Μεγάλη χαμένη ευκαιρία και απαράδεκτη πολιτική υπεκφυγή χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Στη σκιά των γαλλογερμανικών προτάσεων για την οικονομία, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά απέφυγαν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δράση ή δέσμευση.
Πριν σχεδόν 4 χρόνια, η ΕΕ είχε εξαγγείλει τους ενεργειακούς της στόχους για το 2020: Μείωση εκπομπών κατά 20% σε σχέση με το 1990, μερίδιο ΑΠΕ 20% στην τελική κατανάλωση ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας 20% σε σχέση με το σενάριο αναφοράς. Οι δύο πρώτοι από τους παραπάνω στόχους -αν και όχι αρκετά φιλόδοξοι για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε- έγιναν νομικά δεσμευτικοί το Δεκέμβριο του 2008. Δυστυχώς ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας όχι μόνο παραμένει ενδεικτικός, αλλά η ίδια η Κομισιόν εκτιμά ότι με τις υφιστάμενες πολιτικές, η ΕΕ δεν θα πιάσει ούτε το μισό του στόχου.
Η σύνοδος κορυφής φανέρωσε το έλλειμμα πολιτικής βούλησης των αρχηγών κρατών της ΕΕ και αποτέλεσε μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη μετατροπή του ενδεικτικού αυτού στόχου σε δεσμευτικό, κάτι που είχε ζητήσει με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο το Δεκέμβριο. Μια τέτοια δέσμευση θα παρείχε μια ξεκάθαρη υποχρέωση και θα δήλωσε φιλοδοξία για λήψη μέτρων και πολιτικών με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.
Εκτιμήσεις[1] της ίδιας της Κομισιόν από το 2008 ανέφεραν πως η επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης το 2020 θα δημιουργήσει ένα εκατομμύριο μόνιμες και τοπικές θέσεις εργασίας, θα εξοικονομήσει χίλια ευρώ το χρόνο για κάθε νοικοκυριό από λογαριασμούς ενέργειας που θα αποφύγει, θα αποτρέψει την κατασκευή χιλίων σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού και θα μειώσει κατά 40 δις ετησίως τις εισαγωγές ενέργειας στην ΕΕ. Παράλληλα, τα μέτρα στην κατεύθυνση επίτευξης του στόχου αυτού μπορούν να αποτελούν βασικό πυλώνα διεξόδου από την οικονομική κρίση, ενώ ανεκτίμητα θα είναι και τα οφέλη από τη μείωση της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα και την αυξημένη ποιότητα ζωής σε ανθρώπινες πόλεις.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
[1] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2008:0772:FIN:EL:PDF