Συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου με τον Επίτροπο Στ. Δήμα
Παρέμβαση του Μιχάλη Τρεμόπουλου
“Η Επιτροπή θέλει ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο και η άποψη του Δανού πρωθυπουργού κ. Ρασμούνσεν, για ένα πολιτικά μόνο δεσμευτικό κείμενο είναι προσωπική”, δήλωσε χτες ο αρμόδιος Επίτροπος Στ. Δήμας απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου στη συζήτηση με την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για τη στάση της ΕΕ στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης.
Από τη συζήτηση έγινε σαφές επίσης πως η ΕΕ δεν πρόκειται να υιοθετήσει μονομερώς στόχους για το κλίμα συμβατούς με τις προτάσεις των επιστημόνων ενώ απουσιάζει ακόμα και ένας οδικός χάρτης για την περίπτωση αύξησης του στόχου μειώσεων από 20% σε 30% που θεωρητικά αφήνει ακόμα ανοικτή η Κομισιόν.
Στην τοποθέτησή του ο Μ. Τρεμόπουλος είπε:
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το έργο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα και ευχόμαστε την ανανέωση της θητείας του.
Παρόλα αυτά, βλέπουμε μια διαρκή προσπάθεια να υποβαθμιστεί η νομική δέσμευση που θα απορρέει από το COP 15, καθώς στην αρχή μιλάγαμε για «Συνθήκη» (treaty), μετά για «Πλαίσιο» (framework) και τώρα για μια απλή πολιτική δέσμευση (declaration), όπως δήλωσε χτες στη Μόσχα ο Δανός Πρωθυπουργός και προεδρεύων της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης.
Τελικά, φαίνεται πως το κρίσιμο σχετικά με τη στάση της ΕΕ ενόψει της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης είναι η απροθυμία της να υιοθετήσει τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας και να επιδείξει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η επιστημονική ομοφωνία, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση του IPCC, είναι πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 30-40% το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και 80% μέχρι το 2050, αν είναι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τις κλιματικές αλλαγές.
Θα ήθελα να ρωτήσω, σε περίπτωση επίτευξης διεθνούς συμφωνίας, οπότε και η ΕΕ θα ανεβάσει το στόχο μείωσης σε 30% και πλέον, ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές και τα μέτρα που η Επιτροπή θα πρότεινε να αναθεωρηθούν;
Έχει συζητήσει η Επιτροπή το θέμα αυτό με τις εθνικές κυβερνήσεις ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Για ποιο λόγο η Επιτροπή αντιτίθεται σε δεσμευτικούς στόχους ενεργειακής αποδοτικότητας;».
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας απάντησε ότι ευχαριστεί τον Μιχάλη Τρεμόπουλο για την εκτίμηση στο πρόσωπό του αλλά ότι την επιλογή των επιτρόπων κάνουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν παίρνουν πάντα υπόψη τους κριτήρια επάρκειας.
Για τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Δανίας (η οποία και φιλοξενεί τη Συνδιάσκεψη) από τη Μόσχα, απάντησε ότι “αναφέρθηκε μεν σε ένα πολιτικά δεσμευτικό κείμενο αλλά μιλούσε εξ ιδίων”, καθώς “και το Συμβούλιο αλλά κυρίως η Επιτροπή θέλουν ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο” ως απόρροια των διαπραγματεύσεων της Κοπεγχάγης.