Jun 072012
 

Από τα πολλά ερωτήματα που γεννήθηκαν μετά τη δημοσίευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουμε μόνο δύο και περιμένουμε μια απάντηση εκ μέρους της Ν.Ε Κοζάνης, μιας και τα θέματα είναι και  τοπικού ενδιαφέροντος.

1)    Σε κάποιο σημείο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (θα συσταθεί) Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης .., όπου θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας κλπ». Με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ορυκτού πλούτου που εξορύσσονται αυτή τη στιγμή αφορούν το λιγνίτη (57.000.000 τόνοι το 2011) υποθέτουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει το λιγνίτη και θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να πληρώνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα που εδώ και χρόνια δεν τα καταβάλει (η ΔΕΗ) με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων και των συνδικαλιστών. (Μια παρατήρηση εδώ αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το 2006: Τότε η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από πιέσεις του λόμπι της ΔΕΗ και των συνδικαλιστών κατάργησε το νόμο 3483/2006 για επιβολή τέλους λιγνίτη, που η ίδια είχε ψηφίσει (!) προ τετραμήνου. Σε αυτή την πράξη φοροαπαλλαγής του λιγνίτη (και κρυφής επιδότησης της ΔΕΗ) δεν αντέδρασε κανένα κόμμα, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα βέβαια προτείνει τη φορολόγηση («τα δικαιώματα») επί του ορυκτού πλούτου). Continue reading »

 Posted by at Thursday, June 7, 2012
Apr 192012
 

[Αναδημοσίευση από τα Ανεμολόγια]

 

Η προώθηση των ΑΠΕ απαραίτητο συστατικό μιας βιώσιμης διεξόδου από την κρίση

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την κρίση συνήθως μοιάζει να εξαντλείται στην αντιπαράθεση του “ναι” και του “όχι” στο μνημόνιο. Κάτι τέτοιο όμως βάζει στη σκιά καθοριστικές επιλογές που έχουν να κάνουν με τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και με αλλαγές που τις χρωστάμε πρώτα στον εαυτό μας.

Χωρίς να υπάρχει μια ισχυρή εναλλακτική αντιπρόταση, ο αυτόματος πιλότος του “ναι” οδηγεί σε μια επίθεση στη βιωσιμότητα: ακρωτηριασμός του σιδηροδρόμου, βίαιες αλλαγές χρήσεων γης, εκτροπή του Πράσινου Ταμείου, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, νέα γενιά λιγνιτικών σταθμών, εξορύξεις για λιγνίτη, βωξίτη, χρυσό αλλά και υδρογονάνθρακες. Continue reading »

 Posted by at Thursday, April 19, 2012  Tagged with:
Feb 182012
 

Ακολουθεί μια παρουσίαση και ανάλυση των συγκεντρωτικών στοιχείων του ηπειρωτικού διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρισμού της Ελλάδας για το 2011. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στοιχεία από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Από την ανάλυση των στοιχείων αυτών και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα όλων των ετών από το 2004 προκύπτουν τα παρακάτω: Continue reading »

 Posted by at Saturday, February 18, 2012
Dec 142011
 

Ρεκόρ στην αύξηση εκπομπών CO2 το 2010

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature / Climate Change, τα τελευταία 20 χρόνια οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 έχουν αυξηθεί κατά 49%. Το 2010 η αύξηση των εκπομπών έφτασε το 5,9%, ποσοστό σημαντικά ψηλότερο από τον ετήσιο μέσο όρο αύξησης της περασμένης 20ετίας 3,1%.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης πως αν οι παγκόσμιες εκπομπές δεν αρχίσουν να μειώνονται δραστικά το αργότερο το 2020, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι με βεβαιότητα μεγαλύτερη των 2oC.

Η αύξηση αυτή των παγκόσμιων εκπομπών το 2010 ήρθε σε συνέχεια μιας μικρής μείωσης κατά 1,4% το 2009 ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της περιόδου. Το γεγονός αυτό κάνει διπλά ανησυχητικά τα δεδομένα της έρευνας καθώς το αποτέλεσμα μιας τόσο σημαντικής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν ήταν παρά μια προσωρινή λακκούβα στην έντονα ανοδική τροχιά των παγκόσμιων εκπομπών. Continue reading »

 Posted by at Wednesday, December 14, 2011
Dec 072011
 

Σύμφωνα με έκθεση του Worldwatch Institute, το 2011  παρατηρήθηκε μείωση της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος πυρηνικών μονάδων στα 366.5 GW,σε σχέση με 375.5 GW στα τέλη του 2010. Αυτό αποδίδεται στον απόηχο της καταστροφής στη Fukushima αλλά και σε αύξηση του κόστους παραγωγής και στην επιβράδυνση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, τη διετία 2010-11 έκλεισαν πυρηνικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 11.5 GW. Μόνο στη Γερμανία έκλεισαν φέτος σταθμοί ισχύος 8,4 GW, ενώ οι υπόλοιποι σταθμοί που έκλεισαν βρίσκονταν στη Γαλλία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία. Ο μέσος όρος ηλικίας των σταθμών που έχουν αποσυρθεί έφτασε τα 23 χρόνια. Το ίδιο διάστημα τέθηκαν σε λειτουργία σταθμοί συνολικής ισχύος 5 GW στην Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν, τη Ρωσία και τη Ν. Κορέα.

Το 2011 ξεκίνησε η κατασκευή 2 νέων πυρηνικών σταθμών (σε Ινδία και Πακιστάν) ενώ το 2010 είχε ξεκινήσει η κατασκευή 16 σταθμών, 10 εκ των οποίων στην Κίνα. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται συνολικά 65 πυρηνικοί σταθμοί. Η κατασκευή όμως 20 από αυτούς ξεκίνησε πριν τουλάχιστον 20 χρόνια.

ΤΚ

 

Jul 192011
 

DEH Μια βαρυσήμαντη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, καταγράφει αναλυτικά και κοστολογεί τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον των ΗΠΑ από κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του κάρβουνου: εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία και καύση.

Η μελέτη του P. Epstein, διευθυντή του Κέντρου για την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον της Ιατρικής Σχολής του Harvard, και άλλων 10 ειδικών επιστημόνων, εκτιμά το συνολικό ετήσιο κόστος που επιβαρύνει την κοινωνία των ΗΠΑ στα 345 δις δολάρια, με άνω όριο της εκτίμησης τα 523 δις. Η μελέτη αναφέρει πως αν τα κόστη αυτά ενσωματώνονταν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό θα ισοδυναμούσε με αύξηση αντίστοιχα κατά 17,8 και 26,9 σεντς για κάθε  κιλοβατώρα που παράγεται από κάρβουνο, τη στιγμή που η τιμή της κιλοβατώρας για τους οικιακούς καταναλωτές είναι σήμερα περίπου 12 σεντς. Continue reading »

Apr 282011
 

Τι ακριβώς θα χρειαστεί να κάνει η Ευρώπη προκειμένου να απεξαρτηθεί από την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει το στόχο μείωσης εκπομπών κατά 80-95% το 2050, όπως ζητούν οι επιστήμονες για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής; Στο ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει μια Έκθεση που ετοίμασε το Öko-Institut για λογαριασμό των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Έκθεση παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σενάριο επίτευξης του στόχου αυτού με ανάλυση ανά επιμέρους τομείς (βιομηχανία, νοικοκυριά, τριτογενής τομέας, μεταφορές) και ταυτόχρονα αναδεικνύει τα οφέλη που κάτι τέτοιο θα έχει στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ευρώπης. Continue reading »

Mar 302011
 

Συνέντευξη με τον κ. Τάσο Κρομμύδα στο TVXS

Ποια δεδομένα οδηγούν τους Οικολόγους Πράσινους στο συμπέρασμα ότι «η έξοδος από την πυρηνική εποχή είναι μονόδρομος»;

Η καταστροφή στη Fukushima κατέρριψε με τον πιο τραγικό τρόπο τις διαβεβαιώσεις πως η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε ποτέ να τεθεί υπό απόλυτο έλεγχο. Χαρακτηριστικό είναι πως τα τρία σημαντικότερα πυρηνικά ατυχήματα (Three Mile Island, Chernobyl, Fukushima) συνέβησαν στις τρεις πιο τεχνολογικά προηγμένες χώρες του κόσμου. Μόνο ανησυχία προκαλεί το τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια παγκόσμιας κλίμακας ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών. Η πυρηνική ενέργεια θα ενέχει πάντα ένα ρίσκο που δεν έχουμε λόγο να αναλαμβάνουμε.

Κυρίως όμως, η καταστροφή αυτή φανέρωσε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας τέλειωσε οριστικά.

Μονόδρομο αποτελεί η επείγουσα στροφή προς ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο, χωρίς κανένα πυρηνικό ρίσκο, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές. Continue reading »

Mar 122011
 

Τα οφέλη στη δημόσια υγεία σε ενδεχόμενη αναβάθμιση του στόχου μείωσης εκπομπών της ΕΕ από 20% σε 30% εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν στα 30,5 δις ευρώ το χρόνο από το 2020 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτά είναι πρόσθετα στα οφέλη ύψους μέχρι 52 δις ευρώ που αναμένεται να επιφέρει ο σημερινός στόχος. Αυτό προκύπτει από Έκθεση των οργανώσεων Health and Environment Alliance και Health Care Without Harm.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Έκθεση εκτιμά πως τα πρόσθετα οφέλη μπορούν να κυμανθούν από 331 έως 956 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Έκθεση λαμβάνει υπόψη τα οφέλη μόνο από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υπολογίζει τα εξοικονομούμενα κόστη λόγω μείωσης στις χαμένες εργατοώρες και στις νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται για την Ελλάδα πως πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα μπορούν να οδηγήσουν ετησίως σε:

  • Αύξηση στο προσδόκιμο ζωής κατά 4.400 χρόνια για το σύνολο του πληθυσμού

  • 410.000 λιγότερες ημέρες περιορισμένης δραστηριότητας

  • 39.000 λιγότερες ημέρες κατά τις οποίες άνθρωποι θα χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για το αναπνευστικό

  • 4.500 λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία για συμπτώματα στο άνω αναπνευστικό

Για περισσότερες πληροφορίες: http://env-health.org

Τάσος Κρομμύδας

Feb 062011
 

Τελικά το Κανκούν δεν είναι το μέρος όπου οι Παγκόσμιες διαπραγματεύσεις πάνε για να πεθάνουν. Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων του “Γύρου της Ντόχα” για το Παγκόσμιο Εμπόριο στο Κανκούν το 2003 δεν επαναλήφθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Αν και δεν υπήρξε βέβαια ουσιαστική πρόοδος προς μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, η τελική έκβαση της Συνδιάσκεψης μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια θετική εξέλιξη, τουλάχιστον για το γεγονός ότι δόθηκε μια νέα πνοή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις που ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης μετά το ναυάγιο της Κοπεγχάγης.

Τυχόν πανηγυρισμοί όμως μόνο ως πρόωροι μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι αποφάσεις του Κανκούν είναι απόλυτα ανεπαρκείς από μόνες τους για την προστασία του κλίματος. Η δυσκολία του να φτάσουμε μέχρις αυτές ακόμα τις μικρές και διαδικαστικές θετικές εξελίξεις, φανερώνει πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος μέχρι την επόμενη Συνδιάσκεψη στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής το Δεκέμβριο του 2011. Continue reading »