Mar 122011
 

Τα οφέλη στη δημόσια υγεία σε ενδεχόμενη αναβάθμιση του στόχου μείωσης εκπομπών της ΕΕ από 20% σε 30% εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν στα 30,5 δις ευρώ το χρόνο από το 2020 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτά είναι πρόσθετα στα οφέλη ύψους μέχρι 52 δις ευρώ που αναμένεται να επιφέρει ο σημερινός στόχος. Αυτό προκύπτει από Έκθεση των οργανώσεων Health and Environment Alliance και Health Care Without Harm.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Έκθεση εκτιμά πως τα πρόσθετα οφέλη μπορούν να κυμανθούν από 331 έως 956 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Έκθεση λαμβάνει υπόψη τα οφέλη μόνο από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υπολογίζει τα εξοικονομούμενα κόστη λόγω μείωσης στις χαμένες εργατοώρες και στις νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται για την Ελλάδα πως πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα μπορούν να οδηγήσουν ετησίως σε:

  • Αύξηση στο προσδόκιμο ζωής κατά 4.400 χρόνια για το σύνολο του πληθυσμού

  • 410.000 λιγότερες ημέρες περιορισμένης δραστηριότητας

  • 39.000 λιγότερες ημέρες κατά τις οποίες άνθρωποι θα χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για το αναπνευστικό

  • 4.500 λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία για συμπτώματα στο άνω αναπνευστικό

Για περισσότερες πληροφορίες: http://env-health.org

Τάσος Κρομμύδας

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)