Jul 232012
 

Από διαρροή απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών στελεχών της εταιρίας που είναι επιφορτισμένη με την απολύμανση του εργοστασίου της Φουκουσίμα προκύπτει ότι ασκήθηκε ισχυρή πίεση στους εργαζόμενούς της, ώστε να παραποιήσουν τις τιμές στις συσκευές μέτρησης ραδιενέργειας, καλύπτοντάς τις με φύλλα μολύβδου, προκειμένου να δείχνουν χαμηλότερη έκθεση στην ακτινοβολία. Η πτυχή αυτή του απαράδεκτου τρόπου λειτουργίας και συντήρησης των πυρηνικών εργοστασίων, και μάλιστα σε μια από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, έρχεται να προστεθεί σε μια ατέλειωτη σειρά παρατυπιών, παράνομων επιδοτήσεων και τεχνικών παραλείψεων που έχουν να κάνουν με όλο το φάσμα της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.

Για άλλη μια φορά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καταστροφική όταν η λειτουργία της διέπεται από ανεύθυνες αποφάσεις για την ελαχιστοποίηση του κόστους αλλά και από στοιχεία διαφθοράς και αδιαφάνειας. Το κόστος της πυρηνικής ενέργειας αποκαλύφθηκε σε όσους είχαν σχετικές αμφιβολίες με τον χειρότερο τρόπο κατά την τραγωδία της Φουκουσίμα.

Η πυρηνική ενέργεια για να είναι ασφαλής παύει να είναι οικονομικά βιώσιμη, και συνεπώς οι επιχειρήσεις διαλέγουν εύκολα ποια οδό θα ακολουθήσουν…Το πραγματικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας είναι μεγάλο καθώς δεν αποτελείται μόνο από τα καύσιμα αλλά κυρίως από:

Το κόστος της αβεβαιότητας για την πολυετή και συνήθως εκπρόθεσμη κατασκευή των μονάδων παραγωγής.
Τα τεράστια έξοδα για την αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων. Η ελαχιστοποίηση του κόστους καταλήγει προς το παρόν σε αδιαφανείς διαδικασίες σχετικά με τις μεθόδους αποθήκευσης και τις τοποθεσίες μεταθέτοντας έτσι ένα τεράστιο πρόβλημα στις επόμενες γενιές αφού καθιστά ολόκληρες τοποθεσίες ως πυρηνικές νάρκες.
Τα δυσθεώρητα έξοδα για τον ασφαλή τερματισμό λειτουργίας και την αποψίλωση ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας που σπάνια αναλαμβάνει μια ιδιωτική εταιρεία και έτσι τα επωμίζεται το κράτος, δηλαδή ο πολίτης.

Το σκληρό μάθημα από την τραγωδία της Φουκουσίμα φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό και σεβαστό σε όλες τις γωνιές της γης και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας, η απειλή είναι κοντά. Οι γείτονες χώρες Τουρκία και Βουλγαρία στηρίζουν τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό τους στην χρήση και ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, η πρώτη έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή νέων παραθαλάσσιων πυρηνικών εργοστασίων ενώ η δεύτερη λειτουργεί έναν από τους παλαιότερους και λιγότερο ασφαλείς πυρηνικούς σταθμούς της Ευρώπης . Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία έχουν πάρει σαφή απόφαση για σταδιακή απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια μέσα σε μια δεκαετία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις για το κλείσιμο των πιο επικίνδυνων αντιδραστήρων, για τους οποίους γνωρίζουμε ήδη πως το ρίσκο δεν είναι αποδεκτό. Άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο των αντιδραστήρων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, σε σεισμογενείς περιοχές, χωρίς αντιδραστήρες δευτεροβάθμιας συγκράτησης ή «ζέοντος ύδατος», για τους οποίους ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Επίσης ζητάμε να αποτιμηθεί το πραγματικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας ώστε να μην υπάρχει η ψευδής θεώρηση της «φτηνής» και «ασφαλούς» πυρηνικής ενέργειας.

Η αποφασιστική στροφή στην παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί τη δικαιότερη και πιο βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Εφοδιασμού Ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Θεματική Ομάδα Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)