Dec 182009
 

Διαβάστε τις ανταποκρίσεις μας από την Κοπεγχάγη. Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε εδώ.

Κοπεγχάγη – Σάββατο 19 Δεκεμβρίου
Ως φάρσα τελείωσε τις πρωινές ώρες η Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης.
Οι εκπρόσωποι 192 χωρών συμπεριλαμβανομένων 115 αρχηγών κρατών απλά αποφάσισαν να “λάβουν υπόψη” το “Σύμφωνο της Κοπεγχάγης” που συμφώνησαν οι ΗΠΑ μαζί με ορισμένες άλλες χώρες.Το κείμενο είναι πιο αδύναμο από οτιδήποτε είχε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα: Δε δεσμεύει καμία χώρα ούτε θέτει συγκεκριμένη προθεσμία για μια νομικά δεσμευτική Συμφωνία.
Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Κοπεγχάγη – Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Ένα περίγραμμα πολιτικής απόφασης κυκλοφόρησε το μεσημέρι. Το κείμενο είναι τόσο αδύναμο γενικόλογο που ουσιαστικά στερείται νοήματος.

Στην ομιλία του ο Ομπάμα δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο, δεν έκανε τίποτα να σώσει τη Συμφωνία στην Κοπεγχάγη εντείνοντας την απογοήτευση για την όποια φιλοδοξία στην έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στις 6μμ δημοσιεύεται πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν και το Σάββατο.

Διαβάστε την πρώτη-μεσημεριανή επισκόπηση από την ειδική ιστοσελίδα των Ευρωπαίων Πράσινων.

Κοπεγχάγη – Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου

Κατά τη διάρκεια της ημέρας διέρρευσε ένα κείμενο εργασίας της Δανέζικης Προεδρίας σύμφωνα με το οποίο οι υφιστάμενες δεσμεύσεις που έχουν κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις συνάδουν με αύξηση της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα στα 550 ppm και της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 3oC μέσα στον αιώνα.

Διαβάστε μια επισκόπηση από το Reuters των προτάσεων και των αιτημάτων των σημαντικότερων κρατών.

Με τα νέα από τις διαπραγματεύσεις να μην αφήνουν σημαντικό περιθώριο αισιοδοξίας, θετική ήταν η ανακοίνωση των ΗΠΑ πως θα συνεισφέρουν σε ένα Ταμείο ύψους 100 δις ετησίως από το 2020 για την υποστήριξη φτωχότερων χωρών να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε την επισκόπηση της ημέρας από την ειδική ιστοσελίδα των Ευρωπαίων Πράσινων.

Κοπεγχάγη – Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου

Reclaim Power march

Νωρίς το πρωί και μέσα σε χιονόπτωση 4 χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στην πορεία Reclaim Power με στόχο την είσοδο στο Bella Centre και την πραγματοποίηση «Συνέλευσης των πολιτών». Η πορεία που οργανώθηκε από το δίκτυο Climate Justice Action.

Η αποστολή των Οικολόγων Πράσινων επέστρεψε στην Αθήνα.

Το απόγευμα, περίπου 50 νέοι Πράσινοι και ακτιβιστές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία για τον κλιμακούμενο αποκλεισμό των εκπροσώπων ΜΚΟ. Διαβάστε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Αρχηγοί κρατών άρχισαν να καταφτάνουν στην Κοπεγχάγη ενώ οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να βρίσκονται σε οριακό σημείο με τη φιλοδοξία για μια ουσιαστική συμφωνία να μικραίνει μέρα με τη μέρα.

Τα κρίσιμα ζητήματα φαίνεται πως είναι τα εξής:

  • Ποιο θα είναι το ύψος των δεσμεύσεων για αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες;
  • Πρωτόκολλο του Κιότο: θα παραταθεί η ισχύς του ή θα καταργηθεί;
  • Θα υπάρχει δικαίωμα «αποταμίευσης δικαιωμάτων» από την τρέχουσα περίοδο εφαρμογής στις επόμενες;
  • Ποια θα είναι η τελική προθεσμία για υπογραφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας;
  • Πώς θα επιτηρούνται οι εκπομπές των αναπτυσσόμενων κρατών και θα εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η συμμόρφωση με τους στόχους;
  • Τι ύψος θα έχει η χρηματοδότηση προς τις φτωχότερες χώρες;
  • Πώς θα ενισχυθεί η προστασία των δασών και θα αποτραπεί η αποδάσωση;

Διαβάστε την επισκόπηση της ημέρας από την ειδική ιστοσελίδα των Ευρωπαίων Πράσινων.

