Αύξηση 3,2% στις παγκόσμιες εκπομπές CO2 το 2011
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεθνής Επιτροπής Ενέργειας, οι εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν κατά 3,2% to 2011. To 45% αυτών οφείλεται στην καύση άνθρακα, ενώ για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τα ποσοστά είναι αντίστοιχα 35% και 20%.
Η αύξηση των εκπομπών δεν ήταν βέβαια ομοιόμορφα κατανεμημένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες του ΟΟΣΑ μείωσαν τις εκπομπές τους κατά 0,6% ενώ οι υπόλοιπες τις αύξησαν κατά 6,1%. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εκπομπές CO2 της Κίνας αυξήθηκαν κατά 9,3% και της Ινδίας κατά 8,7%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατά κεφαλήν εκπομπές των δύο αυτών χωρών είναι αντίστοιχα στο 63% και 15% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.
Οι εκπομπές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,9% και των ΗΠΑ κατά 1,7%.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο κλίμα, ο γνωστός για τις συντηρητικές εκτιμήσεις του οργανισμός, τονίζει πως το παράθυρο δυνατότητας για συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2oC κοντεύει να κλείσει.
Ρεκόρ παραγωγής από ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία
Το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Μαϊου, σχεδόν η μισή κατανάλωση ηλεκτρισμού της Γερμανίας (22.000MW) καλύφθηκε από παραγωγή φωτοβολταϊκών πάρκων, όση θα παρήγαγαν 20 πυρηνικοί σταθμοί σε πλήρη ισχύ.
Σε αυτό συνέβαλαν βέβαια τα κλειστά εργοστάσια και ο ηλιόλουστος καιρός. Όμως η Γερμανία είναι ο παγκόσμιος πρωτοπόρος στην ηλιακή ενέργεια. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στη Γερμανία είναι περίπου ίση με εκείνη όλου του υπόλοιπου κόσμου. Το 2011 εγκατέστησε 7.500MW φωτοβολταϊκών ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 η ισχύς των νέων φωτοβολταϊκών έφτασε τα 1.800MW ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ πάνω από τα 26.000MW.
Για σύγκριση, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα ανέρχεται (τέλη Μαρτίου) σε 535MW.
Κύπρος: Διακοινοτική δράση ενάντια στην πυρηνική ενέργεια
Το Πράσινο Κόμμα της Κύπρου και το Τουρκοκυπριακό κόμμα Νέα Κύπρος οργάνωσαν κοινή δράση στη Λευκωσία με στόχο την ευαισθητοποίηση των Κυπρίων για τον κίνδυνο που συνιστά η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου της Τουρκίας, 75 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου, ακριβώς 26 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.
Την ίδια μέρα, το Πράσινο Κόμμα της Κύπρου είχε προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή στην οποία όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν στη διατήρηση της ευρύτερης περιοχής ελεύθερης από πυρηνικά.
Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, συνολικής ισχύος 4800MW, αναμένεται να ξεκινήσει το 2013. Η Ρώσικη κρατική εταιρία Rosatom θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει και λειτουργήσει το σταθμό, έχοντας ένα μερίδιο 51% στο έργο. Παράλληλα, η Νότια Κορέα αναμένεται να υποβάλει σχετική πρόταση για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινόπη, στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας.
[…] μέσω ΚΛΙΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ […]