονάνθρακες.

Όμως δημοσιονομική εξυγίανση δε χρειάζεται να σημαίνει επίθεση στη βιωσιμότητα. Χρειαζόμαστε μια “πράσινη στροφή” στην οικονομία μας, επενδύοντας στη διέξοδο από την κρίση με τρόπο που να απαντά ταυτόχρονα στην οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική διάστασή της.

Βασικός πυλώνας της πράσινης αυτής στροφής είναι η απεξάρτηση της οικονομίας μας από το πετρέλαιο και το λιγνίτη μέσα από αποδοτική και ορθολογική χρήση της ενέργειας και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών. Στα τεράστια οφέλη που μια τέτοια στρατηγική επιλογή θα έχει στην τόνωση της οικονομίας, τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας ή την προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει να προστεθεί και η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

Η προώθηση των ΑΠΕ λοιπόν δεν είναι κάποια πολυτέλεια στη σημερινή συγκυρία, αλλά απαραίτητο συστατικό μιας πραγματικής διεξόδου από την κρίση.

Άλλωστε, για μια σειρά από λόγους είναι δεδομένο πως πρέπει να στραφούμε σε μια οικονομία ελάχιστων εκπομπών το συντομότερο κάτι που δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε λιγότερο από ένα σύστημα ηλεκτρισμού βασισμένο κατά 100% στις ΑΠΕ μέχρι το 2050. Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε λοιπόν είναι ένας στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός συμβατός με το στόχο αυτό. Αντί όμως η πολιτεία και η κοινωνία να συζητούν τουλάχιστον για μια μελετημένη και έγκαιρα σχεδιασμένη ολοκληρωμένη στρατηγική μετάβασης στη μετα-λιγνιτική εποχή για τη χώρα, βλέπουμε τις ΑΠΕ χάνουν το κύρος τους, νέους λιγνιτικούς σταθμούς και λιγνιτωρυχεία να σχεδιάζονται, γιγαντιαία προγράμματα όπως το Ήλιος να αντιμετωπίζονται με εντυπωσιακή προχειρότητα.

Για μια αποτελεσματική προώθηση των ΑΠΕ στη χώρα μας χρειαζόμαστε:

  • Αντιμετώπιση του προβλήματος χρηματοδότησης με ιδιαίτερες προβλέψεις για τις ΑΠΕ στο πλαίσιο των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας

  • Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ αλλά και της στόχευσης της νέας περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ για μετά το 2013, ώστε να αφορά περισσότερο τις ΑΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΑΠΕ μικρής κλίμακας και στη στήριξη πολυμετοχικών εταιρειών με συμμετοχή ΟΤΑ, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων και πολιτών.

  • Ενίσχυση της δημιουργίας εγχώριων βιομηχανιών κατασκευής εξοπλισμού ΑΠΕ, με εξαγωγικό προσανατολισμό.

  • Έγκαιρη κατασκευή απαραίτητων υποδομών όπως δίκτυα αλλά και συστήματα αποθήκευσης.

  • Κεντρικό σχέδιο διασύνδεσης του μη διασυνδεδεμένου δικτύου, με κριτήρια τη φέρουσα ικανότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ για κάθε νησί, και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

  • Εξορθολογισμό του Ειδικού Τέλους ώστε οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με το πραγματικό κόστος των ΑΠΕ και να μην επιδοτούν το κόστος προμήθειας των εταιριών ηλεκτρισμού.

  • Διαφοροποίηση της εγγυημένης τιμής αντιστρόφως ανάλογα προς το δυναμικό της περιοχής εγκατάστασης ώστε να αποθαρρύνονται η υπερσυγκέντρωση και οι «φαραωνικοί» σχεδιασμοί. Διαφοροποίηση επίσης για κοινωνικές εταιρίες καθώς και για περιοχές που απεξαρτώνται από το λιγνίτη.

  • Συγκεκριμένες επενδύσεις σε έρευνα-καινοτομία αλλά και σε εφαρμογές “Έξυπνων Δικτύων” που θα περιλαμβάνουν και την αλληλεπίδραση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αυτά.

Χρειάζεται κυρίως και μια αλλαγή κουλτούρας τόσο στους ίδιους τους πολίτες μέσα από ενημέρωση και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, όσο και σε τμήματα του χώρου των επενδυτών που δεν αντιλαμβάνονται πως οι ΑΠΕ δεν πρόκειται να “απογειωθούν” όσο η ίδια κοινωνία δεν τις βλέπει ως δική της υπόθεση.

Τάσος Κρομμύδας

Υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στη Β Αθηνών 

www.facebook.com/TasosKrommydas2012

 

 

 Posted by at Thursday, April 19, 2012  Tagged with:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)