Κοπεγχάγη – Τρίτη 15 Δεκεμβρίου

Σε πλήρη ισχύ τα μέτρα περιορισμού της συμμετοχής εκπροσώπων ΜΚΟ και παρατηρητών στο Bella Centre. Από τους συνολικά 7 χιλιάδες διαπιστευμένους, η δυνατότητα πρόσβασης περιορίζεται δραματικά για να φτάσεις τους …90 την Παρασκευή, τελευταία και κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

Η στάση αυτή των οργανωτών της Συνδιάσκεψης εξόργισε τις ΜΚΟ οι οποίες την κατήγγειλαν ως απόπειρα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με περιορισμένη δυνατότητα όχι μόνο παρεμβάσεων και κριτικών αλλά ακόμα και ενημέρωσης.

Η αποστολή των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχε σε επίσκεψη σε πρότυπο ενεργειακά αυτόνομο οικισμό στην Κοπεγχάγη και στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Klimaforum.

Διαβάστε την επισκόπηση της ημέρας από την ειδική ιστοσελίδα των Ευρωπαίων Πράσινων.

Κοπεγχάγη – Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Σκηνές χάους στο Bella Centre με εκατοντάδες νεοαφιχθέντες εκπροσώπους να περιμένουν ώρες προκειμένου να παραλάβουν κάρτα εισόδου. Η προσέλευση είναι τόσο μεγάλη που από αύριο Τρίτη -οπότε και οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία με τη συμμετοχή και αρχηγών κρατών- θα υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση ακόμα και σε όσους διαθέτουν ήδη κάρτα εισόδου.

Η ημέρα σημαδεύτηκε από την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων ως αποτέλεσμα της αποχώρησης εκπροσώπων Αφρικανικών και μικρών νησιωτικών κρατών που διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα με τον τρόπο αυτό για τη διαφαινόμενη προσπάθεια να θαφτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, η μοναδική υφιστάμενη νομικά δεσμευτική συνθήκη και να αγνοηθούν τα αιτήματα των φτωχότερων χωρών.

Το βράδυ, η αποστολή των Οικολόγων Πράσινων παρακολούθησε συνέλευση του δικτύου Climate Justice Action στην αυτόνομη περιοχή Κριστιάνια με τη συμμετοχή της Naomi Klein. Το πάρτυ που ακολούθησε ουσιαστικά διακόπηκε από τα επεισόδια που έγιναν στις εισόδους της Κριστιάνια και τη χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία.

Διαβάστε την επισκόπηση της ημέρας από την ειδική ιστοσελίδα των Ευρωπαίων Πράσινων.

Κοπεγχάγη – Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

Τις ίδιες μέρες με την επίσημη Συνδιάσκεψη, στο κέντρο της πόλης πραγματοποιείται το Klimaforum, μια εναλλακτική “συνδιάσκεψη” κινημάτων, ΜΚΟ, και πράσινων και αριστερών οργανώσεων, μια πανδαισία εκθέσεων, συζητήσεων και προβολών.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, οι Παγκόσμιοι Πράσινοι πραγματοποίησαν Εκδήλωση για την Κοπεγχάγη και πέρα από αυτήν. Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση

Την ίδια μέρα δόθηκε στη δημοσιότητα και η «Διακήρυξη των Πολιτών» με τίτλο Αλλαγή του Συστήματος, όχι του κλίματος.

