Jul 312012
 

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι στη χώρα μας βασιλεύει η προχειρότητα και η σκοπιμότητα. Αυτό διαπιστώθηκε από τη μελέτη για τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα. Για ένα υποτιθέμενο στρατηγικό σχέδιο που θα διαρκέσει δεκαετίες, το ΥΠΕΚΑ αφιέρωσε χρονικό διάστημα μόλις δύο μηνών και ελάχιστους πόρους. Ως εκ τούτου,  απουσιάζουν οι εκτιμήσεις για αθροιστικές επιπτώσεις από τις διάφορες φάσεις έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου, σε δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η αλιεία, τα εθνικά πάρκα. Και πόσο αρνητικά επηρεάζεται η τοπική οικονομία και απασχόληση.

Το ΥΠΕΚΑ καλλιεργεί εντυπώσεις εμφανίζοντας το όλο ζήτημα ως νέο Ελντοράντο και αποφεύγοντας τους …σκοπέλους, συμβάλλει στη διαιώνιση του στρεβλού προσανατολισμού της οικονομίας.

Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Παπακωνσταντίνου με τον συνδυασμό “Οικολογική Δυτική Ελλάδα”

“Η συζήτηση για τη στρατηγική μελέτη των υδρογονανθράκων ήταν η τελευταία ευκαιρία που απώλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για να διαμορφώσει μια πολιτική στάση που θα καθόριζε θετικά τις εξελίξεις.  Θα μπορούσε να στείλει ένα απλό μήνυμα προς όλους : “πάρτε μας στα σοβαρά” ! Εμείς διαφωνούμε συνολικά με την επιλογή της εξόρυξης υδρογονανθράκων ως αναπτυξιακή προοπτική. Εκείνοι όμως που συμφωνούν, θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένοι.”

Άξιον απορίας είναι το ότι η εισήγηση της Περιφέρειας, ενώ στιγμάτισε λεπτομερώς τα αρνητικά σημεία, στο τέλος κατέληξε σε ΘΕΤΙΚΗ εισήγηση με την υποσημείωση «αφού ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας». Στην πράξη αυτό δίνει το μήνυμα ότι η μελέτη γίνεται, σε γενικές γραμμές, αποδεκτή.

Μήπως, τελικά, το όλο σχέδιο για εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα αφορά σε μια οριακά επικερδή επένδυση άντλησης πετρελαίου, που «αξίζει τον κόπο» μόνο εφόσον αγνοηθεί το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος;

Ας μην το μάθουμε κι αυτό από τις τραγικές του συνέπειες στο μέλλον.

Η Θεματική Ομάδα Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)