Κοπεγχάγη – Σάββατο 12 Δεκεμβρίου

Οι αρχικές προβλέψεις ήταν για 40 χιλιάδες διαδηλωτές, οι προσδοκίες για 60. Τελικά πάνω από 80 χιλιάδες πολίτες από δεκάδες χώρες του κόσμου εκτιμάται πως συμμετείχαν στην πρωτοφανή διαδήλωση στην Κοπεγχάγη προς το Συνεδριακό Κέντρο Bella Centre, έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης

Ήταν μια πολύχρωμη και ζωντανή πορεία, με άρματα, ομάδες κρουστών, φορτηγά με soundsystems αλλά και …σούπες για το κρύο. Κεντρικά συνθήματα: “There is no Planet B”, “Κλιματική δικαιοσύνη τώρα”, “Αλλάξτε πολιτικές, όχι το κλίμα”, “Η φύση δεν κάνει συμβιβασμούς”. Μόνο το βράδυ από το διαδίκτυο μάθαμε για τις πρωτοφανείς τακτικές της Δανέζικης αστυνομίας και τις χίλιες “προληπτικές” συλλήψεις με το πρώτο σπασμένο τζάμι στο πίσω μέρος της πορείας. Δυστυχώς το γεγονός αυτό φαίνεται πως επισκίασε τη μεγαλειώδη πορεία στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κοπεγχάγη – Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου

Πρώτη ημέρα της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων στην Κοπεγχάγη.

Η Παρασκευή χαρακτηρίστηκε από την εντυπωσιακή παρέμβαση των εκπροσώπων του Τούβαλου, μιας μικρής χώρας νησιών του Ειρηνικού που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, για παγκόσμια δέσμευση για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5oC. Η παρέμβαση αυτή κέρδισε τις εντυπώσεις και τις επευφημίες της κοινωνίας των πολιτών.

Στις 3:50 το απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Bella Centre όπου πραγματοποιείται η Συνδιάσκεψη, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Νέων Πράσινων με την οργάνωση 350.org πραγματοποίησαν παρέμβαση διάρκειας …350 δευτερολέπτων με σύνθημα “Μην παγώνετε τη Συμφωνία” στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Τούβαλου και το στόχο περιορισμού της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα στα 350ppm.

Το βράδυ, σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Κοπεγχάγης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης και προγραμματισμού δράσεων από τους Παγκόσμιους Πράσινους. Τονίστηκε η απαράδεκτη τακτική κυρίως των αναπτυγμένων χωρών οι οποίες

  • αποφεύγουν τους άμεσους στόχους για το 2020 και προτιμούν διακηρύξεις για το 2050
  • ακόμα και για άμεσους στόχους αφήνουν παράθυρα συμψηφισμού ή “αποταμίευσης” των εκπομπών και τα οποία μειώνουν τους πραγματικούς στόχους κατά 2-9%
  • πιέζουν για “πολιτικές δεσμεύσεις” και όχι νομικά δεσμευτική συμφωνία
  • προσπαθούν -κυρίως οι ΗΠΑ- να “ρίξουν πέτρα στο παρελθόν” και να μην συνεκτιμηθούν στην όποια νέα Συμφωνία οι ιστορικές εκπομπές και ευθύνες των ανεπτυγμένων χωρών.

Ταυτόχρονα τονίστηκε η απουσία κάθε φιλοδοξίας από πλευράς της ΕΕ η οποία παραμένει στους στόχους που είχε ανακοινώσει το Μάρτιο του 2007, παρά τις αυστηρότερες επιστημονικές προειδοποιήσεις που έχουν μεσολαβήσει αλλά και τις δεσμεύσεις μιας σειράς κρατών το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι πως για την περίοδο 2005-2020 οι υφιστάμενες δεσμεύσεις των ΗΠΑ είναι υψηλότερες από εκείνες της ΕΕ.

Τέλος, αναφέρθηκε πως η συζήτηση γύρω από τους στόχους μείωσης εκπομπών γίνεται με όρους επιβάρυνσης και κόστους ενώ οι Πράσινοι πρέπει να επανατοποθετήσουμε τη συζήτηση με όρους ευκαιρίας για μια πιο βιώσιμη κοινωνία.

 Posted by at Friday, December 18, 2009

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)